miercuri, 11 septembrie 2019

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Cugetul, toleranța și...respectul


1. "FEREŞTE-MĂ DOAMNE, DE RIDURILE CUGETULUI! ŞI, MAI ALES, PĂZEŞTE-MĂ DOAMNE CA NU CUMVA SĂ NU-MI DAU SEAMA CĂ SUNT RIDURI".
Andre Gide (1869-1951),
scriitor, umanist, eseist francez, laureat al premiului NOBEL pentru literatură în anul 1947. Motivaţia Juriului Nobel: "pentru scrierile sale pline de înţelegere şi semnificative din punct de vedere artistic, în care problemele şi condiţia omului au fost înfăţişate cu o cutezătoare dragoste de adevăr şi o subtilă intuiţie psihologică". Mama sa, era de ascendenţă normandă, şi chiar dacă fusese educată în religia protestantă, aparţinea unei familii Romano- Catolice. O perioadă a vieţii sale a dedicat-o scrisului, muzicii şi călătoriilor. Spiritul de toleranţă a caracterizat întreaga sa operă. Înainte de moarte a fost recunoscut drept un umanist şi un moralist în descendenţa vechii tradiţii a moraliştilor francezi din secolul al XVII-lea.

+ + +

2. "FACTORUL COMUN AL OAMENILOR POATE FI NUMAI DUMNEZEU, NUMAI PRIN EL NE PUTEM RECIPROC TOLERA ŞI ÎNCERCA SĂ NE IUBIM".

Nicolae Steihardt (1912-1989),
autor, critic literar, diarist (cel care îşi notează întâmplările zilnice), eseist, jurist, publicist, scriitor român, preot ortodox monah. De origine evreiască, s-a convertit la religia ortodoxă în închisoare la Jilava,şi-a luat numele de Nicolae  şi s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, JURNALUL FERICIRII. A fost "DOCTOR ÎN DREPT CONSTITUŢIONAL". Este supus rigorilor detenţiei din închisorile comuniste de la Jilava, Gherla, Aiud. În anul 1980 este tuns în monahism la Mănăstirea Rohia, unde pe lângă activitatea literară pune la punct biblioteca mănăstirii cu cele 23.000 de volume ale ei.

+ + +

3. "Se spune că ilustrul fizician englez FARADAY, în lecţiile pe care le ţinea la Institutul Regal din Londra, nu pronunţa niciodată numele lui DUMNEZEU, deşi era profund religios, într-o zi, prin excepţie, acest nume îi scăpă din gură şi deodată se făcu simţit, printre auditorii săi, un murmur de simpatie aprobatoare. Faraday, băgând de seamă, îşi întrerupse lecţia prin aceste cuvinte: "V-am uimit pronunţând numele lui DUMNEZEU; dacă aceasta nu mi s-a întâmplat pănă acum,  e pentru că sunt, în aceste lecţii, un reprezentant al ştiinţei experimentale; dar NOŢIUNEA DE DUMNEZEU ŞI RESPECTUL DE DUMNEZEU AJUNG ÎN SPIRITUL MEU PE CĂI TOT ATÂT DE SIGURE CA ŞI CELE CARE POARTĂ SPRE ADEVĂRURILE ORDINII FIZICE".
Luis Pasteur (1822-1825),
"Discours de reception a Academie Francaise", 27 aprilie 1882,
membru al Academiei de Ştiinţe şi al Academiei Franceze, creatorul chimiei biologice şi a microbiologiei. Prin lucrările sale infirmă pentru totdeauna teoria "generaţiei spontane". Studiind anumiţi tipi de microbi, reuşeşte să izoleze germenul numit "stafilococ". În anul 1881 pune la punct cu succes un vaccin împotriva holerei. Găseşte şi antidotul împotriva turbării în anul 1885. Academia de Ştiinţe a Franţei decide crearea unei instituţii destinate turbării, care mai târziu se va chema "Institutul Pasteur".

Prof.Olimpia Mureșan. L.S. R.-U.S.-Ulmeni-Maramureș
Preot Ilie Bucur Sărmășanul, Sărmaș, Mureș



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu