marți, 10 septembrie 2019

Maramureșeni prezenți la sărbătorirea a 516 ani de la înființarea orașului Panevezys, din Lituania


 O delegație a Consiliului Județean Maramureș a fost invitată  să participle, în perioada 5 – 8 septembrie 2019, la aniversarea a 516 ani de la înființarea orașului Panevezys din Lituania, alături de alte localități înfrățire din Italia, Germania, Israel, Letonia, Georgia și  Polonia. 
Cooperarea dintre județul Maramureș și municipalitatea Panevezys se derulează pe  mai multe planuri: economic, prin stabilirea de legături de cooperare între Camerele de comerț și Industrie și vizite de lucru la companii din  cele două unități administrative; cultural, prin participarea unor ansambluri folclorice din Maramureș și Panevezys la festivaluri organizate în Lituania și România; schimburi de experiență în domeniul administrației locale, de-a lungul anilor derulându-se multe vizite oficiale și vizite de lucru. Reprezentanți ai municipalității Panevezys au fost mereu aproape de  maramureșeni la sărbătorile importante ale județului, respective ”Zilele Maramureșului” și ”Crăciun în Maramures”, fapt pentru care a fost rândul reprezentanților instituției județene să  fie alături de prietenii lituanieni la sărbătoarea municipiului Panevezys.
Reprezentanții județului  Maramureș s-au întâlnit, în prima zi, cu primarul municipiului Panevezys, dl Rackauskas, care a trecut în revistă cele mai noi  realizări în dezvoltarea orașului,  precum și stadiul cooperării internaționale cu partenerii din Germania, Israel, Letonia, Georgia, Polonia și România. Întregul oraș este un șantier, pentru că se derulează mai multe  proiecte de reabilitare urbană: străzi, piața  centrală, parcuri, școli, sistemul de canalizare. Viziunea de dezvoltare a municipiului Panevezys este să devină un lider în robotică în regiune și, pentru a realiza acest obiectiv, și-a orientat învățământul  profesional și universitar în această direcție. În acest sens a înființat laboratoare de robotică, centre de mecatronică și chiar un centru de competiții de robotică unde copii, elevi și studenți pot învața să  construiască roboți și echipamente de automatizare, participând la competiții naționale și internaționale. De asemenea în  Panevezys există trei zone industriale libere care atrag investitori în  domeniul automatizării și roboticii, ultimele investiții fiind din Norvegia.  Dar municipiul are o dezvoltare susținută și în sport, în special înot,  baschet și ciclism, orașul beneficiind de o sală de sport dotată cu o pistă de ciclism indoor. În  Panevezysi s-a organizat, de curând, Campionatul Internațional de Triatlon.
Colaborarea internațională este foarte importantă pentru municipalitatea Panevezys te, de asemenea, aici funcționând un teatru renumit, un teatru de păpuși, o galerie de artă pentru ceramică  și sticlă  unde se organizează simpozioane internaționale în fiecare an și un studio care produce lucrări de artă din sticlă. Colaborarea internațională este foarte importantă pentru municipalitatea Panevezys, având stabilite acorduri de colaborare cu orașe și regiuni din Germania, Olanda, Danemarca, Rusia, Bulgaria, Ucraina, Japonia, Suedia, Polonia, Letonia, Estonia, Georgia și România. Două noi  colaborări au fost demarate cu localități din Italia și Israel, reprezentanți ai acestora fiind prezenți la sărbătoarea orașului.
În cadrul întâlnirii cu primarul  Rackauskas, consilierul județean, Gyongyike Bondi, a transmis mesajul de felicitare al președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, cu ocazia aniversării a 516 ani de la înființarea orașului și a dorit comunității mult succes în finalizarea proiectelor ambițioase care se derulează  în  Panevezys. Întâlnirea de la primărie a fost urmată de participarea tuturor delegațiilor regiunilor înfrațite, alături de locuitorii municipiului Panevezys, la ceremonia înălțării steagului, la un scurt moment artistic, iar apoi la recepția oficială oferită  de primarul orașului.
Programul celei de-a doua zi a cuprins o vizită la depoul de trenuri cu ecartament îngust, o atracție turistică foarte bine pusă în valoare. Aici a fost amenajată o minigară, după modelul perioadei interbelice, un muzeu unde sunt prezentate locomotive și vagoane vechi cu diferite destinații, cel mai cochet fiind vagonul restaurant. Gazdele au organizat chiar și  minicompetiții cu drezine pentru musafirii din localitățile înfrățite, aceștia concurând în echipe de câte două persoane. O colaborare și un schimb de experiență cu Mocănița din Viseu de Sus ar fi binevenite, gazdele din Panevezys fiind foarte interesate să dezvolte proiecte în comun.
Ziua s-a încheiat cu  parada festivă la care au participat, cu mult entuziasm, mii de oameni din Panevezys, reprezentând principalele instituții din oraș: armată, spital, biblioteci, poliție, ambulanță,  grădinițe, școli, licee, organizații sportive, recreative, motociclisti și mașini de epocă. A fost o onoare pentru reprezentanții Consiliului Județean Maramureș ca parada să fie deschisă de oaspeții din localitățile și regiunile înfrățite, astfel că steagul României a fluturat alături de cele ale Poloniei, Georgiei, Israelului, Italiei, Estoniei și Germaniei.
                                                                                   
                                                                                      CJMM




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu