miercuri, 22 martie 2023

Cu sufletul pe Constituție

 

                                                                                                  de Gheorghe Pârja

În ultima vreme, aud tot mai des aluzii la respectarea Constituției, unele siropoase, altele care sporesc atenția cetățenească. Cea mai invocată Lege fundamentală este cea adoptată de Parlament și promulgată de Regele Ferdinand I la data de 28 martie 1923, care a consacrat juridic desăvârșirea procesului de formare a statului național unitar român, ea fiind piatra de temelie a democrației constituționale. Iată, în luna aceasta, martie, se împlinește veacul de la acel eveniment unghiular pentru Țară, timp în care după o scurtă perioadă de aplicare ea a fost supusă revizuirilor carliste, pentru ca în 1938 să fie abrogată, fiind înlocuită cu legea regimului de dictatură personală. Scriu cei pricepuți despre Constituția României Mari că a reprezentat un act de sinteză, la care au participat profesorii de drept constituțional din centrele universitare ale țării reîntregite, cărora li s-au alăturat istorici, sociologi, economiști.

Am citit despre contribuția lui Dimitrie Gusti, întemeietorul Școlii Sociologice Româ­nești. Istoricului Nicolae Iorga i se datorează definiția constituțională a României ca stat național unitar. Pactul fundamental proclama România ca stat național unitar și indivizibil, teritoriul fiind inalienabil. Erau garantate drepturile și libertățile cetățenești, fără deosebire etnică, de limbă sau religie, egalitatea cetățenilor în societate și în fața legilor, libertatea conștiinței și întrunirilor. O mare atenție s-a acordat rezolvării problemei minorităților, prin recunoașterea dreptului acestora de a folosi limba maternă în instruirea și educația tinerilor. Constituția din 1923, deci de acum o sută de ani, rămâne un model nu numai pentru noi, ci și pentru alte națiuni aflate la început de drum. Este bine de reamintit, că, după secole de stăpânire străină, Transilvania se unea cu România, iar Constituția din 1923 a asigurat drepturi firești minorităților. Drepturi de care majoritatea românească nu a beneficiat în vremurile de stăpânire străină.

Ne aducem aminte de formularea lui Iuliu Maniu, care a spus răspicat că românii nu vor ca din asupriți să devină asupritori. Profesorul Constantin Toader, un autor de texte documentate, sugerează că modelul românesc ar trebui studiat cu atenție de autoritățile de la Kiev, atunci când nu țin seama de demnitatea istorică a minorităților din actuala Ucraină. Cu toate necazurile care s-au abătut asupra acestei țări, culminând cu războiul, ar trebui să țină seama de structura noului stat, rezultat din prăbușirea Uniunii Sovietice. Noi, românii, nu uităm politicile de deznaționalizare forțată din perioada stăpânirilor străine. Au rămas răni în istoria noastră, când vorbe sfidătoare ne-au umilit. Cine poate uita cinismul generalului Kutuzov, care spunea că „Nu voi lăsa românilor decât ochii ca să plângă!”

Ori când generalul Adolf Nikolaus von Bukow cutreiera așezările Transilvaniei, cu tunurile, pentru a distruge mănăstirile ortodoxe. Stau mărturie și legile contelui Appony, de maghiarizare completă a românilor din Transilvania. Sau rusificarea din perioada sovietică. Am evocat aceste răni ale istoriei noastre nu pentru a ne revanșa, ci pentru a fi atenți ca istoria să nu se mai repete în această derută umilitoare. Oricum am privi realitatea încrâncenată, sfidarea minorităților din Ucraina, pe mine mă preocupă cea românească. Chiar în vreme de război, rămâne o nedreptate. Tocmai politica de anulare a minorităților scade din prestigiul european al Kievului.

Acum, la o sută de ani de la adoptarea Constituției din 1923, este bine de știut că Legea fundamentală a avut drept funcție majoră integrarea statală a tuturor locuitorilor Țării. A dat garanții solide pentru un viitor democratic în cadrul statului național român. Și o spun ca un atent cititor al istoriei noastre, pe cât posibil cu virtuți comparative. O spun juriștii și diplomații cu experiență, Constituția României Mari a fost apreciată drept una dintre cele mai moderne și democratice legi fundamentale din Europa acelui timp. A fost un punct culminant al virtuților noastre constituționale. Universitarul Mircea Duțu, din cadrul Academiei Române, referindu-se la acest eveniment, sintetiza: „Ca act de cunoaștere socială și exprimare juridică și mai ales prin semnificațiile sale, adoptarea Constituției din 1923 va rămâne în istorie nu numai un eveniment politic excepțional, de importanță majoră, ci și un monument al civilizației juridico-politice românești. Și de aceea, acum la centenar, se impune a o vedea și trata ca atare. Ea a deschis ochii spre o mai bună citire a lumii care ne înconjoară.”

Toate s-au constituit într-o prețioasă moștenire, ale cărei seve cultural-istorice dăinuie până astăzi. După un veac de suișuri și împotmoliri naționale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu