joi, 8 iunie 2017

Ce le-a spus Klaus Werner Iohannis românilor din SUA?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 7 iunie 2017, în a treia zi a vizitei pe care o întreprinde în Statele Unite ale Americii, o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din SUA, la sediul Ambasadei României la Washington, transmite Romanian Global News.


Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea sa pentru modul în care românii din SUA s-au integrat cu succes în societatea americană, prin muncă, talent şi onestitate, contribuind considerabil la economia americană şi la întărirea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Președintele României le-a vorbit românilor din SUA despre implicarea în diverse proiecte naționale și despre capacitatea acestora de a acționa ca un veritabil partener pentru dezvoltarea țării.

Având în vedere că anul viitor, în 2018, se împlinește un secol de la Marea Unire, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest moment este un bun prilej pentru a recunoaşte că astăzi, mai mult decât oricând, românii, de acasă sau de peste hotare, au nevoie de o viziune integratoare, pe termen lung, nu una a intereselor politice de moment: viziunea unei Românii europene, moderne şi prospere, care susţine puternic legăturile transatlantice.

Totodată, șeful statului a subliniat importanța utilizării limbii române ca principal simbol al identității naționale, salutând funcționarea în Statele Unite ale Americii a peste 100 de școli de duminică dedicate inclusiv învățării limbii române.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Mulțumesc, domnule Ambasador Maior,

Domnule Ambasador Klemm,

Domnule Ambasador Gitenstein,

Onorată asistență,

Dragi români,

Sunt foarte bucuros că am revenit aici, în Washington. Sunt foarte bucuros că a fost posibilă organizarea acestei întâlniri cu comunitatea românească de aici. Cred că deja ne cunoaștem destul de bine, în comparație cu alții ne vedem chiar destul de des, și, de fiecare dată când am fost în Statele Unite ale Americii, fie că am fost aici, în Washington, D.C, sau la New York, am ținut neapărat să mă întâlnesc cu reprezentanții comunității române. Eu consider că aceste contacte sunt foarte importante și țin mult la ele. Pentru ca dumneavoastră să puteți menține legătura cu țara este cu siguranță necesar ca și noi, liderii politici, să vă acordăm atenție.

După cum probabil știți, mă aflu, printre altele, la Washington, pentru că luni, 5 iunie, am primit un premiu prestigios de la American Jewish Committee, premiul Light Unto the Nations. O manifestare foarte frumoasă, m-am simțit foarte onorat și am ținut neapărat acolo să dedic acest premiu pe care l-am primit României și românilor.

De asemenea, cum probabil s-a auzit deja, peste două zile voi avea o întâlnire foarte importantă cu Preşedintele Trump, o întâlnire care, cu siguranță, va marca un moment extrem de important în evoluţia relațiilor dintre țările noastre. Dar cu siguranță, voi avea ocazia să vorbesc și despre cum putem să facem Parteneriatul nostru mai profund, mai viu, mai util pentru ambele țări. Acest Parteneriat Strategic despre care vorbesc împlinește, în acest an, 20 de ani de existență, iată deci, că vizita mea vine într-un moment, aș zice eu, destul de potrivit.

Am spus că premiul pe care l-am primit de la American Jewish Committee l-am dedicat României și românilor, și sunt foarte bucuros că pot să dedic, în această seară, nemijlocit această distincție și dumneavoastră, românilor de aici, din Washington și din zonă, pentru faptul că ne faceţi cinste şi onoare zi de zi, prin felul în care lucrați, vă comportați, vă integrați în societatea de aici. Aţi reuşit, dumneavoastră care trăiți în Statele Unite, să răzbiţi într-o societate extrem de competitivă, care – aşa cum îmi doresc şi eu pentru România – a dezvoltat o cultură a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și, foarte important, integritate.

Sunteţi membri apreciaţi ai comunităţilor dumneavoastră, sunteţi bine integraţi, aveţi o contribuție considerabilă la economia americană, şi prin tot ceea ce faceţi întăriţi, la nivel personal, zi de zi, legăturile dintre România şi Statele Unite ale Americii şi vă implicați, indirect sau direct, pentru Parteneriatul nostru.

Anul viitor - 2018 - reprezintă un moment special pentru România, marcarea Centenarului Marii Uniri. Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire este un bun prilej pentru a recunoaşte că astăzi, mai mult decât oricând, noi românii, de acasă sau de aici, avem nevoie de o viziune integratoare, pe termen lung, și nu pe termen scurt, și nu pentru interese politice de moment.

Această viziune este cea a unei Românii europene, moderne şi prospere, care susţine puternic legăturile transatlantice.

Doamnelor şi domnilor,

Dumneavoastră, românii din diaspora, elitele noastre, puteţi fi un catalizator pentru dezvoltarea României. În acelaşi timp, este firesc ca şi România să vă apere și să vă promoveze drepturile și interesele.

Am spus-o de mai multe ori, dar o repet de fiecare dată când am ocazia: cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaşte contribuţia românilor din afară este simplu să se pună, în slujba lor. Anul trecut s-au făcut unele progrese în ceea ce privește oferirea de servicii consulare online, simplificarea recunoaşterii diplomelor, susţinerea întoarcerii în ţară prin antreprenoriat, dar, de ce să nu recunoaștem, mai sunt multe de făcut!

Vorbind despre antreprenoriat, încurajez implicarea dumneavoastră în diverse proiecte din ţară, în domenii precum cel financiar, economic, IT sau, de ce nu, inginerie. Diaspora poate acționa ca un veritabil partener pentru dezvoltarea ţării.

În acelaşi timp, însă, România trebuie să ofere condițiile necesare pentru ca membrii comunității româno – americane să aibă curajul de a investi acasă.

Nu în ultimul rând, vă încurajez să facem toate eforturile necesare pentru păstrarea limbii române, principalul simbol al identității noastre – dar care, cel puțin în Diaspora, se poate pierde prea uşor. Prin urmare, este nevoie de identificarea celor mai eficiente metode de învățare a limbii române de către copiii născuți în străinătate din părinți români. Şi mă bucur să constat că în Statele Unite funcţionează peste 100 de şcoli de duminică dedicate inclusiv învăţării limbii române.


Vă mulţumesc pentru atenţie şi, pentru că suntem încă aproape de Ziua Românilor de Pretutindeni, care s-a celebrat exact acum 10 zile, vă urez „La Mulţi Ani!" şi multă sănătate şi succes! Încă o dată, sunt foarte bucuros că am ajuns aici. Mulțumesc!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu