luni, 4 februarie 2013

Roşia Montană la ceas aniversar. 1882 de ani de atestare documentară


Informare de presă
Baia Mare, 4 februarie 2013

 Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, vă invităm în data de 6 februarie la „Ziua Roşiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, la Sala de Conferințe între orele 16.00-19.00.
„Ziua Roşiei Montane” reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation.
Prin acest eveniment, propunem publicului proiecţii de filme documentare despre Roşia Montană, continuând apoi cu o sesiune de prezentări şi discuţii pe această temă. Pe lângă acestea, în holul Bibliotecii vom avea o expoziţie de fotografie reflectând patrimonial cultural din zonă, precum şi imagini şocante de pe Valea Şesii (urmare a exploatării de cupru de la Roşia Poieni). Filmele ce vor fi proiectate sunt Noul Eldorado (r. Tibor Kocsis, Ungaria, 2004) şi Mărturii despre Roşia Montană (Asociaţia „Arhitectură.Restaurare.Arheologie”, 2011).
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1881 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.
Pe teritoriul Roşiei Montane se regăsesc rădăcini adânci ale istoriei noastre, precum zeci de case şi gospodării declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectură şi vechimea construcţiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele deţinute, case memoriale şi o rezervaţie arheologică. Aceste dovezi ale etnogenezei şi continuităţii poporului român sunt ameninţate cu distrugerea de către propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa.
„Ziua Roşiei Montane” se va desfăşura în data de 6 februarie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Bd. Independenţei nr. 4B. Intrarea este liberă.
Pentru informaţii suplimentare:
- despre Ziua Roşiei Montane în Baia Mare, vă rugăm contactaţi pe Gabriel Stan, tel. 074.11.20.848, gabystan@gmail.com sau Sebastian Petraş, tel. 0744.178.435, seby_monte@yahoo.com.
- despre Ziua Roşiei Montane la nivel naţional sau Campania Salvaţi Roşia Montană vă rugăm contactaţi pe Raluca Dan, Re.Generation, telefon: 0720 371 713, e-mail: raluca@re-generation.ro sau accesaţi www.ziuarosieimontane.ro şi www.rosiamontana.org.
Vă mulţumim!

Stefan Selek
specialist relatii publice
Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" Baia Mare
Email: pr.bibliotecamm@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu