marți, 20 iunie 2023

NORD LITERAR – XX


                                                                                               de Gheorghe Pârja

Revista de cultură NORD LITERAR, conform datelor din arhive, împlinește astăzi, 20 iunie, douăzeci de ani de viață activă, cu apariție lunară și cu un destin județean, național și internațional câștigat în acest răstimp. Este prima revistă literară din istoria culturală a Maramureșului, devenită prin vreme un reper revuistic apreciat și căutat. Am trăit intens evenimentul, scriind în acea zi de iunie un editorial în ziarul nostru cu titlul: „Bine ai venit, Nord Literar!” Acea emoție a așteptării împlinite avea în mine momente de tatonare pentru a ieși din crisalida provizoratului. A existat un supliment al ziarului județean cu numele de „Maramureș,” coordonat cu abilitate intelectuală de criticul literar Augustin Cozmuța. A fost o publicație periodică în care și-au găsit locul creații de valoare. Colecția stă mărturie.

Am năzuit spre mai mult. Adică să avem pagini compacte în reviste literare consacrate. Așa, prozatorul Augustin Buzura, pe atunci secretar de redacție la revista clujeană „Tribuna”, ne-a găzduit câteva numere, adică opt pagini în interiorul publicației. Am fost desemnat să mă ocup eu de această ieșire în lume. Bucuria nu a fost de lungă durată. Apoi, prin intermediul publicistului Stelian Vasilescu, de la revista „Familia”, ne-am mutat cu suplimentul la Oradea. Mergeam cu trenul, făceam paginația și corectura. Nici aici nu am stat prea mult. Ușile revistei s-au închis din considerente financiare. În jurul nostru mai vibra neliniștea publicistică a artistului plastic Mihai Olos și a poetului Ion Bogdan.

Au scos pe piață o publicație îndrăzneață cu numele de „Măiastra.” L-au luat aliat pe etnograful Nicoară Timiș și au publicat celebrul almanah „Calendarul Maramureșului”, care a făcut impresie foarte bună printre intelectualii vremii. Apoi au fost „Graiul de duminică” și revista „Archeus”. Eu socotesc aceste izbânzi culturale periodice tocmai avanpremiere pentru apariția revistei de cultură NORD LITERAR. Meritul de netăgăduit aparține grupului fondator, format din: Săluc Horvat, Augustin Cozmuța, Gheorghe Glodeanu, V.R. Ghenceanu, Ion M. Mihai și Mircea Bochiș, adunând în jurul revistei colaboratori de prestigiu, care au dus valoarea revistei în țară și mai departe de fruntariile ei.

Cititorii revistei trebuie să știe că publicația este finanțată de Consiliul Județean Maramureș. Liderii care s-au perindat pe la conducerea instituției merită recunoștința noastră, fiindcă au înțeles, și continuă să priceapă, că este nevoie de acest act nobil de cultură, întruchipat în această revistă. Meritul prin vreme, număr de număr, revine colectivelor de redacție, consiliilor consultative, colaboratorilor, care au generat idei publicistice culturale de ținută, racordate la energia revistelor de acest profil din țară. De la început, din programul revistei a făcut parte criteriul valoric. Care a fost, și a rămas, o lumină binefăcătoare. În urmă cu șapte ani, Uniunea Scriitorilor din România a pus revista sub egida ei. Încă o confirmare a valorii.

Astăzi este o zi festivă pentru revista NORD LITERAR. Nu este vorba de protocol, ci aduc un omagiu tenacității intelectuale care s-a convertit în demnitatea supraviețuirii în vremuri cu multe coduri contemporane. Simt nevoia unei reverențe aniversare! Revista a avut destinul cercurilor unui copac. Cu fiecare an își lărgea orizontul de idei, valoarea colaboratorilor și abordarea unor subiecte majore. Am fost de la primul număr alături de efervescența publicației. În ultimii ani sunt implicat în editarea ei. De aceea sunt aproape de întruparea fiecărui număr. Dar și de cercul de colaboratori care au rămas fideli NORDULUI.

La acest ceas de meditație am reținut un prolog aniversar, datorat criticului literar Irina Petraș, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România: „Așadar, două decenii de Nord Literar! Încă din iunie 2003, la apariția primului număr, revista își enunța programul pornind de la o zestre asumată cu aplomb și responsabilitate – complexa viață spirituală a unui topos încărcat de tradiții milenare. Țintele de atins să reflecte valorile majore, să supraviețuiască cât mai mult timp și să contribuie din plin la stimularea vieții culturale maramureșene. Cu o echipă redacțională suferind modificări firești de-a lungul anilor, pariind pe tradiție și deschisă inovărilor cu miez, revista Nord Literar ilustrează, elegant și sobru, nu accidente și incidente din viața literară, fie ele oricât de spectaculoase, ci substanța durabilă a evenimentelor literar-culturale. Cu o delimitare netă, neșovăielnică a teritoriului, secondată de o dorință bine asistată de a fi în rând cu Lumea mare și cu exigențele ei, revista are ceva din porțile maramureșene, cu horhota lor, înălțând coloane de o înșelă­toare fragilitate, deschise larg spre lume, dar știind să-și păstreze autonomia și singularitatea.”

Da, am socotit că este absolut necesar ca revista să fie preocupată de valorile literar-culturale ale Maramureșului, de cele naționale și ale altor țări. Astăzi este un răgaz aniversar. Dar viața revistei merge mai departe. Spre aducere aminte, spun și echipa aniversară XX: Dana Buzura-Gagniuc – manager, Gheorghe Pârja – redactor-șef, Delia Muntean și Raluca Hășmășan – redactori. Prezentarea artistică – Mircea Bochiș. Și mulți harnici și talentați colaboratori.

Vivat, NORD LITERAR!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu