sâmbătă, 27 februarie 2021

Ce se va schimba după votarea bugetului?!

 
Proiectul de buget pentru anul 2021 se pare că are foarte multe lucruri ascunse, greu de perceput de profani. De altfel, toate bugetele sunt pline de „chichiţe”. Primarii, preşedinţii de consilii judedeţe cu experienţe ştiu masca anumite cheltuieli greu de urmărit.

La nivel naţional premierul Florin Cîţu a descoperit o serie de „găuri negre” prin care se scurg banii de la buget. Consiliile de administraţie sunt o bună vacă de muls pentru personaje obscure care, cândva, au ocupat funcţii importante în stat.

Consilieri, oameni de încredere ai politicienilor, o întreagă faună trăieşte pe spatele instituţiilor de stat, ale companiilor, agenţiilor şi Dumnezeu mai ştie ce îmbârligături s-au înfiinţat sub uriaşa umbrelă a birocraţiei mai nesfârşită decât coloana infinitului a lui Constantin Brâncuşi.

Cele mai multe cuiburi au fost construite în timpul guvernelor PSD. Dar nici celelalte partide nu s-au lăsat mai prejos cu ascunzişurile.

Statul român poate fi asemuit cu un uger cu mii se ţâţe din care sug cei care s-au aciuat pe lângă partidele politice. Şi nu este vorba despre salariaţii la vedere, bieţii slujbaşi care stau înghesuiţi în birouri. Este vorba despre cei care nu fac altceva decât să participe la nişte şedinţe. De exemplu un membru într-un consiliu de administraţie poate câştiga cât preşedintele României participând la câteva şedinţe pe an.

Florin Cîţu, venind din sistem, a spart acest cuib de viespi. Nu de tot, dar tot este ceva.

De ani de zile se tot vorbeşte despre pensiile speciale. În realitate stipendiile de stat se ridică la sume mult mai mari. Care vor fi reacţiile la această măsură? Atacuri concentrate asupra guvernului. Pentru că s-a pus cu marii rechini, Florin Cîţu va fi mai atacat decât PNL, mai hulit decât toate partidele din coaliţie. Cine o să-l apere? Greu de spus.

În întregul lui, PNL nu se manifestă ca un partid reformist. Majoritatea membrilor PNL cu funcţii fac parte din sistem, se numără sau doresc să beneficieze şi ei de privilegii. Cum să nu speri să faci parte dintr-un consiliu de administraţie şi să iei fără să faci nimic aproximativ 25% din salariul managerului? Plus indemnizaţie de şedinţă.

Nu există un tablou complet al privilegiilor. Şeful guvernului are o idee despre sume. Dând câteva exemple se pare că are şi o situaţie la zi.

Acest buget pare a se afla la prima operaţie ceva mai serioasă. Nu seamănă cu o castrare a unei biete pisici, dar tot este un început de reformare a statului.

Bugetul anului 2021 pare să fie un prim pas care desparte cât se poate de clar politicile economice de dreapta de politicile economice de stânga. Din această cauză dezbaterile din comisiile parlamentare sunt dure. Pe de altă parte, pandemia joacă un rol important. Economia nu mai permite cheltuirea banului public după bunul plac al guvernanţilor, care, ştie toată lumea, erau în cârdăşie cu cei din opoziţie.

Săptămâna viitoare proiectul de buget va fi supus votului parlamentarilor. Vom asista la un spectacol de zile mari. PSD va scoate toate tunurile.

Salarii, pensii, sporuri, restructurare, şomaj, împrumuturi etc. etc. Retorica social-democraţilor este pe placul oamenilor simpli, al populaţiei cu venituri mici. Dar în spatele acestor probleme reale se află privilegii greu de imaginat. Pe măsură ce electoratul de stânga este tot mai sărac, liderii social democraţi sunt tot mai bogaţi.

Să nu ne imaginăm că situaţia este diferită în zona dreptei. Între păsările răpitoare nu există decât diferenţe de penaj.

Dar dincolo de ideologii şi doctrine, Florin Cîţu are curajul de a propune să se taie din lungimea ghiarelor păsărilor răpitoare care au invadat instituţiile statului. Poate că nu va reuşi, dar măcar încearcă.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu