miercuri, 16 octombrie 2013

Ce ar trebui schimbat în învățământul românesc?

Din nou tensiune în învățământul românesc. Cadrele didactice amenință cu proteste de amploare, nemulțumiți de salariile din învățământ și de condițiile de muncă. Elevii sunt cei care, cu siguranță, vor avea de pierdut.
Ce ar trebui schimbat în învățământul românesc? Cine ar trebui să-și asume responsabilitatea schimbărilor?
Iată câteva păreri pertinente:
  • Andrei Barbos
O mare parte din neajunsurile înmvăţamantului românesc isi gaseau solutiile in reforma propusa de Mircea Miclea si demarata de Daniel Funeriu. SCOALA PROFESIONALA era veriga lipsa iar meritocratia un principiu de intrare in facultate.
  • Ciprian Gabriel Harapu
Locuind in Danemarca si având contact cu realitatile scandinave,as propune aplicarea celui mai performant sistem de invatamant,adica cel finlandez...Problema e sa fie curaj la nivel de decizie......detalii se gasesc pe internet si au mai fost postate....
  • Ștefan Bădiță
Învățământul românesc este repetent, deși avem mulți olimpici. Ei nu sunt popularizați decât cu mici excepții, dar "vedetele" gen Sexy Brăileanca, Bianca Drăgușanu și Sânziana Buruiană sunt știute de o țară întreagă!
  • Ştefan Coman
MEDIA DE ADMITERE LA LICEU ȘI LA FACULTATE SĂ FIE CALCULATĂ ȘI CU MEDIA DIN CICLUL TOCMAI ABSOLVIT ( Pentru liceu să intri cu nota de la examenul de capacitate - la română, matematică, istorie/geografie - + media anuală / Pt. facultate să intri cu media aritmetică dintre nota de la examenul de admitere + media de la bac + media multianuală).
  • Mitrea Daniel
Omule, ai multe soluţii greşite! Esti mult prea radical în unele situatii dar cam in procent de 30% pe la unele paragrafe ale tale ai dreptate.
  • Irinel Catana Nicoara
În primul rând ( şi cel mai greu) trebuie schimbate mentalitatea si viziunea asupra învatamantului. Asta inseamna ca trebuie sa concepem un invatamant pentru timpul prezent si, cu putina preocupare, pentru urmatorii 20-30 de ani. De aici vor pleca toate modificarile pe care le intuim deja sau cele pe care le vom descoperi pe drumul acestei schimbari. Si mai inseamna ca trebuie sa fim pregatiti sa intelegem, sa acceptam si sa implementam schimbarea.
In privinta responsabilitatii, cred ca este a noastra, a tuturor. Invatamantul ne priveste pe toti!
  • Argesanu Ludmila
1.Invatamintul românesc s-a degradat foarte mult in ultimii 20 de ani. Pâna la 14 ani copiii trebuie sa invete sa vorbeasca si sa scrie corect cel putin 2 limbi (limba romana + inca o limba straina la alegerea elevului). Cunoasterea aceasta ii va da o mare libertate de comunicare si de afirmare.
2.Invatamintul trebuie sa-i dea elevului perspectiva de a se specializa intr-un domeniu in care elevul este talentat, iar pentru aceasta ar trebui sa existe comisii de selectie, care sa caute inca de la vârste mici prin scoli, talentele din toate domeniile (sport, muzica, matematica, inventica,design, arta ...etc)
3. Statul să sustina elevii cu rezultate deosebite la olimpiade prin incurajarea lor cu tabere gratuite in specialitatea la care au succes, sau cantonamente.
4 Sa se faca educatie dezvoltându-se spiritul practic...
  • Mihaela Siminiuc
Cred ca totul ar trebui schimbat de la materia ce li se predau elevilor pana la salariul mic al profesorilor!IAR SA AJUNGI SA PLATESTI MANUALUL DE LB.ROMANA, DE MATEMATICA SAU ORICE ALTCEVA E JALNIC...Dar asta nu e ceva nou pentru mine, pe vremea mea era si mai rau caram lemne in sacose ca sa ne incalzim...
  • Fikker Marga
Parerea mea este ca trebuie mai multa disciplina in invatamant atat din partea elevilor cat si din partea profesorilor care predau orele -nu toti!!!- sa treaca timpul si daca vrei sa inveti HAI LA ORE PARTICULARE!!! Ce trebuie schimbat ?! MENTALITATEA profesorilor,elevilor,parintilor.......
  • Brindusa Aluculesei
Învatamantul românesc este un cobai la care au lucrat guvernatii nostri de la revolutie încoace si vorba aia '' ce creşti aia ai'', deci nu suntem in stare de nimic, suntem o tara de cobai!
  • Ioan Ursu · Follow
Nu se mai poate face nimic!Sistemul de învățământ a putrezit în întregime...
  • Marius Sandu
Revenirea la trimestre, la un sistem mult mai practic pentru toata lumea, dascăli, elevi, părinţi!
Acestea au fost câteva dintre părerile unor studenţi, elevi sau părinţi. Spune-ţi şi tu părerea! Părerea ta contează!


                                                                                             C.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu