sâmbătă, 4 iunie 2016

Imagini catastrofale din zonele afectate de inundatii devastatoare

Inundaţiile devastatoare au făcut prăpăd şi au luat vieţi omeneşti în Moldova. Doi bărbaţi au pierit în apele învolburate, iar mai multe localităţi sunt acoperite de şuvoaie.
În mai multe localitati din Bacău, suvoaiele puternice au acoperit strazile si au inundat casele in doar cateva minute. Oamenii in putere s-au adapostit pe unde au putut.
Pe scarile casei, o batrana privea neputincioasa cum viitura matura tot. Un barbat, medic veterinar, a fost salvarea ei. A convins-o ca trebuie sa plece din casa, daca vrea sa traiasca. Au urmat momente tensionate. Valtoare era atat de puternica, incat in orice secunda o putea lua pe sus.
Cateva case mai incolo, un alt batran este in aceeasi situatie. Salvatorii l-au luat din calea apelor.
Peste noapte, nivelul raului Tazlau a crescut atit de mult, incat apa de peste un metru si jumatate a intrat in case. 80 de oameni au fost evacuati de urgenta. Alti 40 au refuzat initial sa plece din case si, in final, au fost salvati de militari din calea apelor.
Situatia este disperata si in localitatea Tibanesti din Iasi. In doar cateva ore, un rau s-a umflat atat de tare incat apa de pe strazi avea peste un metru. Si aici batranii si copii mici au fost evacuati cu tractoarele.
Doi batrani de 80 de ani au refuzat sa isi paraseasca locuinta pentru care spun ca au muncit toata viata.
Batrana: "Eu nu ma duc de la casa mea. Va rog nu ma scoateti. Nu ma duc, nu mergem. Nu imi pot lasa casa, aici mor eu."
Dar nici unul dintre batrani nu s-a indurat sa-l lase pe celalalt acasa, asa ca s-au hotarat sa ramana impreuna in casa lor, alaturi de cei doi baieti ai lor, care au handicap si aveau mare nevoie de parinti.
20 de oameni, printre care si militari ISU, au sarit in ajutorul unui batran de 74 de ani, aruncat de viitura intr-un canal. Bietul om mergea cu bicicleta, cand au dat apele navala. Misiunea salvatorilor a fost dificila, pentru ca batranul s-a lovit la cap si era inconstient.
In Vrancea, a plouat in cateva ore cat intr-o luna intreaga. De altfel, imaginile surprinse inainte sa inceapa potopul sunt graitoare. Viiturile care au urmat au facut prapad.
A fost prapad si in Adjud. Cateva zeci de case au fost inundate, iar multe drumuri acoperite de apa si s-au transformat in rauri. Oamenii nu au inchis un ochi toata noaptea, de teama ca le va intra si mai multa apa in casa. Si-au pus in fata portilor saci cu nisip, covoare si folii din plastic. Iar pe drumul european 85, traficul este blocat de vineri-noapte, de cand raul Trotus a iesit din matca si a acoperit soseaua.
Natura s-a dezlantuit si intr-o localitate din Tulcea, unde un fenomen rar intalnit a facut ravagii. O tornada cu latimea de 60 de metri a maturat tot ce a gasit in cale pe o distanta de cativa kilometri. In doar cinci minute, 12 case, farmacia, scoala si zeci de anexe gospodaresti au fost distruse de furtuna violenta.

       Hidrologii au prelungit CODUL ROSU de inundatii pana sambata, la ora 14,00
Hidrologii au instituit Cod Rosu de inundatii pe rauri din judetele Harghita, Covasna, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Iasi, Vaslui si Galati, valabil pana sambata dupa-amiaza, la ora 14,00.
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), vor fi afectate raurile din bazinele hidrografice: Olt amonte confluenta R. Negru si R. Negru (judetele Harghita si Covasna), afluentii din bazinul superior si mijlociu al Bistritei (judetele Suceava, Harghita si Neamt), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Barlad (judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea, Neamt si Galati) si afluentii mici aferenti cursurilor mijlocii si inferioare ale Siretului si Prutului (judetele Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati).
De asemenea, pana sambata la ora 18,00 a fost emis Cod Portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Mures superior (judetele Harghita si Mures), Olt superior si mijlociu si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu, afluentii Prahovei (judetul Prahova), Buzau bazin superior si afluenti curs mijlociu (judetele Brasov, Covasna si Buzau), Suceava bazin superior si afluenti (judetul Suceava), Moldova bazin superior si afluenti (judetele Suceava si Neamt), Bistrita (judetele Suceava, Neamt, Harghita si Bacau), Trotus (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna (judetul Vrancea), Ramnicu Sarat (judetele Buzau si Vrancea), Barlad (judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea, Neamt si Galati), Siret - sector aval confluenta cu raul Trotus (judetele Vrancea, Galati), Jijia si afluenti (judetele Botosani si Iasi), afluentii mici aferenti cursurilor mijlocii si inferioare ale Siretului si Prutului (judetele Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati).
Pana sâmbătă noapte la ora 24,00 a fost instituit Cod Galben de inundatii pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Aries superior si mijlociu (judetele Alba si Cluj), afluentii Muresului inferior (judetele Alba, Hunedoara si Arad), Mures superior, cursurile superioare si mijlocii ale Tarnavelor (judetele Harghita, Mures si Sibiu), Olt si afluentii sai din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Olt si Arges, Arges superior (judetele Arges si Dambovita), Ialomita - bazin superior si afluenti (judetele Dambovita si Prahova), Siret si afluenti (judetele Suceava, Botosani, Harghita, Neamt, Bacau, Vrancea, Buzau, Iasi, Vaslui, Galati, Brasov, Covasna si Braila), Jijia si Baseu (judetele Botosani si Iasi), afluentii mici aferenti cursului mijlociu si inferior al Prutului (judetele Iasi, Vaslui si Galati), Calmatui (judetele Buzau si Braila) si raurile din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).
Circulatia trenurilor din zona Moldovei este afectata de ploile abundente din ultimele ore, insa la aceasta ora niciun tren nu este blocat, a anuntat, vineri, CFR Calatori.
Totodata, ca urmare a inchiderii circulatiei intre Adjud si Pufesti, au fost anulate 10 trenuri de calatori respectiv R 5201 Pufesti - Siculeni, IR 1658 Adjud - Bucuresti Nord, IR 1650 Adjud - Bucuresti Nord, R 5401 Marasesti - Pascani, R 5102 Adjud - Pufesti, R 5101 Marasesti - Adjud, R 5104 Adjud - Marasesti, R 5301 Marasesti - Adjud, R 13796 Adjud - Focsani si R 5203 Marasesti - Adjud.
Potrivit unui comunicat al CFR Calatori remis vineri AGERPRES, circulatia trenurilor dintre Pascani - Bacau - Adjud - Marasesti si retur (magistrala 500) se desfasoara pe ruta ocolitoare prin Pascani - Iasi - Vaslui - Tecuci - Marasesti si retur (magistrala 600).
De asemenea, traficul feroviar intre Ghimes si Lunca de Mijloc este intrerupt din cauza inundarii terasamentului, iar pana la reluarea circulatiei in conditii de siguranta, pasagerii sunt transbordati cu mijloace auto.
Pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate si vor sa renunte la calatorie, vor primi, la cerere, contravaloarea pentru parcursul neefectuat, conform Regulamentului de transport pe calea ferata in vigoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu