Prețul pentru semințele de floarea-soarelui a făcut ca mulți ani la rând, fermierii să mizeze pe această cultură pentru a recupera pierderile de la păioase. Anul acesta, însă, rapiță face legea pe piața oleaginoaselor, dar acest lucru nu înseamnă că agricultorii care au investit în floarea-soarelui nu își fac calcule pentru profit. Agrointeligența a vorbit cu mai mulți cultivatori pentru a afla care este strategia lor de valorificare a oleaginoasei, dar și ce prețuri se oferă pentru recolta din 2016.
Cei mai mulți fermieri cu care am discutat ne-au mărturisit că floarea-soarelui arată bine acum pe câmp, dar producțiile nu sunt încă ”asigurate” întrucât pot interveni temperaturi foarte ridicate sau, în anumite zone, pentru că albinele nu și-au făcut apariția, lipsa polenizării va duce la recoltarea unor semințe seci.
De precizat că floarea-soarelui nu se depozitează întrucât ea se poate stoca doar la costuri foarte mari, așa că se impune vânzarea ei imediat după recoltare, iar fermierii pariază pe două strategii – aceea a vânzării imediat după cules – la prețul de la acel moment, și, a doua variantă este de a se contracta întreaga suprafață cultivată cu câteva luni înainte. Bineînțeles, ca un hedging – deci o valorificare mai sigură, se poate vinde o parte din producție direct din combină și o altă parte pe contract pre-campanie.
TCE 3 Brazi: Recoltă contractată în avans cu 1,3 lei/kg
Inginerul Iacob Vasile, specialistul care face agricultură pe 5.400 de hectare la Zănești, în județul Neamț, a înființat floarea soarelui pe 273 hectare. Potrivit fermierului, după cum se prezintă cultura, recoltatul se va devansa cu două săptămâni. Pentru anul acesta specialistul de la TCE 3 Brazi mizează pe o producție de peste 4.300 de kg/ha, producție pe care a contractat-o unui trader la prețul de 1,3-1,325 lei/kg.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu