Începând de miercuri, în toate unitățile medicale și de asistență medicală din țară a început această formă de protest numită grevă japoneză. Ea este o formă de protest decentă, dar care, e menită să arate autorităților, încă o dată, că legislația trebuie respectată.
Continuă greva japoneză din spitalele din Maramureș. Sanitas a anunțat că greva va continua până când nemulțumirile angajaților din sistemul de sănătate vor fi auzite și se vor lua măsuri concrete. Din punct de vedere al drepturilor salariale, au fost elaborate în ultimele șapte luni, un hățiș de legi care induc într-o stare de confuzie conducerile unităților medicale și fac imposibilă aplicarea legislației.
”La începutul pandemiei, d-l președite a spus că nu va acorda sporuri personalului implicat în pandemie, ci va acorda stimulente în valoare de 500 de euro. Au fost doar păcăleli, minciuni, de fapt oamenii nu au văzut niciun ban”, spune Mircea Ciocan, lider SANITAS Maramureș.
Liderul sindical explică cum s-au petrecut lucrurile.
”În asistența socială, în vinerea Paștelui, s-a dat o dispoziție, prin care, întregul personal ar urma să fie consemnat timp de 14 zile, în unități, petrecându-și sărbătorile alături de beneficiari, și s-au eliberat exact două săptămâni mai târziu, în vinerea de după duminica Tomii, lucru pentru care, s-a gândit la momentul respectiv, acordarea unui stimulent de compensare a acestor situații. Acest stimulent nu a mai fost acordat niciodată. S-a schimbat cadrul legislativ, iar ulterior a fost contestat la Curtea Constituțională. La fel și atunci când au izbucnit focare de infecții cu COVID în centrele de asistență socială personalul a fost consemnat să stea cu beneficiarii pentru a le acorda asistență medicală, fără a mai li se acorda vreun stimulent de risc, prevăxut pentru astfel de situații”, explică Mircea Ciocan.
S-a emis apoi o altă lege de recunoaștere a meritelor personalului sanitar, care a presupus acordarea unor sporuri de 30, maxim 80 delei celor mai implicați în activitățile de combatere a epidemiei, care au rămas însă, numai pe hârtie.
”În acest moment posturile din sistem sunt blocate, accesul în sistemul de sănătate și de asistență socială nu mai este posibil, o parte din personal s-a pensionat, unii s-au îmbolnăvit sau alții au abandonat lupta, din păcate,a m avut parte și de decese. Aceste lipsuri nu pot fi înlocuite, ceea ce duce la încărcarea sarcinilor și a unui surmenaj din partea personalului medical. Dacă nu se va interveni, sistemul medical va claca. Importat e reluarea dialogului dintre autorități și sindicate pentru a se găsi cele mai bune soluții de traversare a acestei crize”, spune Mircea Ciocan.
Printre revendicările greviștilor se regăsește și acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical, serviciul de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență au intrat în contact cu pacienții confirmați ori suspecți de infecția cu SARS-CoV-2; acordarea sporului de până la 30 % pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență social.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu