luni, 2 mai 2022

Numărătoarea inversă

 


9 mai (1945), proclamată Ziua Victoriei şi sărbătorită cu mare fast în timpul regimurilor comuniste în ţările-satelite ale URSS, este folosită propagandistic de Vladimir Putin ca termen-limită pentru înfrângerea totală a Ucrainei.

An de an, URSS îşi etala arsenalul militar, mii şi mii de soldaţi defilând în Piaţa Roşie. Putin a continuat tradiţia afişând cu această ocazie armamentul modern cu care este dotată cea de-a doua armată ca putere după SUA.

Prima parte a războiului împotriva Ucrainei a arătat că armata rusă nu era chiar atât de modernă pe cât voia să arate.

În loc de războiul-fulger pe care îl preconiza, pe teren s-a dovedit a fi o armată neinstruită, slab dotată, fără un plan de bătaie bine pus la punct.

Au căzut zece generali şi mai mulţi ofiţeri, iar din rândul armatei invadatoare se estimează că ar fi murit cam 20% la care se adaugă imensele pierderi materiale, tancuri, avioane, elicoptere etc.

Federaţia Rusă după ce a ratat cucerirea unor oraşe, a apelat la mercenarii ceceni, recunoscuţi pentru ferocitatea cu care se aruncă asupra populaţiei civile. Războiul acesta de la graniţa Uniunii Europene, din câte s-a văzut, nu a respectat nici cele mai elementare reguli din codul războiului. Sunt dovezi indubitabile că în Ucraina a avut loc un genocid împotriva populaţiei civile. Au fost distruse localităţi întregi, oraşele au fost supuse unor bombardamente barbare.

Dacă în urmă cu 30 de ani, un eventual război de la porţile Europei ar fi fost considerat „războiul viitorului”, ultramodern, cu arme sofisticate, iată că războiul declanşat de Rusia este mai barbar decât ne imaginăm că au fost războaiele medievale. Principala caracteristică este dezinformarea, dublată de ameninţarea cu arme nucleare, ca în timpul lui Hruşciov.

România, ca stat vecin, dar mai ales din cauza scutului anti-rachetă de la Deveselu, este o piesă importantă în bătălia ştirilor false.

Propaganda rusă anunţă ba că România a trimis o armată de mercenari în Ucraina, ba că navele care transportă cerealele din Ucraina rămasă fără ieşire la mare, la întoarcere sunt pline de arme trimise armatei ucrainene.

Datorită mijloacelor de informare, pe deasupra rachetelor se duce un război al dezinformării la care participă fiecare posesor de telefon mobil interesat de acest conflict între Est şi Vest cu totul neaşteptat.

Dacă războiul-fulger a fost ratat, Vladimir Putin a fixat un nou termen, cu valoare simbolică, ziua de 9 mai, devenită Ziua Victoriei asupra Germaniei fasciste.

Armata Roşie a avut aportul ei indiscutabil, dar fără debarcarea americanilor victoria ar fi fost imposibilă. URSS s-a ales în urma celui de-al doilea război mondial cu cea mai mare pradă de război, constând în ţări întregi, începând cu o parte din Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Iugoslavia, Albania.

Niciuna din aceste ţări nu duce dorul Uniunii Sovietice. Doar Ungaria lui Viktor Orban are o poziţie neadecvată faţă de Federaţia Rusă care nu-i face cinste, mai ales după invazia din 1956. Atunci ungurii s-au dovedit cei mai curajoşi luptători pentru libertate.

Ce se va întâmpla în data de 9 mai? Va folosi Vladimir Putin arme interzise, poate chiar nucleare? Este inutil să ne întrebăm la ce îi va folosi Rusiei acest măcel. Despre o victorie totală asupra Ucrainei nu poate fi vorba pentru că nu va permite acest lucru NATO şi Statele Unite.

Până la 9 mai este o săptămână. Dar numărătoarea inversă a început încă din momentul invaziei Ucrainei.

Când se va sfârşi? În acelaşi timp se aşteaptă o revenire a pandemiei. Dacă mai adăugăm şi scumpirile, viitorul se arată în culori sumbre din toate punctele de vedere.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu