Expoziţia personală Peisaje Muzicale - Katy Zoltán (pictură)
18 iulie – 5 august 2018
Vernisaj: miercuri, 18 iulie 2018, de la ora 18:00
Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 18 iulie – 5 august 2018, expoziţia personală Peisaje Muzicale, cu lucrări semnate de artista clujeană Katy Zoltán.
Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 18 iulie 2018, de la ora 18:00, în Sălile de Expoziţii Temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa artistei şi a invitaţilor săi: Lucian Nastasă-Kovacs, managerul instituţiei; Tibori Szabó Zoltán, istoric de artă şi Florin Gherasim, muzeograf.
Născută la Suplacu de Barcău, în data de 28 iulie 1942, Katy Zoltán s-a stabilit la Cluj, împreună cu familia, în 1954. După absolvirea liceului a urmat Şcoala Sanitară Postliceală şi s-a dedicat profesiei de asistentă medicală. Adevărata sa vocaţie, arta, s-a manifestat de timpuriu, ca o chemare căreia i-a răspuns, din adolescenţă, pe tot parcursul vieţii. Educaţia artistică a urmat-o atât pe căi instituţionale, cât şi prin ucenicie la maeştri, având şansa ca în vremuri tulburi să întâlnească dascăli de excepţie: Markó Ditrai, Daniel Popescu, Mircea Crişan şi, mai ales, maestrul Sándor Mohi.
Începând cu anul debutului, 1975, lucrările din atelier au luat calea expoziţiilor personale sau de grup găzduite de galerii de artă clujene: Minerva, Gy. Szabó Béla, Filologie, UMF, Korunk, dar şi de galerii din Braşov sau Sibiu. Actuala expoziţie reprezintă cea de-a douăzecea ieşire, cu un proiect personal, a artistei în faţa publicului, iar prezenţa acestor lucrări pe simezele muzeului de artă clujean reprezintă şi încununarea unui suiş, a unui efort creator de o viaţă.
Dintre referirile exegeţilor la adresa domniei sale (Gheorghe Arion, Ede Terény, Kántor Lajos ș.a.m.d.) am ales câteva sensibile rânduri ale jurnalistului Ion Arcaş: „Dincolo de ceea ce se vede este ursita lui Katy Zoltán, iar aceasta este pe măsura unei patimi. De la această patimă şi de la o înrudire de taină, discretă, cu maestrul Mohi, îi vin pictoriţei împlinirile. Starea sa de veghe şi fermentul căutării au dus-o la esenţe plastice viguroase, în compoziţii antinarative, în culorile prioritar calde, care invadează exotic planurile, în portretele de o reală şi mărturisitoare frumuseţe, asupra cărora penelul întârzie cu migală creatoare şi respect pentru legile esteticii”.
Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 18 iulie – 5 august 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.
(Florin Gherasim)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu