Demnă de toată aprecierea şi lauda este stăruinţa cu care d-l dr. ec., dr. ing. Nicolae Bud, deputat în Parlamentul României, în Colegiul Codru-Chioar, a informat încă din iunie 2009 Ministerul Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional despre nevoia imperioasă de a găsi fondurile necesare salvării de la distrugere şi renovării casei memoriale ,,George Pop de Băseşti”, ,,pentru a nu fi pierdute documentele premergătoare Marii Uniri, acte şi lucruri personale ale lui George Pop «tribunul Unirii», «Om unic» într-un moment unic al naţiei sale”.
Domnul Deputat, făcând apel la perceptele biblice, le dezvăluie Domnilor Miniştri că ,,Printre seminţele care au dat rod însutit, care au înflorit spic ales, se numără şi George Pop de Băseşti” şi că apostolul Pavel spunea ,,…în noi este ridicare şi prăbuşirea celorlaţi”.
După patru memorii, deosebit de conştiincios şi de minuţios formulate, prin care s-a solicitat Ministerul Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional refacerea acestui muzeu, vechi de peste 100 de ani, în sfârşit, stăruinţa şi strădania domnului Nicolae Bud este răsplătită cu un răspuns favorabil din partea domnului ministru Hunor Kelemen, care-i comunică că s-au alocat fondurile necesare pentru restaurarea muzeului de la Băseşti, parte a patrimoniului naţional şi european.
Desigur, vestea i-a adus o imensă bucurie celui care nu s-a lăsat descurajat în demersul său, d-l Nicolae Bud, dar şi comunităţii din Băseşti, celei din Ţara Codrului şi nouă, descendenţilor lui George Pop, care din 1998 şi până în prezent, am ctitorit înfiinţarea a şase cetăţi de lumină – licee, care poartă cu mare cinste numele Marelui Bărbat al Neamului Românesc, George Pop de Băseşti, cu credinţa în reuşită şi în veridicitatea afirmaţiei unui mare învăţat ,,Un popor care nu-şi cunoaşte istoria, nu merită să trăiască!”
Nutrim speranţa că odată restaurată ,,oaza românismului de la Băseşti” va sta mărturie peste veacuri, pentru generaţii şi generaţii viitoare, despre istoria scrisă cu litere de aur în Panteonul Culturii şi Civilizaţiei româneşti şi universale, despre oameni vrednici, făuritori de istorie, dar şi de cei cărora le pasă de trecutul poporului nostru şi au sentimentul datoriei împlinite!”
Prof. Aurora Puşcaş, director
Grup Şcolar „Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu