miercuri, 18 septembrie 2019

De la sloganul “Să trăiţi bine!” la Pactul Dăncilă


Un bun politician le propune adversarilor lucruri pe care ştie sigur că aceştia nu le pot accepta.Într-o competiţie politică, mai ales în preajma unor alegeri cu miză mare, una dintre preocupările majore ale strategilor angajaţi de partide este să propună lucruri pe care sunt siguri că partidele adversare nu le vor accepta.
  Putem începe demonstraţia de la orice partid sau candidat. USR a propus „Fără penali în politică”, lucru pe care ştia sigur că PSD nu-l va accepta.
Preşedintele Iohannis le-a propus partidelor un pact pentru parcursul european al României. Suna bine, promiţător, dar ALDE şi PSD au refuzat să-l semneze. Fiind prea serios, trecem şi peste pactul pentru Educaţie pe care, se pare, că l-a dat uitării până şi iniţiatorul, nimeni altul decât preşedintele Klaus Iohannis.
Pe cât de promiţător pe atât de polemic sună şi pactul pentru bunăstarea românilor propus de Viorica Dăncilă. Sigur că opoziţia, şi cu atât mai mult preşedintele, vor refuza să-l semneze. Deja Klaus Iohannis l-a şi bagatelizat, fiind conştient că nu este vorba decât despre o găselniţă electorală. Actualele partide politice din România ar refuza să semneze un pact prin care să cadă de acord că săptămâna are şapte zile, iar ziua 24 de ore. Nici dacă i-ai ameninţa că-i închizi într-o celulă cu Gheorghe Dincă din Caracal nu ar ajunge la un acord prin care să-şi ia angajamentul în scris că nu vor modifica ordinea zilelor săptămânii.
O primă concluzie despre fiecare pact propus de un partid este că nu trebuie luat în serios. Dacă cineva propune un pact ştiind că nu va fi luat în serios înseamnă că el însuşi nu se ia în serios.
Să considerăm, totuşi, că Viorica Dăncilă, fiind femeie, îşi ia în serios propunerea şi chiar crede că toate partidele politice se vor înghesui să semneze pactul pentru bunăstarea românilor. România să fie bine şi tot românu’ să prospere! Ce-i rău în asta? Din când în când trebuie să revenim la marii patrioţi care s-au gândit de bunăstarea ţării lor, chiar înainte de intrarea ei în UE.  Orice idee bună presupune un sacrificiu. În cazul de faţă Viorica Dăncilă ar putea deveni şi mai credibilă dacă, drept mulţumire că i s-a acceptat pactul de către toate partidele, ar promite că va demisiona din funcţia de prim ministru. În această situaţie guvernul ar cădea, nu ar mai fi nevoie de moţiune de cenzură, românii ar avea siguranţa că toate partidele luptă pentru bunăstarea lor, şi toată lumea ar fi fericită.  Ar exista o singură problemă: România ar rămâne fără guvern. Preşedintele, după ce a semnat şi el „Pactul Dăncilă”, l-ar desemna pe Ludovic Orban cu formarea guvernului. Dar de ce să nu o desemneze pe Viorica Dăncilă pentru că ea a iniţiat cel mai grozav pact ce poate fi imaginat: prosperitatea tuturor românilor? De ce să nu prospere tot românul?
Pe marginea celor mai serioase propuneri venite din partea jucătorilor politici ai momentului se pot face multe glume. Nu mai vorbim despre slogane. Dar pe cine ar atrage o campanie electorală fără promisiuni, fără propuneri de neacceptat şi fără slogane?
Traian Băsescu ar fi fost un politician neîmplinit dacă nu-i trăznea cuiva prin minte sloganul „Să trăiţi bine!”.  I-a venit nu ca o mănuşă, ci ca o vestă anti-glonţ. A rezistat în faţa tuturor atacurilor. Este singurul slogan care a prins.
Viorica Dăncilă nu face decât să pună pe o altă partitură vechiul slogan „Să trăiţi bine!”, cu semn de exclamare la coadă, care până la urmă s-a dovedit mincinos, manipulator. Traian Băsescu s-a şi grăbit să afirme că nu a văzut în viaţa lui ceva mai fals „pus pe hârtie”. De ce a adăugat şi acest „pus pe hârtie” rămâne un mister. De la sloganul „Să trăiţi bine!” la Pactul Dăncilă nu este decât un singur pas, la fel de mic sau de mare ca de la sublim la ridicol.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu