luni, 4 martie 2024

Lucian Sârbu: Vreți să știți care e locul României în „construcția europeană”?

 


Vreți să știți care e locul României în „construcția europeană”? Înțelegem foarte ușor dacă privim faptele, și numai faptele.

Gândiți-vă că atunci când s-a pus problema finanțării din taxele europenilor a aparatului de stat și a obligațiilor statului ucrainean – o povară imensă pentru cetățenii europeni, 50 de miliarde EUR în următorii 4 ani, bani care efectiv vor plăti pensii și salarii pentru ca  Ucraina să nu colapseze – o singură țară s-a opus:  Ungaria.

Viktor Orban a fost făcut cu ou și cu oțet, bălăcărit, înjurat, amenințat cu tăierea fondurilor pentru  Ungaria și câte și mai câte. În cele din urmă, după câteva luni de opoziție, a cedat și a fost și el de acord să ne dăm foc la bani de dragul clicii lui Zelenski.

Acum să ne uităm nițel la  România și la problema accesului în spațiul Schengen.

 România e de 17 ani membru UE și totuși românii încă nu beneficiază de un drept elementar: libera circulație în toată  Uniunea (nu ca turiști, că turiști puteam fi și înainte să intrăm în  UE!… e vorba de libera circulație care îi privește inclusiv pe antreprenori și forța de muncă organizată – companiile, care încă au de suportat controale vamale). În acest moment nu se mai opune decât o singură țară,  Austria. Se opune cu încăpățânare, de mai bine de un an, deși toată lumea e de acord că  România îndeplinește toate criteriile tehnice necesare încă din 2011.

Aţi auzit pe cineva să zbiere la Austria din acest motiv, aşa cum au zbierat la Viktor Orban din cauza Ucrainei.

Nu.

I-ați auzit pe birocrații de la Bruxelles amenințând  Austria cu tăierea fondurilor și cu suspendarea dreptului de vot, de dragul nostru?

Nu.

Și atunci? Ce concluzie tragem?

Păi concluzia e simplă: în această  Uniune Europeană, care dacă ar vrea ar putea să-și umfle mușchii destul de eficient la cei care i se opun diktatelor,  România e a cincea roată la căruță. Suntem buni la cotizat și la furnizat milioane de brațe de muncă, și cam atât. În rest suntem tratați mai prost decât o țară non-UE. De exemplu Anglia și Elveția. 

Poate că ar trebui să declarăm și noi război  Rusiei pentru a fi mai băgați în seamă…

 

Autor: Lucian Sarbu

Sursa: Analize52

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu