marți, 27 august 2019

ALDE a dat lovitura

de Dumitru Păcuraru
Gestul lui Tăriceanu de a retrage ALDE de la guvernare se pretează multor interpretări. Momentul este bun, crucial. Începe campania electorală pentru alegerea preşedintelui. Deci toate partidele sunt interesate pentru găsirea unor soluţii din care să câştige ceva. Doi: până la alegerile parlamentare mai este doar un an şi câteva luni şi nu merită să se organizeze alegeri anticipate.
Dincolo de aceste considerente se pot avansa o serie de variante. Deocamdată fiecare partid are propria opinie despre ce este de făcut.
Cea mai radicală poziţie vine din partea PNL: moţiune de cenzură şi alegeri anticipate. Lui Ludovic Orban îi răspunde Victor Ponta: este o prostie sau un joc politic ascuns. Pro România propune să se aştepte venirea guvernului în parlament pentru a cere un vot pentru restructurare. Atunci se va vedea dacă PSD reuşeşte să adune 234 de voturi. Dacă se va demonstra că nu are majoritate, premierul Dăncilă îşi va da demisia.
USR cere alegeri anticipate, fără să explice cum se va ajunge la acest lucru. UDMR declară că nu susţine guvernul PSD şi în cazul unei moţiuni de cenzură va vota pentru demitere. Călin Popescu Tăriceanu, artizanul acestei mişcări politice, afirmă că ALDE se va comporta ca un autentic partid de opoziţie şi în cazul unei moţiuni va vota ca atare, adică pentru căderea guvernului. Evident, la fel va proceda şi PMP.
Opiniile în PSD sunt împărţite. Viorica Dăncilă este hotărâtă să nu lase guvernarea din mână. Rămâne pe poziţie, deşi sunt voci în PSD care cer ieşirea de la guvernare.
În linii mari, acestea sunt opiniile la zi ale partidelor parlamentare. În perioada următoare ele se vor nuanţa, în funcţie de calculele pe care şi le fac legate de alegerile prezidenţiale. Ieşirea ALDE de la guvernare schimbă nu atât echilibrul de forţe, cât modifică şansele fiecărui candidat prezidenţial.
ALDE a dat lovitura. Buturuga mică a răsturnat carul mare al guvernării PSD. Tăriceanu iese cu fruntea sus dintr-o cumetrie politică nu atât pentru că şi-a scos partidul de la guvernare, cât pentru susţinerea candidatului prezidenţial Mircea Diaconu, împreună cu Pro România.
Mircea Diaconu nu este un candidat de care să nu se ţină seama. El vine cu un program propriu, nu cu programul celor două partide. Nici de stânga, nici de dreapta, nici de sus, nici de jos, Mircea Diaconu vrea să fie preşedintele care aboleşte orice constrângere ideologică. Are fler, prezenţă de spirit, este combatant când este cazul, are putere de convingere, dar şi soluţii de bun simţ. Cum să lupţi cu un asemenea candidat, fie că susţii un program de dreapta, ca Iohannis şi Barna, fie că reprezinţi un partid de stânga, ca Viorica Dăncilă? Prin vervă, printr-un exerciţiu de mare actor, dar şi prin cultură, niciun contracandidat nu-l poate pune în umbră. El propune „combaterea corupţiei”, nu „lupta împotriva corupţiei”. El spune că „nu se bate” cu adversarii, ci că intră într-o competiţie cu ei. Pe scurt, actorul şi scriitorul Mircea Diaconu propune un nou limbaj politico-electoral. Va prinde la populaţie? Nu ştim. Cert este că el lărgeşte cercul celor cu şanse reale de a intra în turul doi de la trei la patru.
Desigur, există o parte ascunsă a lucrurilor, una ce ţine de teoria conspiraţiei. Diaconu ar fi scos la înaintare pentru a-i reduce şansele lui Klaus Iohannis de a obţine un nou mandat. Forţe oculte, din umbră, prin noul candidat-surpriză l-ar ajuta indirect pe Dan Barna să ajungă preşedinte. Speculaţii după speculaţii. De fapt acesta este şi farmecul ascuns al politicii, drogul care-i face pe oameni să urască politica, dar să se lase prinşi în jocurile ei mai mult sau mai puţin murdare.
Pe termen mediu şi lung, se poate previziona că lucrurile se vor aranja în favoarea PSD. În niciun caz guvernarea viitoare nu va fi de stânga. Vine vremea partidelor de dreapta. Că puterea se va concentra în jurul PNL sau a USR-PLUS este mai puţin important. Că ALDE se va reîntoarce spre dreapta iarăşi este o certitudine.
Unificată sau nu, în următoarea perioadă dreapta va conduce România. Să vedem cu ce rezultate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu