duminică, 1 iunie 2014

"Vendeta" ajunge şi la Paris

În perioada 29 mai - 1 iunie, la sediile Ambasadei Române la Paris şi al Mitropoliei României din Europa de Vest din capitala Franţei, se va desfăşura cea de-a IV-a ediţie a Festivalului "Din dragoste pentru frumos". Finanţatorul acestui festival este un antreprenor originar din Bixad, Gheorghe Florin Cârciu, care are peste 150 de angajaţi din Ţara Oaşului, bărbaţi care lucrează în construcţii, însoţiţi de familiile lor. În această perioadă, vor fi lansate cărţi, se vor prezenta filme documentare, vor fi susţinute conferinţe. O implicare importantă o are şi Institutul Cultural Român.
În ultima zi a festivalului, care se va încheia în curtea Mitropoliei, un rol semnificativ îl vor avea oşenii stabiliţi la Paris, care vor susţine un spectacol folcloric, iar femeile lor vor organiza o masă tradiţională cu mâncăruri din Ţara Oaşului pentru toţi invitaţii.
În susţinerea acestui spectacol vor fi prezente încă două ansambluri artistice din Bucovina şi  Banat. Mentorul acestui festival este Înalt Preasfinţia Sa Mitropolitul Iosif, un om de o înaltă cultură religioasă, originar din Vişeu de Sus. În buna desfăşurare a festivalului, un rol important îl au ambasadorul României în Franţa, C. Mazuru, şi consilierul cultural al Mitropoliei, Alexandra Marinescu. Coordonatorii spectacolului ansamblului din Ţara Oaşului care va evolua la Paris sunt prof. Iacob Pop şi dr. Natalia Lazăr, directorul Casei de Cultură Negreşti-Oaş.

La acest festival este invitat şi scriitorul Nicoară Mihali, care îşi va prezenta, la Mitropolie şi Ambasadă, teza sa de doctorat, "Ţara Oaşului. Lumea tradiţională şi vendeta", iar într-o zi a festivalului va avea o intervenţie, prezentând "Obiceiuri legate de Sfânta Împărtăşanie la ortodocşii din satele din Maramureş". "Înainte de a merge la biserică, coconii sunt îmbăiaţi într-un ciubăr în care s-a pus în apă busuioc şi dubravnic. Apoi îşi mărturisesc păcatele la urechea mamei şi cei care ştiu să citească sunt puşi să îngenuncheze pe o tavă cu cenuşă şi să citească din Sfânta Scriptură, la flacăra unei lumânări. Şi tot în ziua când se întorc de la biserică, mamele le aduc copiilor care au fost la spovadă buricele (care se păstrează de la naştere până la prima împărtăşanie), ce vor fi dezlegate de aceştia. Acum se face şi îmbrăcarea în funcţie de sex: hăinuţe pentru băieţi şi hăinuţe pentru fete. Şi tot acum, mamele, în funcţie de starea buricelor, le povestesc copiilor despre destinul lor", precizează Nicoară Mihali. Acesta speră că va avea timp să prezinte şi un film documentar realizat anul acesta la Borşa, intitulat "Paştile răgmanilor". "Răgmanii sunt fiinţe supranaturale, care au grijă de sufletele morţilor şi vin în Joia Mare pe pământ, pentru a se înfrupta din cojile ouălor care au fost folosite la frământatul păştilor", mai spune autorul. Filmul a fost prezentat joi, 22 mai, şi la Festivalul de Film Religios de la Curtea de Argeş. Preluare Graiul Maramuresului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu