sâmbătă, 10 octombrie 2015

FESTIVALUL TARAFURILOR TRADIŢIONALE - BAIA MARE , 25-26 octombrie 2015

Vatra satului românesc a fost marcată de o mare diversitate de obiceiuri şi ritualuri tradiţionale, legate de vechi credinţe şi rituri de trecere de peste an, dintre care merită să amintim: “Jocul Vergelului”, “Măsurişul oilor”, obiceiurile agrare legate de rodnicia pământului ( “Udătoriu”,”Tânjaua”), Nunta, Fărtăţia, Botejunea, Claca şi Şezătoarea.
Pe vremuri, jocul la şură era o adevărată instituţie socială a satului tradiţional, prinimplicarea întregii comunităţi rurale. Acesta era practicat la marile sarbători de peste an, înaintea postului şi la clăci. Iniţierea tinerelor fete şi a feciorilor în jocul satului era un episod îndrumat şi observat cu interes de către bătrâni. „Când aud un ceteraş/las oile pă imaş/vacile pă săcătură şi cobor în sat la gură” sau „Io când aud cetera/să fiu mort tot m-aş scula/şi m-aş duce la mândra”, iată două strigături fecioreşti, caracteristice, ce defineau pasiunea pentru joc.
Practic, trio-ul transilvan (cetera, contra şi gorduna) sau cel maramureşean (cetera, zongora şi doba) au ţinut treaz spiritul ţărănesc.
Desigur, factorii civilizatori au transformat în istorie aceste tradiţii ale satului, ducând pâna la disoluţia identitară prin apariţia unor instrumente electronice şi a unui stil de interpretare denaturat. În prezent se încearcă salvarea muzicii ţărăneşti în cadrul unor manifestări spectaculare, care trebuie să îmbine nevoia de divertisment cu promovarea culturii tradiţionale.
În puţine regiuni ale ţării s-au păstrat atât de bine credinţa, obiceiurile, cântecele şi jocul satului ca în vetrele etnografice ale Maramureşului, motiv major pentru iniţierea acestui proiect artistic de revigorare a tarafurilor tradiţionale.
SECŢIUNILE FESTIVALULUI:
a). 14-19 ani
b). 20-70 ani
CONDIŢII DE PARTICIPARE:
- Festivalul -concurs se adresează formaţiilor care folosesc în interpretare instrumente tradiţionale şi respectă specificul zonelor etnografice, autenticitatea cântecului ţărănesc şi portului popular.
- Festivalul - concurs este deschis tarafurilor şi rapsozilor din toate vetrele etnografice ale României.
- Componenţa tarafului va fi de 3-5 instrumentişti ( vioară sau fluier, braci, zongoră, bas, toba).
- Nu se admit în concurs instrumente electronice.
- Fiecare taraf va prezenta în concurs o suita de melodii specifice zonei, care nu trebuie să depaşească 8 minute. Se recomandă însoțirea tarafului de câteva perechi de dansatori de expresie țărănească.
- Un instrumentist nu poate face parte din mai multe tarafuri.
- Costumul popular specific este obligatoriu.
DESFĂŞURARE:
Înscrierea pe secţiuni se face la Şcoala Populară de Artă “Liviu Borlan” din Baia Mare, P-ţa Libertăţii nr. 13 , jud. Maramureş, Tel/fax: 0262.211329
E-mail:  contact@scoaladeartebm.ro până în data de 20octombrie 2015.
Festivalul se desfăşoară în intervalul 25-26octombrie 2015, după următorul program:
- concurenţii sunt aşteptaţi duminică, 25 octombrie 2015, începând cu orele 12.00 pentru preselectie la Sala mică a Casei de Cultură
- duminică, ora 18.00 începe concursul pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor Baia Mare
- luni, 26octombrie, ora 18.00, Gala laureaţilor, Casa de Cultura a Sindicatelor Baia Mare
PREMII:
- Juriul constituit din specialişti şi personalităţi ale vieţii culturale va acorda câte trei premii pentru fiecare secţiune, având în vedere următoarele criterii: stil de interpretare, valoarea repertoriului, ţinuta scenică.
ALTE PRECIZĂRI
Ediția a III-a a Festivalului Tarafurilor Tradiţionale de la Baia Mare este organizată de Şcoala Populară de Artă LIVIU BORLAN, având ca partener Consiliul Judeţean Maramureş.
Notă. Cheltuielile de transport vor fi în sarcina participanţilor iar masa şi cazarea vor fi asigurate de organizator.


                                                                              Andrei BĂRBOS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu