joi, 1 aprilie 2021

Va fi mai bine

 


Cine vizitează  Năsăudul  și mai ales dacă este azântat (recrutat) acolo, venind aici într-o localitate care  are adăugat la nume adjectivul MARE este total surprins să constate  că în această  localitate M ”mare” de fapt  are un singur Spital și în Năsăudul acela cu abia 8 mii de locuitori a fost prin vreo șase Spitale Unificate pentru fiecare disciplină  medicală. Tare ciudată treabă ca acest oraș cu 37 de mii de locuitori (1957) pe atunci să aibă o singură clădire spitalicească, adică de aproape 5 ori mai neînsemnată decât  în altă parte. Să vă bucurați de sănătate că tânărul stat comunist a terminat  cu clădirea noii Policlinici, dar  suntem ca acum cu ”Euromedica” unde unii doctori fac naveta zilnic de la Satu Mare. 

    A trecut vremea și acum 40 de ani s-a  pus fundația noului Spital Județean cu 1500 de paturi,  din care fostul ministru Nicolaescu a mai scos  500 de paturi,  dar s-a făcut secțiile de oncologie  cu buncărele de iradiere, s-a construit al doilea spital de Pneumonicoze, dar  cifra locatarilor ajunge la 200.000 și saturnismul, silicoza și TBC-ul  la noi le poartă cam  un sfert din populație. E foarte trist să vezi murind oameni tineri și frumoși, colegi din diferite școli sau de muncă  cu care te întâlneai zilnic pe aceiași alee și acum nu-ți mai intersectează  drumul, numai gândul că aici te salutai, te întristează, ei nu mai sunt...

     Posibilitățile medicale  de aici au nivelul și specialiștii altor  Spitale cu renume din țară, dar abia au terminat reparațiile la clădire și instalațiile spitalului care a împlinit 40 de ani, că a venit, sau adus, acest virus care a transformat  boala în pandemie că se cer alte eforturi și uzuri masive pe noul tomograf, dar presiunea este pe personalul medical  care a crezut că după  reparația capitală și reînzestrarea spitalului vor avea  un spațiu de asimilare și practică pe utilajele noi și metode noi de  de recuperare  a organelor prelevate de la muribunzi și chiar transplant de organe. 

    Dar ”sosind” Covid-ul a trebuit reorganizată întregul  spațiu spitalicesc și din nou schimbate tacticile, dar și chiar culoarele de trecere sau căile de acces. 

    Cineva a crezut  că vine o perioadă de acalmie, dar în sănătate războiul nu se sfârșește niciodată, cu atât mai mult cu cât ”E”-urile  incluse în alimentație nasc alte asocieri și boli noi. 

    Băimărenii sunt mândri de personalul  medical pe care-l are, de dotările cu care au fost înzestrate spitalele și sunt siguri că Societatea medicală băimăreană  îi protejează și le păzesc sănătatea mentală și fizică.

    Domnul să-i ajute să-și biruie temerile și ”inamicii”!


     Toma Gross Rocneanu

·          

·          

·          

·          


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu