joi, 5 noiembrie 2015

Vernisajul expoziției documentare “135 de ani de relaţii diplomatice România – S.U.A.”

Cu ocazia celei de a 135-a aniversări  a relațiilor diplomatice între România și S.U.A., Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada S.U.A. la București și Biblioteca Națională a României a organizat o expoziție documentară care ilustrează cele mai importante aspecte ale relațiilor bilaterale, de la începuturi până la stadiul actual de Parteneriat Strategic.
Joi, 5 noiembrie 2015, de la ora 13, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare va avea loc, în prezența dl. Ronald E. Hawkins, Jr., consilier pentru presă și cultură al Ambasadei S.U.A., a reprezentatului Ministerului Afacerilor Externe, dna. Ioana Raiciu, a directorului Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, dl. prof. dr. Teodor Ardelean, și a altor oficialități ale județului, vernisajul expoziției documentare “135 de ani de relaţii diplomatice România – S.U.A.”.
Deschisă publicului în perioada 5 – 10 noiembrie 2015, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, expoziția va ilustra câteva dintre cele mai importante aspecte ale relațiilor bilaterale, de la începuturi și până la Parteneriatul Strategic, prezentând documente diplomatice, fotografii, reproduceri din presa veche (Universul, Adevărul, Neamul românesc, Curentul), cărţi poştale, caricaturi, tratate bilaterale, din arhiva diplomatică a MAE şi din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale. Din istoricul mai puţin cunoscut al relaţiilor bilaterale se desprind teme de interes, precum: vizita Reginei Maria în SUA (1926), vizita lui N. Iorga în SUA (1930), România la Expoziţia Internaţională de la New York (1939). De asemenea, vor fi ilustrate și schimburile educaţionale dintre România și SUA, prin intermediul Comisiei Fulbright.
Expoziția documentară “135 de ani de relaţii diplomatice România - SUA” a fost vernisată, prima dată, pe 29 iunie 2015, în prezența ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și a însărcinatului cu afaceri a.i. al SUA la BucureȘti, Dean Thompson, la Biblioteca Națională a României.
În discursul său, șeful diplomației române a evidențiat dimensiunea politico-militară și de securitate a Parteneriatului cu SUA, accentuând angajamentele existente de ambele părți: “Contribuţia semnificativă a României la securitatea Alianţei Nord-Atlantice prin intermediul Bazei Militare Deveselu, unde va fi operaţionalizată Facilitatea de apărare împotriva rachetelor balistice până la finele anului curent, reprezintă, de altfel, unul dintre cele mai importante proiecte pe dimensiunea politico-militară a Parteneriatului Strategic. Acest proiect ilustrează angajamentul ferm şi durabil al SUA pentru securitatea României”.
Ministrul Bogdan Aurescu a făcut referire și la importanța Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington, și care este parte integrantă a expoziției:"Rezultatele și progresele palpabile înregistrate în aplicarea Declarației Comune - pe care am avut onoarea să o fi negociat - mă îndreptățesc să privesc cu încredere și optimism viitorul relațiilor noastre".

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în același timp, necesitatea explorării, împreună cu partenerii americani, a tuturor oportunităţilor pentru aprofundarea colaborării bilaterale în fiecare dintre cele zece domenii de cooperare vizate, de la palierul politico-militar şi de securitate, la consolidarea relaţiilor economice bilaterale, includerea României în Programul Visa Waiver, cât și la amplificarea interacţiunii la nivelul comunităţii ştiinţifice şi academice, cooperarea în domeniul tehnologiei, inovării, cercetării, educaţiei și culturii – aspecte documentate în expoziția aniversară de la Biblioteca Națională.
"Exprim apreciere pentru Parteneriatul Strategic bilateral și încrederea că în viitor va continua să ocupe același loc privilegiat în arhitectura politicii externe a României. Pentru că aprofundarea Parteneriatului Strategic, durabil și pe termen lung - așa cum prevede Declarația Comună din 2011, mai extins și mai profund - așa cum prevede Acordul privind apărarea antirachetă corespunde în cel mai înalt grad interesului național al României și al cetățenilor săi", a declarat, în încheiere, șeful diplomației române.
La rândul său, însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA la București, Dean Thompson, a evidențiat că cei 135 de ani de relații bilaterale au făcut prietenia dintre cele două state mai profundă şi mai puternică. "Naţiunile noastre continuă să colaboreze strâns pentru a înfrunta cele mai dificile provocări mondiale. De exemplu, cooperăm în cadrul unor programe şi pe subiecte legate de statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi lupta împotriva terorismului. În plus, am avut numeroase schimburi academice în şi din ţările noastre, într-o mulţime de domenii precum guvernarea corporativă, administraţia publică şi traficul de persoane. Mai mult, naţiunile noastre sunt pline de diversitate şi ne străduim să avem politici incluzive şi suntem mândri de acest lucru, recunoscând faptul că diversitatea este unul dintre cele mai mari atuuri ale noastre. Rămânem uniţi şi ne exprimăm angajamentul faţă de egalitate, securitate şi libertate, libertatea întregii lumi. (...). Voi încheia spunând că această seară este o celebrare a incredibilei, puternicei şi îndelungatei prietenii dintre poporul american şi poporul român. Prieteni atunci, prieteni acum, prieteni pentru totdeauna".




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu