joi, 11 aprilie 2024

Lansare de carte Vasile BELE la A.N.C.M.R.R. MARAMURES


 ADÂNCĂ PREȚUIRE ȘI, UN MARE ȘI DIN SUFLET, MULȚUMESC - MEMBRILOR A.N.C.M.R.R.*, FILIALA MARAMUREȘ, ÎN SUSȚINEREA FAMILIEI PETRUȘKA, DIN CHIUZBAIA!

(* Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere)
,,Timp rătăcit prin vise
te voi pune în cunună de gânduri
fii muzelor zbor de umbră
abia atunci am să dezleg vântul.
Vor tăcea macii și vor prinde
rădăcini
- curajul de a visa cu ochii deschiși
izvoarele de rouă
și albastru cu zâmbet... ".
(,,Timp rătăcit prin vise", autor Vasile Bele)
Azi, joi, 11 aprilie 2024, începând cu ora 10.00, volumul ,,TIMP RĂTĂCIT PRIN VISE - 54. ACROSTIH ȘI POEZIE", a fost prezentat/lansat într-un cadru festiv, la sediul A.N.C.M.R.R. ,,Pintea Viteazu", Filiala Maramureș - președinte col. (r.) Ioan Ceterchi - eveniment literar, ce face parte dintr-un șir de activități dedicate în exclusivitate, pentru ,,Ziua Rezervistului".
Înainte de toate, aduc mulțumire conducerii acestei asociații, pentru aprecierea acestui volum și includerea acestei prezentări/lansări în activitățile menționate.
Nu au lipsit emoțiile!
Am fost susținut în această activitate literară, inclusiv de către membrii Ligii Scriitorilor din România, Filiala Maramureș. Este vorba despre președinta acestei filiale - scriitoarea Carmena Felicia Băințan. Printre cei care au mai onorat invitația de a participa și de a mă susține a fost și scriitorul Radu Botiș, dar și de poeta Lucia Virginia Pop, care este, prin definiție, o recitatoare desăvârșită. Mulțumesc, Lucia Virginia Pop, pentru minunata ta lecție de poezie - (iertă-mi modestia, așa mi-am dat seama că nu scriu prea rău! P.S. nu mă spune la nimeni!). Fac adâncă plecăciune în fața Domniilor Voastre, dragi prieteni, și aduc mulțumire și prețuire, pentru frumusețea cuvintelor rostite.
Cu încă un mulțumesc mă voi îndrepta către col. (r.) Ioan Marchiș, col. (rtg.) Iosif Coroiu, dar și col. (rtg.) Gavril Babiciu - susținătorii din partea A.N.C.M.R.R., Filiala Maramureș - camarazi bravi, slujitori pe altarul culturii și al literaturii, implicați, vorba românului, ,,trup și suflet", în activități literare. Prețuire și respect profund, dar și mulțumiri pentru minunatele vorbe ce mi-au fost dăruite. Tot cu aprecieri sincere a poposit la sediul acestei asociații și pr. dr. Daniel Achim, cel care a făcut un scurt bilanț al activității literare, inclusiv din perioada când încă eram în activitatea profesională în cadrul Jandarmeriei Maramureș, și participam împreună la activitățile literare, desfășurate de-a lungul câtorva ani, sub sigla Centrului Cultural al M.A.I., fiind membri ai Cenaclului literar ,,Nichita Stănescu", aparținător acestuia. Amintiri frumoase și emoții evidente, părinte! Privind în urmă, zic, doar atât: ,,Doamne, cât de frumos a fost! Și cât de repede a trecut!". Chiar, și pentru aceste aduceri-aminte, aveți respectul și prețuirea mea. Chiar dacă prezența la această minunată activitate nu a fost impresionantă, (,,nu știu cât de mare!"), emoțiile și-au ,,făcut de cap", mai ales, când pr. Radu Botiș (modest și fin observator), a subliniat faptul că acest volum a mai fost lansat în cadru festiv, cu ceva vreme în urmă, în sediul Ambasadei României din Regatul Spaniei, fiind premiat de către Casa Română de Cultură din Getafe (Madrid) cu Marele premiu și CRUCEA ,,VALOARE CULTURALĂ". Mulțumesc, pr. Radu Botiș! Un alt motiv de a trăi la maxim acest eveniment. Cu siguranță, ați simțit emoțiile!
Carmena Felicia Băințan, a punctat extraordinar de frumos, ,,construcția" acestui volum, pe cele 5 secțiuni - (poeziie, portrete literare în acrostih, ilustrații grafice Laura Alexandra Mogoș, triolet și tautograme), citind câteva strofe din poemul ,, Astăzi îmi cer iertare", (p. 17-19).
,,Iertare, cântec! Și refren de rouă
Și ție, drum bătut, făcut cărare nouă!
Și ierbii ce-i crescută, fără ocol sau griji
Și, ție rugăciune, spre mirul ce mă-npingi!".
S-a făcut referire și la faptul că acest volum, nu are o lansare obișnuită, ci în scop caritabil, pentru că fondurile obținute din vânzarea acestuia, în totalitate vor fi direcționate către familia Ionela și Norbert Petrușka, din Chiuzbaia, pentru construcția unei case. Le mulțumesc, pe această cale, celor care au înțeles acest lucru, fiecare contribuind după putința sa. Înmiită fie-vă trudă. Mulțumiri, inclusiv din partea fam. Petrușka.
Cu siguranță, voi continua promovarea acestui volum, dar și a celorlalte care fac parte din acest proiect literar, totul în scop caritabil, pentru a ajuta și sprijini, această familie, să își vadă visul împlinit.
Mulțumesc, elevei LAURA ALEXANDRA MOGOȘ, considerând-o, coautoarea, acestui volum. Te felicit pentru întreaga activitate, desfășurată în spiritul autenticului și originalității. Îți mulțumesc pentru că ai achiesat acestui proiect literar!
Mulțumesc, Editurii Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, respectiv editorului Nadia Fărcaș, pentru condițiile de excepție, în care a apărut acest volum!
Mulțumesc, Casa Română de Cultură - Getafe, Madrid, pentru aprecierea la cea mai înaltă treaptă a valorii, de care s-a bucurat acest volum!
Tot cu modestie, vă rog să îmi permiteți să mai adaug și faptul că în data de 24 aprilie, acest volum va fi lansat/prezentat la ,,Târgul de Carte - Gaudeamus", Cluj-Napoca!
Planuri de viitor? Multe! Multe, planuri! Inclusiv o lansare de carte în Chiuzbaia. Curând veți primi amănunte. ,,Pe drum", se află, deja, și cel de-al doilea volum, din acest proiect literar, ilustrat cu lucrări de sculptură semnate de către Ștefan Călin Hrihor - mulțumesc, prieten drag, pentru efortul și implicarea, cu sufletul, în aceste proiecte. Cu ,,DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ", au fost răsplătiți membri juriului din cadrul concursului literar, ,,Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp! Acrostih și poezie - Din vatra satului", (revista cu același nume, ,,Din vatra satului", sub egida care s-a desfășurat acest concurs, ediția 2023). Este vorba despre col. (rtg.) Gavril Babiciu, col. (r.) Ioan Marchiș, cpt. (r.) Mihai Marian și pr. dr. Daniel Achim, toți din cadrul A.N.C.M.R.R., Filiala Maramureș. Cu prețuire și respect!
Filialelor Maramureș - L.S.R. (preș. Carmena Felicia Băințan) și A.N.C.M.R.R. - preș. col. (r.) Ioan Ceterchi, în numele acestor instituții, le-am acordat inclusiv o Medalie ,,ASCIOR/REVISTA DIN VATRA SATULUI", sculptură în lemn, executată cu maestrie și talent de Ștefan Călin Hrihor.
Scriitoriilor Carmena Felicia Băințan și Radu Botiș, pe lângă MEDALIE, le-am dăruit, un portret literar (acrostih), în forma olograf (scris de mâna, semnat de autor). Așa înțeleg să le spun prietenilor și fraților de condei cât îi prețuiesc, făcând, înainte de toate, o glumă (evident!), dar și un brand: ,,peste 500 de ani, acest portret literar, dăruit azi, va avea valoarea de 500.000 de euro! Auzi-ne, Doamne!".
Am mai prezentat și cel mai proaspăt număr al revistei ,,DIN VATRA SATULUI". Este vorba despre nr. 1 (46) / 2024, în care semnează un număr impresionant de autori!
Împreunez mâinile, ridic privirea spre cer și rostesc, o rugăciune de mulțumire pentru emoțiile și bucuriile acestei zile. Îți mulțumesc, Doamne, pentru fiecare binecuvântată clipă, trăită, în numele prieteniei. Înmiită, fie-vă, răsplata, tuturor!

Preluare pagina facebook Florin Coman



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu