luni, 5 august 2019

Un nedeclarat doliu naţional


 Lentoarea cu care acţionează instituţiile în cazul rezolvării monstruoaselor crime de la Caracal arată o gravă disoluţie a statului român. Cum ne aflăm în faţa unor alegeri importante, a şefului acestui stat incompetent, este de aşteptat ca unii dintre candidaţi să fie aspru sancţionaţi.
 Fiind la guvernare, primul care va plăti electoral este PSD. Fiind şeful statului este normal ca şi candidatul Klaus Iohannis să fie făcut responsabil pentru modul cum nu funcţionează instituţiile statului.
Neimplicarea lui Klaus Iohannis în probleme ce ţin de viaţa de zi cu zi este un fapt de netăgăduit. Nu s-a făcut simţită puterea lui instituţională nici cu ocazia crimelor de la Caracal. Fostul preşedintele Traian Băsescu i-a atras atenţia să se implice, dar iată că preşedintele nu l-a ascultat. Mai mult, în aceste zile s-a fotografiat zâmbind cu gura până la urechi alături de o fetiţă care l-a vizitat la Cotroceni. Tatăl fetei a pus fotografiile pe facebook, dar le-a şters când lumea s-a scandalizat.
Crimele în serie dintr-un orăşel pare să fi blocat întrega Românie. În realitate cazul de la Caracal trezeşte lumea la realitate. S-a văzut foarte clar nefuncţionalitatea instiţiilor responsabile de siguranţa cetăţeanului. S-au vehiculat cifre ameţitoare privind dispariţia unor persoane. De ani de zile sunt date dispărute şi nimeni nu a făcut nimic. Nu se ştie nici măcar numărul lor exact. Identitatea celor dispăruţi sunt ţinute la secret.
Lucrurile acestea se vor schimba după tristul episod de la Caracal? Din punctul de vedere al presei nu se va face lucru după ce va trece furtuna. Sistemul în totalitatea lui trebuie schimbat. Cine să-l schimbe?
PSD, prin premierul Dăncilă, a dat afară câteva persoane, ministrul de Interne, prefectul din judeţul Dolj, şeful Poliţiei  Române, şefii poliţiei judeţene şi municipale, dar şi pe ministrul Ecaterina Andronescu, pentru că s-a exprimat nefericit în legătură cu victimele.
Ce a făcut opoziţia? Nu s-a aventurat în declaraţii dure ca de obicei. PNL a făcut un gest simbolic punând 400 de perechi de pantofi în piaţă, echivalentul copiilor dispăruţi. De unde ştie PNL că au dispărut 400 şi nu 450 sau doar 350? Gestul în sine este plin de semnificaţii, dar în acelaşi timp este şi ipocrit. PNL a fost ani buni la guvernare, aşadar poartă o parte din vină pentru modul jalnic în care funcţionează instituţiile statului.
O parte din vină o poartă procurorul care a interzis poliţiei să pătrundă în casa criminalului până la ora şase dimineaţa. Procurorul respectiv a fost suspendat, dar să nu uităm că în urmă cu luni de zile opoziţia, preşedintele Iohannis protestau în diverse forme clamând independenţa procurorilor.
Cum reacţionează opinia publică? Ca întotdeauna crede în schimbare. Cum să se schimbe un sistem bine consolidat, împietrit în faţa suferinţei, având la îndemână toate instrumentele pentru a se menţine în funcţiune, pentru a se proteja de orice intervenţie dinafară?
Tot mai multe voci spun că trebuie să vină dinafară cineva dinafara lumii politice, un tip hotărât ca Alexandru Cumpănaşu, cel care a scos la lumină toată tărăşenia, toată mizeria sistemului.
Constatăm că tristul eveniment a produs deja efecte. PSD şi-a amânat congresul. USR-PLUS şi-a amânat data strângerii de semnături pentru candidatul prezidenţial. PNL anunţase că se va lansa candidatura lui Iohannis pentru un nou mandat în data de 10 august, dată simbolică marcând protestele de anul trecut. Ce efect va avea lansarea în conjuctura actuală, a acestui holocaust în miniatură de la Caracal?  Greu de spus, dar în niciun caz nu este momentul lansării de baloane colorate, a zâmbetelor electorale largi, cu gura până la urechi.
Întrega populaţie a României simte că se află într-un nedeclarat doliu naţional în memoria acelor victime nevinovate care au meritul de a ne trezi la realitate.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu