ACTIVITATEA I (24-28 IULIE 2023)
Vicovul de Jos, jud. Suceava, începând cu cina din 24 august 2023 și terminând cu prânzul din 28 iulie, Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare – al 45-lea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România, organizat de AGIRo împreună cu Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa, Vicovu de Jos jud. Suceava în contextul Anului cultural Ciprian Porumbescu, instituit de Senatul Românei pentru celebrarea a 170 de ani de la naşterea şi comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului – în vremea studenției, Ciprian Porumbescu a fost membru fondator al Societății Academice Arboroasa a studenților de la Cernăuți.
Parteneri:
Primăria și Consiliul Local al comunei Vicovu de Jos, jud. Suceava
Inspectoratul Școlar Județean Suceava
Casa Corpului Didactic George Tofan Suceava
Universitatea Ștefan cel Mare Suceava
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mânăstirea Putna
Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera
Muzeul Național al Bucovinei
Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, președinte Geani Leonte
Asociația Generală a Învățătorilor din România–filiala R.Moldova, președinte Mariana Marin
Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia
Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Cernăuți
Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odessa
Sucursala AGIRo din Ungaria
Activități:
1.(25 iulie) CONGRES AGIRO și Conferință Pedagogică Internațională. Locație: Centrul Cultural Sofia Vicoveanca Vicovu de Jos (600 locuri). Sesiune de comunicări, lansare/prezentare carte în domeniul pedagogiei de patrimoniu/ educației pentru patrimoniu cultural – invitat prof. univ. de la Chișinău. Expoziție itinerantă – O viață. O epocă. Un ideal - dedicată marelui compozitor și patriot Ciprian Porumbescu realizată de specialiști de la Muzeul Național al Bucovinei. Recital susținut de Orchestra Simfonică a Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava (formată din elevi). Seminar de formare în domeniul pedagogiei de patrimoniu – invitați, cercetător de la Filiala Iași a Academiei Române , prof. univ. de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, specializarea Etnologie, domeniul Studii Culturale.
2.(26 iulie) Excursie metodică interdisciplinară în Comunitatea Teritorială Unită Ciudei (cea mai mare comună românească din Ucraina): conferință pentru lansarea/inaugurarea Cercurilor de lectură și cultură românească în satele comunei Ciudei – invitați: consulul general al României la Cernăuți, reprezentant Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, primarul comunei Ciudei; vizitarea școlilor românești din comună și a sediilor cercurilor nou-înființate; vizită la mormântul lui Iancu Flondor – artizan al unirii Bucovinei cu Țara etc– participanții trebuie să aibă pașaport; comuna Ciudei se află la 20 de minute de punctul de trecere a frontierei recent deschis Vicovu de Sus - Crasna
3.(seara de 26 iulie) Balul Dăscălimii Arborosene. Serată culturală declamativă dansantă (sala rezervată pentru– Palatul Regal Vicovu de Jos Log in or sign up to view) Întâlnire la scenă deschisă cu o partitură muzicală istorică. Opereta «Crai Nou» de Ciprian Porumbescu -prima operetă cultă românească. Simpozion cultural. Recitaluri-concert. «Ciprian Porumbescu | 170 de ani de la naçtere, 140 de ani de la moarte» Recital extraordinar dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, susținut de maestrul violonist Nicolae Hacman de la Filarmonica de Stat din Cernăuți, etnic român decorat cu titlul onorific Artist Emerit al Ucrainei. Orchestra Mugurel a Școlii Populare de Artă çi Civilizație Românească Ciprian Porumbescu din Cernăuți condusă de maestrul Nicolae Hacman. Cină formală cu meniu inclus (3 feluri de mâncare, apă minerală/plată, băuturi răcoritoare, vin). Surprize culturale çi personalități-invitați de onoare. Activități: dans, discursuri, interacțiune socială, tombolă, Acompaniament muzical dansant: Taraful Florin Mucea, artistul Grigore Gherman çi invitații. Artiçti consacrați din Bucovina. Tineri interpreți de folclor autentic din toate zonele istorice ale țării çi din comunitățile istorice româneçti situate în vecinătatea granițelor României.
4.(27 iulie) Excursie obiective UNESCO, traseu – Pe urmele lui Ciprian Porumbescu (inclusiv Mănăstirea Putna). Seminar de formare avizat CCD Suceava – Pedagogia de patrimoniu. Educația pentru patrimoniu cultural
ACTIVITATEA a II-a (30 iulie-4 august 2023)
Ediția a X-a a Școlii Internaționale de Vară a Cadrelor Didactice din România și Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, Eforie Sud, județul Constanța, începând cu cina din 30 iulie și terminând cu prânzul din 4 august. Se va ține și a XX–a ediție a Simpozionului Internațional „Portrete de dascăli – în memoria lui Iuliu Vuia (90 de ani de la moarte), preşedinte al delegaţiei învăţătorilor la Adunarea de la Alba Iulia, ales membru în Marele Sfat Naţional de la Sibiu, în 24 februarie 1919 a organizat şi condus la Sibiu Congresul învăţătorilor români din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş.
POST SCRIPTUM. VOM REVENI ÎN 2-3 ZILE CU AMĂNUNTE PRIVIND COSTURILE ȘI MODALITATEA DE ÎNSCRIERE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu