Dinspre Mireșu Mare - Țara Chioarului, am primit ,,Dintre sute de catarge", revista clasei a IV-a, Nr. 4 / 2023
Este mare și frumoasă,
Cu noi este drăgostoasă,
Pentru că ea ne ajută,
Să avem o minte bună!".
Răzvan Daniel Razmoș, din poezia ,,Cartea".
O consider cel mai frumos premiu pentru fiecare elev, din Țara Chioarului, dar mai cu seamă, pentru fiecare elev din Școala cu clasele I-VIII Mireșu Mare (MM). Foarte frumos întocmită, revista este o realizare literară de cinste. Responsabilitatea supremă stă în lumina gândului, cuvântului și a talentului învățătorului Gelu Dragoș - cel care, cu mulțumire sufletească, dar și cu oarecare nostalgie, privindu-și copiii-elevi, (clasa a IV-a) cum prind aripi sub ochii norocoși al dascălului-părinte, mai ,,semnează", și cu această generație de elevi, o pagină din istoria scolii românești. Maturi, dar totuși copii, ei, cei din clasa a IV-a, îl vor prețui și îl vor aprecia întreaga viață, aducându-și aminte unii de alții, aducându-și aminte de primii ani de școală, aducându-și aminte de primul ghiozdan... și câte alte aduceri-aminte, nu-i așa?!
,,Dintre sute de catarge", a prins rădăcini și primește sărutul editorial. Foarte interesant, emoționant și impresionant cuvântul de întâmpinare semnat de cel care conduce destinul acestei frumoase școli - prof. Dorel Merciu. Citez, doar un foarte scurt fragment, deși mi-aș dori să îl citez în integralitate: ,,O nouă 《escadrilă de catarge》, este gata să ia startul din portul până în care i-a dus cu perseverență și măiestrie, 《meșterul》, căci asta suntem noi, dascălii, niște meșteri de caractere". Vă asigur domnule prof. Dorel Merciu de întreaga mea considerație și vă felicit pentru minunatul eseu, ,,Catarge 2023", semnat și asumat. Doamne, cât adevăr! Câtă dreptate!
Cu fiecare generație de elevi, ,,pleacă" ceva și din cel care i-a îndrumat. ,,Pleacă și rămâne" în același timp. Dragostea nu poate fi conditionată și nici impusă. Un dascăl dăruit așa face. Crește și modelează crezând în seninul zborului. Educă și iubește elevii, cum își iubește copiii săi. Frumoasă poveste de dragoste și viață ne oferă dascălul (în general, vorbesc!), păcat că este vitregit de cei care ar trebui să îi încurajeze, susțină și aprecieze, cu atât mai mult... Cred în vremuri bune și foarte bune. Cred!
Revin printre ,,catarge”, cu gând și suflet, apreciind întreaga activitate, inclusiv această apariție editorială de marcă. Unii o numesc prestigioasă și nu ar greși cu nimic. Apărută în condiții grafice deosebite, ,,Dintre sute de catarge", este rodul muncii lor și finalitatea acestui ciclu din viața acestor elevi. Se vede măestria, arta și talentul celui care a trudit pentru reușita acestui număr. Articole interesante și foarte frumos cuprinse în paginile care se lasă răsfoite. ,,Un actor român al tuturor timpurilor - Florin Piersic", este o lecție de emoție și viață. Un reper în a-ți alege o viitoare frumoasă meserie. Bravo! Alegerea făcută este onorantă și foarte frumos inclusă în cuprinsul revistei. Sunt curios, (zic și eu!) în numărul viitor, cine va fi sortitul? Respectând acest criteriu - puterea exemplului, pentru elevi.
În cadrul secțiunii ,,Atelier de creație", ne surprind plăcut elevii-poeți: Răzvan Daniel Razmoș, Damaris Cristina Coțan, Daria Boer, Maia Daria Avram, Sofia Leș, Vanesa Steopan Dorca, Rebeca Frîncu, Daria Dorca, Casian Emanuel Darvai, Raluca Maria Prună, Ioana Patricia Nechiti. Felicitări pentru creațiile literare inedite. Poezia e pe drumul cel bun. ,,Micul bucătar", ,,Pădurea Bavna", ,,Lecție despre conservarea biodiversității între Rona și Țicău, la Școala Mireșu Mare", sunt alte surprize literare plăcută care te vor surprinde la lecturarea revistei.
Prof. Ana Dragoș semnează articolul ,,1 Iunie sărbătorită la Mireșu Mare". Felicitări tuturor celor care au făcut posibil o astfel de sărbătoare a copilului și a copilăriei - primar ing. Ioan Mătieș, prof. Claudia Ciocotișan, prof. Nicoleta Butean, prof. Dorel Merciu, educatoare Maria Hote, prof. Viuța Dorca, prof. Diana Olimpia Bârlea, prof. Gabriel Bonte și, semnatara articolului prof. Ana Dragoș. Ce frumos e să fii copil și să ai asemenea dascăli. Apreciere maximă, tuturor!
Acțiuni educative, vizite cu elevii la obiective extrem de importante sau ,,Pagina de lectură", cu un scurt fragment din ,,La cireșe", de Ion Creangă și alte surprize, precum ,,Ziua internațională a Păsărilor" sunt foarte elegant ilustrate. Emoțiile nu se opresc aici. ,,Întâlnire cu scriitorii la Școala Gimnazială Mireșu Mare", este o altă poveste, care a prins rădăcini datorită scriitorilor prezenți: Carmena Felicia Băințan, Aurelia Oancă și Iacob Oniga. Eminescu. Sport și educație fizică. ,,Nihil sine Deo", sau... ,,Nimic fără Dumnezeu". Dar și un ,,Remember” peste vremuri - viziunea elevilor asupra învățătorului Gelu Dragoș - răvașe prețioase și emoționante. Fiecare generează sentimente greu a le descrie. Toate acestea vor fi păstrate în sertarul inimii, cu sfințenie. Vorbim peste timp! Nu puteau lipsi câteva sfaturi din ,,Codul bunelor maniere". Iar cu ,,Aspecte din viața școlară" și câteva dintre premiile, diplomele care reflectă gingășie și talent se ,,închide" pagina. Ultima pagină și ultimile clipe din viața de școlar, pentru că urmează ,,Marea vacanță"...
Să ne revedem cu toții sănătoși și fericiți în toamna care va veni. Vacanță plăcută tuturor - și elevilor, și dascălilor. Prețuire și respect profund pentru tot ce dăruiți. Succes în continuare. Doamne ajută!
Vasile Bele, Chiuzbaia, iunie 2023
U.Z.P.R. Vâlcea / L.S.R. Cluj-Napoca
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu