luni, 26 august 2019

De la aroganţă la modestie


 Un congres aproape în şoaptă. O sală de mărime medie, un public tăcut, aplauze de complezenţă, ca la teatru, unde se joacă o piesă clasică, modestă, cu actori de mâna a doua.
Viorica Dăncilă, votată în unanimitate candidat prezidenţial al PSD, va juca, cu siguranţă, cartea modestiei.
Crede în oameni, în Dumnezeu, în muncă şi cinste. Nu crede în Klaus Iohannis, în Dan Barna, cei pe care, deşi femeie, promite că îi va învinge.
Ei nu ţin la oameni, nu sunt patrioţi, s-au îndepărtat de popor. Ei nu reprezintă România reală, şi mai ales sunt aroganţi. Cam aşa cum a fost Victor Ponta, care s-a lansat în cursa prezidenţială de pe un stadion, cu focuri de artificii, aplaudat cu frenezie, scandându-i-se numele ca unui VIP.
Nu vrea să semene nici cu Liviu Dragnea. De aceea la congresul extraordinar de lansare la preşedinţie nu au fost invitate personaje din anturajul fostului lider întemniţat.
S-au făcut mari eforturi pentru ca totul să pară simplu, aşa cum au fost şi alegătorii tradiţionali ai PSD, talpa ţării.
Odată cu desemnarea oficială a candidatului PSD lista prezidenţiabililor principalelor partide este completă. Klaus Iohannis, PNL, Dan Barna, USR-PLUS, Mircea Diaconu, ALDE-Pro România, Teodor Paleologu, PMP. Acestora li se va adăuga candidatul unui alt partid parlamentar, Kelemen Hunor, liderul UDMR.
Ce îi uneşte pe aceşti candidaţi? Fiind reprezentanţii unor partide parlamentare, vor primi bani pentru campanie de la bugetul statului.
Odată lista completă, se poate afirma cu certitudine că se intră în campanie electorală. Există două categorii de candidaţi. Trei dintre ei au în spate formaţiuni mari, deci un electorat captiv, în teorie echivalent cu procentele partidelor respective obţinute la ultimele alegeri din 26 mai. PNL ocupă primul loc, cu 27%, urmat de PSD cu 22,5% şi USR-PLUS cu 22,4%.
Chiar şi aceste cifre arată că bătălia se va duce pentru locul doi, între Viorica Dăncilă şi Dan Barna. Fiind şi preşedinte în exerciţiu, Klaus Iohannis are asigurată intrarea în turul doi. Cum se vor alinia la start, ce strategii vor adopta, cine pe cine va ataca, vom vedea mai târziu.
Deocandată observăm că s-a retras din cursă Călin Popescu Tăriceanu. Motivul este evident.
Nefiind acceptată o candidatură comună PSD-ALDE, şansele lui de a face un scor bun s-au anulat.
O alianţă ALDE-Pro România, la care se vor ralia şi alte partide, este un test pentru viitoarele alegeri. Mai este loc pe scena politică pentru o astfel de construcţie? Atâta vreme cât sunt semnale că PSD devine un partid de două cifre, dar cu 2 în faţă, iar pe dreapta PNL şi USR-PLUS sunt în competiţie, dar tot cu 2 în faţă, o nouă formulă electorală are şanse să reuşească un scor de două cifre, cu 1 în faţă.
Două mari necunoscute se profilează pe cerul întrebărilor legate de alegerile prezidenţiale: cine va intra în turul doi, Dăncilă sau Barna, şi dacă Mircea Diaconu va obţine peste 10 procente, deschizând astfel calea unei alianţe, ALDE-Pro România.
Ce mai este demn de remarcat? Că fiecare candidat, fiecare formaţiune politică, va trebui să muncească pentru fiecare procent, pentru fiecare vot. Foarte strălucit nu stă nici Klaus Iohannis. Mandatul său nu a fost unul de succes evident. PNL abia dacă a atins scorul comun al vechiului PNL şi al PDL, fuzionate din nevoia de a creşte. PSD are de recuperat un procent uriaş, de la 33-40% la 22,5%. USR-PLUS trebuie să reconfirme rezultatele de la euroalegeri, dar să sară şi peste PSD. Este o campanie electorală deloc comodă. Drumul de la aroganţă spre modestie trebuie să-l facă nu doar Viorica Dăncilă, ci şi Klaus Iohannis şi Dan Barna, principalii competitori.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu