marți, 17 septembrie 2019

Acad. Alexandru Boboc, conferinţă în Baia Mare


 Vineri, 13 septembrie 2019, la hotelul Mara, a avut loc conferința intitulată “Timp și creație în artă și literatură”, susținută de academicianul Alexandru Boboc. Acesta a fost invitat în Maramureș pentru a participa la evenimentul ”Tinerii pe scena artei”, organizat de asociaţia culturală eCreator, în parteneriat cu Consiliul Județean și Teatrul Municipal.
La evenimentul cultural a participat şi Eva Monica Szekely, conferenţiar universitar la Universitatea ”Petru Maior” din Târgu Mureș, profesor de știinţe și medicină. Gazdă a fost Ioan Romeo Roşiianu, fondatorul revistei „eCreator”.
Acad. Alexandru Boboc a vorbit despre teatru, actorie, muzică, literatură, artă. “Semiotica contemporană este o semiotică a tăcerii, pauza joacă un rol semnificativ. Lucrurile în actorie sunt complicate, dacă aș participa la niște proiecte de reformare a școlilor de artă, aș introduce lecții de canto şi pentru sportivi, ca să nu-şi piardă cultura. (…) Sunt momente în care noi nu mai respectăm nici în teatru şi nici în muzică. (…) Nu sunt de acord cu ce se întâmplă în contemporanitate. Scena și actorii sunt „spânzuranți”, așa am vă­zut în Germania, de curând. Regizorul este capul spectacolului și are toată responsabilitatea. (…) Când transformi totul în scamatorie, trebuie să știi să părășesti scena”.
Regizorul este „discipolul diavolului”, mai spunea academicianul. Alexandru Boboc s-a născut în 1930, la Dumbrava-Mehedinți. Este filosof, membru titular al Academiei Române din 2012.
Eva Monica Szekely a spus că drama pleacă de la o acțiune, iar tragedia este o imitație – așa cum zicea și Aristotel.
Sala a fost aproape plină şi la final au fost multe aplauze pentru cei doi conferenţiari.

Autor: Vasile Vlad
Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu