joi, 16 mai 2024

Semnal editorial – Dr. Gheorghe Firczak - „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849”

Am primit cu bucurie volumul dr. Gheorghe Firczak – „Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848 – 1849”. Cartea de o valoare inestimabilă a fost prezentată în data de 13 mai a.c. în Sala de conferințe a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Au prezentat volumul dl. dr. Gheorghe Firczak, trei eminenți profesori, prieteni ai mei și buni cunoscători ai istoriei României: dr. Ilie Gherheș, Ioan Romeo Roșiianu și dr. Viorel Rusu.

Autorul, încă de când deschidem volumul ne amintește că „Dedic această carte Tatălui meu, Eugen, doamnei prof. Viorica Igelsky, acad. Camil Mureșanu, cei care mi-au insuflat dragostea imensă pentru istorie”.

În „Argument”-ul adus apariției cărții în condiții excepționale la editura „Cetate Deva”, dr. Gheorghe Firczak afirmă: „Istoria se scrie nu doar prin cronicile sale oficiale, ci și prin poveștile neînregistrate ale celor care au trăit-o. Cartea de față își propune să aducă în lumină una din cele mai tumultoase perioade din istoria României și a Europei – revoluțiile din 1848 – 1849. Prin prisma vieții și luptei lui Avram Iancu, acest text nu doar că reconstituie evenimentele acelei epoci, dar oferă și o înțelegere aprofundată a aspirațiilor și idealurilor care au modelat societatea românească și europeană”.

Volumul, bine structurat, are un fir epic care cuprinde următoarele rubrici și capitole distincte ca și tematică, motiv pentru care este accesibilă cititorului și se lecturează cu plăcere: „Introducere”, „Europa în anii 1848 – 1849”, „Caracterul unitar al Revoluției Române din 1848 – 1849”, „Avram Iancu, destin românesc”,  și „Concluzii”.

Impresionează tipăritura de calitate  și portretelor câtorva revoluționari și „minți luminate” din jurul Carpaților ale secolului XIX , expuse color, printre care: Avram Iancu, Inochentie Micu, Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Eudoxiu Hurmuzachi, Ion Câmpianu, Simion Bărnuțiu, George Barițiu, Timotei Cipariu, P.S. Ioan Lemeni, P.S. Andrei Șaguna, Emanoil Gojdu, Eftimie Murgu și Vasile Goldiș, ș.a.

În postfața semnata de prof. Valentin Popescu am reținut un lucru important despre ce a dorit dr. Gheorghe Firczak să evidențieze: „O atenție deosebită este acordată contextului politic și social al vremii, unde Sfânta Alianță, concepută inițial pentru menținerea păcii, a devenit un simbol al opoziției împotriva ideilor revoluționare, generând tensiuni și conflicte în întreaga Europă. În această lumină, autorul ne dezvăluie modul în care popoarele europene au luptat pentru libertate și autodeterminare, înfrundând opoziția monarhiilor absolutiste și aspirând la idealuri precum constituționalismul și drepturile cetățenești.”

Este o carte luminoasă, o carte necesară pentru cei care doresc să afle cu adevărat istoria acestui neam atât de harnic, credincios și blajin dar oropsit prin învecinarea cu imperii hapsâne și dornice să ne jupoaie „de vii”. O carte care ne readuce aminte de Avram Iancu „Crăișorul Munților”cel  care a fost o conștiință a acelor vremuri. Și-a dorit doar egalitate în fața altor popoare iar pentru aceasta a plătit cu viața! Este un motiv de reflecție pentru tânăra generație, ca parcă iar ne „ploconim” la alte imperii fie că se numesc Uniunea European sau Statele Unite, zis și „Marele Licurici”...

                                                 Gelu DRAGOȘ, U.Z.P.R.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu