joi, 8 iunie 2023

Ucraina în contraofensivă/ Catastrofa prăbușirii barajului de pe Nipru/ ”Dovezile” că Zelensky ar fi ”blestemat”

 


CATASTROFĂ: Civilă, economică și de mediu. Distrugerea/
prăbușirea barajului de pe Nipru

Prăbușirea/aruncarea în aer a barajului Nova Kakhovka de pe Nipru este o crimă de război, în sensul definiției Convențiilor de la Geneva, dacă efectele sunt ”eliberarea de forțe periculoase și pierderi grave pentru civili”. În aval de baraj, pe malurile fluviului locuiesc zeci de mii de persoane. Sistemele de irigații vor fi afectate pe zeci și sute de mii de hectare, și în amonte și în aval. Inundarea deltei Niprului riscă să distrugă insulele și întreg ecosistemul acesteia. 


Din punctul de vedere al mediului este cel mai grav dezastru de când a început războiul, efectele devastatoare putând să se întindă pe generații întregi – de la riscul pierderii de vieți, în orele și zilele de după deversarea apei, la părăsirea caselor și a fermelor, pe termen mediu și lung, inundarea minelor de pe malul Niprului (cu alte efecte în serie pentru mediu), afectarea, pe termen mediu și lung a terenurilor agricole și, cum arată deja mai mulți experți citați de presa internațională, afectarea deltei unuia dintre cele mai mari fluvii europene.

Imaginile tragediei prezintă localități sub ape, zeci de mii oameni evacuați și/sau amenințați de ape, milioane de pești morți. Iar efectele prăbușirii barajului Nova Kakhovka de pe Nipru doar ce se pot întrezări din aceste imagini și așa prea dureroase. Pierderea de vieți omenești, pierderea caselor, a surselor de apă potabilă, a apei pentru irigații, a surselor de venit, distrugerea ecosistemelor, posibile epidemii...
 E o catastrofă umanitară, economică și de mediu care se adaugă dezastrelor produse până acum de războiul de agresiune din Ucraina.

Kievul și Kremlinul se acuză reciproc de iresponsabilitatea criminală care a dus la prăbușirea barajului. Povestea cu ”ucrainenii care și-au dat jos barajul pentru a masca așa-zisul eșec al unei contraofensive”, să o creadă, însă, cine o vrea. Dincolo de fumul din jurul declarațiilor oficiale, un lucru e cert: o asemenea tragedie n-ar fi existat fără războiul de ocupație declanșat de Rusia. Iar experții arată că avantajați de dezastru sunt, în mod cinic, rușii. Mai mult:
👉Ucraina a lansat, oficial, contraofensiva pregătită și anunțată în ultimele luni. Rusia s-a pregătit să răspundă nu doar pe câmpul de luptă, ci și pe canalele de comunicare. ”Rusia lansează narațiuni false despre contraofensivă și se pregătește să „vândă” populației un eventual succes al Ucrainei”, scrie Marin Gherman pe Veridica, într-o analiză a narativelor lansate de Kremlin. 

Decizia unor state occidentale de a trimite armament în Ucraina este prezentată de propaganda rusă ca o inițiativă belicoasă. Lăudând planul de pace al Chinei, respins de Ucraina și de Occident, presa rusă a scris că statele NATO îi oferă tancuri și rachete Kievului, continuând în acest mod războiul. În baza acestor afirmații, o serie de canale de Telegram apropiate de Kremlin, au distribuit narațiuni false despre pacificatori (China, Rusia) și agresori (NATO, SUA, Occident) în contextul războiului din Ucraina. Ideea de contraofensivă ucraineană este prezentată deseori ca o nouă încercare de pedepsire a rusofonilor din estul și sudul Ucrainei de către NATO.

Ca și în cazul altor subiecte, după mai bine de 14 luni de război la scară largă, propaganda rusă mută accentele pe narațiunea despre NATO și/sau SUA care ar vrea cu orice preț să distrugă Rusia, consolidând imaginea inamicului extern. În același timp, Rusia se pregătește din punct de vedere informațional pentru contraofensiva ucraineană. Kremlinul i-ar fi trimis deja presei din subordinea sa un ghid de informare despre modul cum trebuie abordat acest subiect: „Dacă contraofensiva va fi un eșec, trebuie să spunem că armata Rusiei a respins în mod profesionist o ofensivă foarte puternică. Prețul victoriei va crește. Dacă Ucraina cu ajutorul armamentului din SUA și Europa va înregistra anumite succese și va ocupa teritorii, aceste pierderi trebuie explicate în felul următor: Occidentul și-a concentrat forțe mari pe fronturi, însă succesele sunt prea mici comparativ cu resursele alocate. Adică, în linii mari, armata rusă s-a descurcat și în această situație”.   Mai mult,
 pe Veridica.
👉”Dovezile” că Zelensky ar fi ”blestemat”. De ce nu vrea președintele Chinei să se vadă cu el

”Supranaturalul joacă un rol special pe ecranele televiziunilor din Rusia. Potrivit unui talk-show politic (”The Big Game”), motivul pentru care președintele chinez Xi nu ar vorbi niciodată cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky este că acesta din urmă este blestemat. Fiecare lider global cu care se întâlnește are parte de o nenorocire politică sau de sănătate”,
 arată Anastasia Edel, sociolog de origine rusă de la Universitatea Berkeley, într-o analiză a televiziunilor controlate de mașina de propagandă a lui Vladimir Putin, publicată, pe larg, în Foreign Policy.

Exemplele invocate de propagandă: fostul premier britanic Boris Johnson sau prim-ministrul finlandez Sanna Marin au fost destituiți din funcții după ce s-au întâlnit cu Zelensky. Mai rău, sultanul din Oman, Qaboos bin Said, a murit la doar câteva zile după ce președintele ucrainean a vizitat tara lui.
 Mai mult:
👉Atacul cu drone asupra Moscovei. Ce a scris presa rusească și presa internațională. Și ce se știe până acum.  Publicațiile străine și rusești au relatat pe larg despre atacul cu drone, în zorii zilei de marți 30 mai, care au vizat mai multe clădiri de la Moscova – potrivit autorităților ruse. Mai toate articolele scot în evidență acuzațiile Moscovei aduse Ucrainei: cum că s-ar afla în spatele loviturilor, dar susțin și că atacurile au înregistrat pagube „minore”. Mai mult, aici.
👍De-asta e bine să citim despre Rusia. Mai ales despre Rusia contemporană. Și să ne alegem informați lecturile. Sunt unii, istorici, sociologi, jurnaliști, care se documentează și scriu de ani buni, ba chiar decenii, despre nașterea puterii și ambițiilor lui Putin. Scriitorul și jurnalistul Vasile Ernu (născut în URSS, cum el însuși se prezintă, vorbitor de rusă și bun cunoscător al spațiului ex-sovietic) a făcut o selecție a cărților traduse recent în limba română, care merită citite pentru a înțelege ascensiunea lui Putin și cum s-a ajuns la războiul din Ucraina. Le puteți găsi în aceste zile (24-28 mai), la unul dintre cele mai importante târguri de carte din țară, Bookfest, dar și în librării (fizice sau online). 10 recomandări, aici:
👍Proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare” este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul trainingului și al materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt dosponibile la www.activecitizensfund.ro. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu