sâmbătă, 30 mai 2015

Reviste puţine, măşti mai multe

Vineri, 29 mai, la Casa Corpului Didactic Maramureş a avut loc jurizarea revistelor şcolare trimise la Inspectoratul Şcolar Maramureş şi Casa Corpului Didactic în anul şcolar 2014/2015. În acest an juriul format din Valentina Todoran, inspector şcolar, dr. Nicoară Mihali, redactor C.C.D., Anca Goja, redactor Graiul Maramureşului, Mircea Crişan, redactor Gazeta de Maramureş şi Gelu Dragoş, redactor Informaţia Zilei de Maramureş au avut mai puţin de lucru ca în alţi ani deoarece au fost prezente un număr de doar 29 de reviste.
           Iată premiile obţinute, pe secţiuni:
I. Reviste literare:
Premiul I – „Revista Excelenţilor” – Centrul de Excelenţă Sighetu Marmaţiei;
Premiul II – „Paşi în 2” – Revista elevilor Liceului Tehnologic „Marmaţia” Sighetu Marmaţiei şi „Cuvânt în lume” – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare;
Premiul III – „Eminescu şi copiii” – Revista Şcolii Gimnaziale Mireşu Mare, coordonator prof. Viuţa Dorca;
II. Reviste tip mozaic licee:
Premiul I – „Universalis” – Revista Colegiului Tehnic „C.D. Neniţescu” Baia Mare;
Premiul II – „Messenger cultural” – Revista Colegiului Tehnic „George Bariţiu” Baia Mare;
Premiul III – „Eminesciana” – Revista Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare;
III. Reviste tip mozaic şcoli gimnaziale:
Premiul I – „Armonii” – Revista Şcolii Gimnaziale Remetea Chioarului, „Muguri” – Revista Şcolii Gimnaziale „George Coşbuc” Baia Mare şi „Însemnări din Ţara Leurdei”- Revista Şcolii Gimnaziale Leordina;
Premiul II – „Curcubeu” – Revista Şcolii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” Baia Mare şi „Vimce” – Revista Şcolii Gimnaziale Vişeu de Jos;
Premiul III – „Licurici” – Revista Şcolii Gimnaziale Satulung şi „Universul şcolii” – „Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni;
IV. Secţiunea Reviste ciclul primar:
Premiul I – „Magia copilăriei” – Revista clasei a IV-a B, înv. Maria Micle, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Baia Mare;
Premiul II – „Florile gândului”- Revista Şcoalii Gimnaziale „Nichita Stănescu” Baia Mare;
Premiul III – „Licurici” –Revista Şcolii Gimnaziale Remetea Chioarului.
V. Secţiunea grădiniţe:
Premiul I – „Vlăstare chiorene” – Revista Grădiniţei cu program normal Boiu Mare, ed. Mirela Georgeta Peter.
VI. Secţiunea limbi străine:
Premiul I – „Teenglish” – Revista Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” Baia Mare;
VII. Secţiunea reviste de specialitate:
Premiul I – „Fizica şi chimia la zi” –Revista  Liceului Teoretic „Emil Racoviţă” Baia Mare;
Premiul II – „Tinerii tehnicieni” – Revista Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare;
Premiul III – „Micul naturist” – Revista Şcolii Gimnaziale Remetea Chioarului”.
       Celelalte reviste care au fost primite pentru jurizare, în număr de şapte, nu au primit premii deoarece arătau ca nişte „foiţe”, se vedea cu ochiul liber că erau redactate la repezeală şi în unanimitate, juriul, nu a dorit să coboare ştacheta. La încheierea acestei activităţi i-am luat un scurt interviu celui care se ocupă de revistele şcolare maramureşene de peste 25 de ani, scriitorului dr. Nicoară Mihali.
Întrebare: - Văd puţină dezamăgire pe chipul tău după jurizarea din acest an.
Răspuns: - Anul acesta a fost cel mai sărac an pe tărâmul publicaţiilor şcolare, posibil să mai existe orgolii, iar anumite instituţii educaţionale să nu-şi poată permite editarea acestor reviste.
Î: - Lipsesc reviste care în anii trecuţi erau un etalon pentru acest gen de concurs, cel puţin în Maramureş.
R: - Într-adevăr, lipsesc în acest an revistele de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, de la Liceul din Borşa, de la Şcolile Gimnaziale „Octavian Goga”, „Nichita Stănescu”, „Nicolae Iorga”, din Vişeu de Sus, din Moisei, din Seini, din Târgu Lăpuş, din Mireşu Mare…
Î: - Ce reviste v-au plăcut?
R: - La secţiunea „Reviste literare” mi-a atras atenţia în mod special „Cuvânt în lume”, profesori coordonatori Loredana Molnar, Mihaela Tarţa şi Cristina Retteghi, care şi anul acesta a reuşit să facă cunoscută în lume poezia unor scriitori maramureşeni. În ceea ce priveşte poezia, un debut înflăcărat îl are Mihai Vraja din revista „Paşi în 2” şi cu siguranţă despre acest tânăr se va mai auzi în peisajul poeziei româneşti; „A murit cerul iubito/ soarele-i gri / ochii tăi par gri / iubito!” De o ţinută aproape academică îşi poartă trena „Revista Excelenţilor”, care este plină până la refuz de chipul poetei Ana Blandiana: „Apoi brusc se-ntorc şi-mi strivesc/ până la sânge gura.” (Cuplul).
Î: - Şi eu am remarcat că revistele din acest an, deşi puţine ca număr, au crescut în calitate şi poate că o explicaţie este faptul că cei care participă o fac nu de dragul gradaţiilor de merit, nu de dragul unei diplome, ci de dragul copiilor pe care îi educă şi îi canalizează spre frumos, într-o lume atât de cenuşie.
R. – Ce frumos mi-ai ridicat mingea la fileu! În peisajul revuistic al Cetăţii stau alături alte trei reviste care deapănă povestea unor adolescenţi plini de pasiunea de a trăi iubirea şi clipa, este vorba de „messenger cultural” al celor de la „George Bariţiu” şi „Eminesciana” care prezintă un deosebit editorial despre misterul măştilor veneţiene şi aş încheia cu versurile despre iubire din revista „Universalis” coordonată de strălucita poetă Adela Naghiu: „Şi dacă am fi doar laşi şi orbi / Ar fi numai trădare / Şi trădătorii sunt uitaţi / Când ies din scenă. / Dar nu lăsăm în urmă / Nici-o zidire vie/ Doar joc de măşti cu geniul / Ajuns o anatemă.” Şi totuşi elevii zilelor noastre lasă urme vii prin revistele şcolilor lor, îşi pun adesea câte o „mască” atunci când nu sunt înţeleşi de profesori, apoi fundamentează noi teorii imitându-l pe Einstein şi încearcă să ne explice de ce zilele sunt mai scurte în ultima perioadă, aşa cum o face revista „Fizica şi chimia la zi” a Liceului Teoretic „Emil Racoviţă”.
Î: - Câteva cuvinte şi despre revistele din mediul rural, loc de unde mă trag şi eu.
R: - Mi-ai anticipat gândul. Vreau să subliniez frumuseţea unei reviste din mediul rural, de la Remetea Chioarului, intitulată sugestiv „Armonii”, revistă ce găzduieşte o imagine inedită şi un interviu în exclusivitate cu Paula Seling, care le doreşte copiilor din şcoala unde a învăţat şi ea să fie „buni, să caute iubirea în orice lucru”, iar ca ceva inedit în această publicaţie amintesc de un calendar al scriitorilor români în care elevii trebuie să asocieze alături de numele scriitorului, locul naşterii şi opera acestuia. Tot din mediul rural semnalez apariţia unei noi reviste cu un titlu inspirat, „Însemnări din Ţara Leurdei”, unde este valorificată lumea tradiţională, unde: „…oamenii de la ţară îşi mai amintesc de obiceiul de demult al fetelor şi feciorilor care în ziua de Dragobete se îmbracă în haine curate de sărbătoare şi porneau în voie bună spre pădure, apoi pe la ora prânzului fetele se întorceau în goană înspre sat şi în fuga fiecăruia atrăgea feciorul dorit.”
Î: - O întrebare de final. Ce reprezintă pentru dr. Nicoară Mihali revistele şcolare?
R: - Am spus-o de nenumărate ori dascălilor dar şi elevilor din şcolile pe unde am poposit, că revistele reprezintă oglinda unei şcoli într-un anumit timp istoric. Scrierile elevilor sunt sincere şi emoţionante, ei nu au timp să le fardeze, nu au timp să poarte mască pentru a deveni misterioşi într-o lume în care clepsidra valorilor se duce tot mai mult înspre marea nesfârşită a prostiei politicienilor.
Î: - Dacă ar trebui să dai un titlu acestui articol, cum l-ai numi?
R: - „Reviste şcolare puţine, măşti mai multe!”


                                                  Gelu Dragoş







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu