miercuri, 18 septembrie 2019

A murit regizorul Alexandru Darie

                  
Regizorul Alexandru Darie, directorul general al Teatrului Bulandra din Bucureşti, a murit la vârsta de 60 de ani, a confirmat pentru Mediafax conducerea instituţiei.
La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea teatrului a indicat că regizorul era internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, sub stricta supraveghere a medicilor.
Alexandru Darie a fost diagnosticat cu ciroză în urmă cu mai mulți ani. În ultima vreme starea sa de sănătate s-a agravat și a fost trecut pe lista de transplant hepatic.
Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, era unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru români. A montat numeroase spectacole atât în țară, cât și în străinătate.
Alexandru Darie a studiat regia de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, pe care a absolvit-o în 1983. În studenție a regizat spectacolul "Paracliserul", de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat Marele Premiu pentru cea mai bună producție la Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru "Jacques Lecoq", Riccione, Italia, 1981.
După terminarea facultății a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea.
Cu spectacolul "Visul unei nopți de vară", a fost invitat în 1991 de London International Festival of Theatre (LIFT) și a susținut un turneu în Marea Britanie. Publicația "The Guardian" a apreciat atunci că "este cea mai bună producție prezentată în Marea Britanie după 'Visul unei nopți de vară' regizat de Peter Brook".
Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de producții cu Visul unei nopți de vară din lume.
În 1992 regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze "Mult zgomot pentru nimic", de William Shakespeare. BBC a apreciat montarea drept "un eveniment al stagiunii".
Alexandru Darie a regizat în SUA la Performing Arts Centre, New York, "Mizantropul" de Moliere, și "Cabala bigoților", de Mihail Bulgakov.
În 1992 s-a angajat regizor artistic la Teatrul Bulandra.
În 1994 a continuat seria spectacolelor Shakespeare cu Poveste de iarnă, care a avut un mare succes la Globe Theatre Tokio și la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (Milano), spectacol distins cu premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru - secția româna.
Alexandru Darie a montat în Japonia "Omul cel bun din Seciuan", de Bertolt Brecht, la Ghinza Season Theatre din Tokio (1996), și "Macbeth", de William Shakespeare.
În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, cu sediul la Paris.



STIRI.TVR.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu