duminică, 4 august 2019

Sloganul Finlandei


         de Gheorghe Pârja

De la 1 iulie, Finlanda a preluat de la România președinția rotativă a Uniunii Europene. Conform obiceiului, fiecare țară are o deviză, un slogan care reprezintă personalitatea acestei cârmuiri temporare. Țara scandinavă și-a ales o idee care, la ea acasă, este o realitate ispititoare. Fiind campioana Europei în materie de comportament ecologic își propune să insufle acest spirit întregului continent. Finlanda ne sugerează o Europă durabilă, pentru un viitor durabil. Nu de puține ori adevărul este învelit în cuvinte pompoase, uneori mieroase, pentru a fascina mințile suficient de poluate. Dar țara aceasta vrea să infirme o variantă înșelătoare și ne oferă propriile reforme pentru a diminua nebunia care intoxică planeta.
Unii dintre puternicii acestei lumi tratează semnalul de alarmă tras de instituțiile care își respectă cercetarea durabilă ca pe o partidă de golf. Micile grupuri de entuziaști, care arată durerea naturii și a omului, sunt tratate cu interes scăzut de cei care trebuie să audă zgomotul surpării echilibrului natural. Tot mai multă lume este convinsă că planeta nu poate suporta la infinit un mod agresiv și cinic de productivism, în condițiile în care este o epuizare a resurselor și se practică o risipă deșănțată. Finlanda dorește să atragă atenția că nu putem dura prea mult dacă nu ne vom schimba atitudinea față de natură. Ca să ne convingă că nu este tributara unui simplu slogan, orașul Helsinki a decis să-și închidă centralele pe bază de cărbune.
Școlile au manuale din care elevii învață cum să economisească apa și energia. Consumatorii sunt invitați să cumpere numai ce le trebuie. Sunt produse care se pot împrumuta doar pentru o perioadă. Asta pentru a evita risipa. Finlandezii, spun ei, practică un turism durabil. Fac călătorii prin care reduc emiterea de bioxid de carbon în natură. Preferă călătoriile cu trenul, în locul celor cu avionul, întrucât reduc de 40 de ori emiterea de bioxid de carbon în atmosferă. Prietenul, dramaturgul Matei Vișniec, spunea că în Suedia au loc boicoturi ale zborurilor cu avionul. El a înregistrat și sentimentul de rușine scandinavă să preferi avionul în locul trenului. Gestul tinerei suedeze Greta, care a dat o lecție de civism preferând să călătorească 32 de ore cu trenul, decât să zboare două ore cu avionul, a făcut înconjurul Europei. A fost invitată la Forumul economic de la Davos spre a expune idei urgente pentru protecția mediului înconjurător în variantă durabilă.
Simboluri care ne trag de mânecă. Unora le par naive aceste preocupări, dar sunt semnale de care trebuie să ținem seama. Sunt și mari demnitari care nu cred în încălzirea globală. Dar de când natura a început să riposteze cu furie parcă numărul încăpățânaților s-a micșorat. Văd și ei tornade, ninsori în iulie, zăpadă în deșert, ploi diluviene, călduri nefi­rești. ONU avertizează că dacă nu se vor lua măsuri acum, nu vom putea supraviețui. Goana nebună, ira­țională, după bani și orgolii nu poate sfârși bine. Numai mințile lucide, cu rosturi în decizii ferme ar putea încetini această rostogolire a lumii.
Sloganul Finlandei îi poate trezi la realitate pe cei îndărătnici. România ce face? Avem o listă de somații de la Comisia Europeană. Inclusiv să furnizăm o dată precisă când vom închide centralele pe cărbune. Avem mult de trudit în această direcție. Ceva se mai face. Și la mine în sat se ridică gunoiul de la poartă. Doar la două săptămâni. Cert este că trebuie să avem la loc de cinstire și o altă Sfântă Treime: apa, aerul, hrana. Toate, după faptele apostolilor. Cumpătare în viața noastră. Grea misiune are omenirea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu