vineri, 19 aprilie 2024

Seducția înțelepciunii


                                         de Gheorghe Pârja

Am avut norocul să mă nasc și să trăiesc o bună vreme într-o lume în care oamenii își respectau semenii într-o formă de admirație tăcută, care decanta însușiri ale minții, ale cumpănirii lumii între bine și rău, la cei din preajmă. Era lumea satului, așezată în matricea ei, care avea nevoie de sfătuitori. Mama m-a îndemnat să stau în preajma lui Moșu Lupu, că el este înțeleptul satului. Era un om cu practica vieții, inclusiv experiența dură a războiului în Basarabia. Era un om simplu, luminat de lumea prin care a trecut. Acest episod biografic m-a încercat după lectura cărții Odiseea filosofică a conștiinței și alte texte (Editura Limes, 2023), autor profesorul Florian Roatiș, un nume cu rezonanță în cultura acestei țări, cu adresă în Maramureș. Este eseist și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj – Reprezentanța Maramureș. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. Doctor în filosofie. A fost profesor la mai multe licee băimărene și la Facultatea de Litere a Universității de Nord din Baia Mare.

Din anul 2014 este cercetător științific la Fondul documentar al Academiei Române, de la Biblioteca Județeană Petre Dulfu și redactor-șef al revistei “Bibliotheca Septentrionalis”. De la început spun că am parcurs cartea unui intelectual rafinat, un suplu mânuitor al argumentului, un luminător al labirinturilor gândirii, un încrezător în puterile sacre ale cărții. Cele trei capitole ale volumului prilejuiesc profesorului Florian Roatiș o probă de iscusință intelectuală dăruită nouă, cititorilor. Structura cărții este organizată pe studii, articole, recenzii, marginalii polemice și editoriale, prefețe și postfețe. Am simțit în textele profesorului Roatiș din această carte un discurs sobru, decupând din subiectele comentate tocmai imperativul obiectivității, al fenomenului cultural care are rost și împlinire a gândirii folositoare.

Face analize inspirate la cărți cărora, prin atingerea sensibilită­ții sale, le sporește interesul pentru lectură și le pune prețul valorii. Acesta este rostul comentariului critic. Studiile care deschid volumul configurează sfera de preocupări intelectuale ale autorului, domenii care l-au consacrat în peisajul publicistic din țară. Numele cărturarului Florian Roatiș este strâns legat de publicarea integralei lui N. Steinhardt, Monahul de la Rohia. De altfel, comentează dintr-un unghi personal volumul lui G. Ardeleanu – “N. Steinhardt și paradoxurile libertății”, apărut la Editura Humanitas, „o carte plină de erudiție, care mult timp nu va putea fi depășită. Nici ca informație, nici ca hermeneutică. O carte-eveniment!”, apreciază Florian Roatiș. Se apleacă și asupra volumului Stigmatizarea conștiinței, a regretatului profesor Ioan Țiplea, care este o lectură nu numai delectabilă, ci și una instructivă, iubitorii de înțelepciune găsind aici satisfacții spirituale.

Mai scrie despre cărțile intelectualilor Nicolae Iuga, Augustin Cozmuța, despre fenomenul Nicolae Labiș și efectele sale asupra poeziei românești din prima jumătate a veacului trecut. Capitolul despre marginalii polemice evidențiază o nouă dimensiune a cărturarului Florian Roatiș.

Despre polemici se pronunță avizat profesorul universitar Cornel Munteanu: “Corectivă și aplicată, propunând mai degrabă un dialog de idei, decât o luptă de principii, polemica lui Florian Roatiș nu demolează, ci, atent rotitoare, atrage în cursa ideilor parteneri de forțe intelectuale egale. În același mod, știe să se retragă sau să închidă polemica, atunci când ea părăsește obiectul și divaghează pe alte câmpuri străine ipotezei din punctul de pornire.”

Tratează aspecte ale polemicilor, unele mai puțin cunoscute, precum schimbul de idei dintre Vulcănescu – Steinhardt, sau Blaga – Rădulescu-Motru, ori Liiceanu, Pleșu, Marta Petreu. Este lămuritor cu cei care folosesc un amalgam de ambiguități și de afirmații fără acoperire, unele ridicole. Dreapta judecată face parte tocmai din seducția înțelepciunii. Partea de încheiere este alcătuită din editoriale cu idei mișcătoare, portrete de intelectuali de lângă noi – Teodor Ardelean, Săluc Horvat, pledoarie pentru cunoașterea istoriei naționale, dar și un riguros articol despre starea învățământului românesc. Cum aprecia și colegul lui de amfiteatru, trebuie să remarcăm la Florian Roatiș atât anvergura vastă a lecturilor sale, de la filosofie, psihologie, sociologie, mitologie și istoria ideilor, cât mai ales rigoarea critică a discursului său.

Este o carte care mi-a marcat spectacolul lecturii, tocmai prin seducția înțelepciunii. Lectura ei vă poate convinge. Asupra mea s-a răsfrânt euforia. Ca pe vremea lui Moșu Lupu, cel cu plete și ochi lucitori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu