Oare, voi fi acuzat de copiere... intenționată a titlului? Sper că nu va fi decât o frumoasă aducere aminte.
Azi am fost în inima Olteniei, la Craiova.
Îmi este tare dragă Oltenia mea, cea sprijinită de mânăstirea Cozia, de coloana lui Brâncuși, de Cetatea Severinului și de Câmpia de la Rovine, prilej minunat de a-mi aduce aminte de faptul că în urmă cu peste 57 de ani, eu, un copil din Țepeștii Vâlcii, la de-abia 14 ani, mi-am luat traista mare-n traista mică și am bătut în poarta Cetății Băniei.
M-a primit cu drag Cetatea, m-a învățat o meserie pe care am practicat-o cu drag și pasiune peste 44 de ani. Plecând din sat, mi-am luat în spinarea sufletului și Valea Șasei (Iordanul copilăriei), mi-am mai luat și dealurile, văile, poienile, luncile, mi-am luat și câinele Ursei, cel cu care am crescut. Niciodată n-am uitat satul în care m-a născut, cu ale lui sau vatra casei. De câte ori veneam acasă-n sat, eram altul, sunt altul... Niciodată NU mi-am făcut satul sau meseria de râs.
Azi am fost din nou la Craiova, unul dintre cele mai frumos împodobite orașe care face cinste tradițiilor noastre românești.
Orice s-ar încerca, de-afară ori dinăuntru, tradițiile nu ni le poate lua nimeni. Sunt cele mai frumoase. Sunt prea frumoase.
Am găsit o Craiovă frumoasă, pe inima mea.
La ce am venit la Craiova?
Mereu am spus că nu am prieteni puțini și buni, ci mulți și valoroși.
Unul dintre aceștia, reputatul interpret de muzică populară, Gheorghe Roșoga, a avut lansare de carte. Cum să nu te duci la un prieten? Cum să nu vorbești despre el și despre cartea lui?
Cunoșteam cartea „din fașă”, cum s-ar spune, dar altceva m-a impresionat la acest eveniment: Marea densitate de oameni de valoare pe metrul pătrat, mulți dintre ei fiindu-mi, cum am mai spus, prieteni.
Două lucruri m-au impresionat:
1. Se știe, că mulți interpreți de orice fel de muzică, la fel ca și mulți sportivi, nu stau atât de bine la capitolul... literar să zicem. În cazul acesta, al prietenului George Roșoga, nu poate fi vorba de așa ceva. Omul scrie frumos, literar, zici că-i un profesionist al condeiului, lucru recunoscut chiar de oamenii valoroși care au vorbit: Mihai Firică, președintele U.S.R., filiala Craiova, d-nul profesor univ. Tudor Nedelcea, scriitoarea Camelia Radulian, d-nul Dan Lupescu, d-nul N. Grigorescu și alții. De ce să n-o spun că dacă părerile mele au coincis cu ale domniilor lor, m-am simțit foarte bine.
2. În cartea sa, „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc” domnul Gheorghe Roșoga scoate în evidență satul românesc, atât cât a mai rămas din el. Aș putea spune că această carte a îmbogățit zestrea literturii române și că oricând poate fi un ajutor pentru un doctorand ce-și dă examenul în ceea ce privește satul nostru drag.
Am trăit momente frumoase, deosebit de frumoase alături de niște oameni dragi, în inima Olteniei, în prag de sărbători creștine. Pentru două ore cofetăria Minerva din centrul Craiovei a fost închisă pentru ca fenomenul cultural să fie acasă la el.
M-am întors acasă-n străvechiul Olănești, reședința mea, unde ochii degetelor îmi plâng de bucuria de a trece pe curat ceea ce am „pățit” azi la Craiova.
Mă simt de parcă aș fi făcut o faptă bună și am fost recompensat pentru aceasta. A meritat deplasarea după ieșirea din spital.
Așteptăm cu bucurie să năvălească este noi cu tot ce au mai bun sărbătorile creștinești.
Doamne, ajută-ne!
Puiu RĂDUCAN
09122023-B. Olănești
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu