sâmbătă, 9 iunie 2012

Ce trebuie să ştii despre alegerile locale de duminică, 10 iunie 2012


Alegerile locale au loc în această duminică, 10 iunie, românii urmând să aleagă membrii consiliilor locale, judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene.
În Bucureşti, cetăţenii vor alege consiliile locale ale sectoarelor, consiliul general al Capitalei, primarii sectoarelor si primarul general. Au drept de vot cetatenii români care împlinesc vîrsta de 18 ani în ziua alegerilor inclusiv. Totodată, au drept de vot cetaţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. Alegătorii pot vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativă în care îşi au domiciliul şi numai la secţia de votare la care sunt arondaţi. Persoanele cu drept de vot care şi-au stabilit rezidenţa la altă adresă decât cea de domiciliu pot vota în acea localitate doar dacă au făcut acest lucru cu cel puţin trei luni înainte de data alegerilor, respectiv până în 10 martie 2012.
Consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în timp ce primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin scrutin uninominal.
Pentru prima dată, la scrutinul din acest an, primarii sunt aleşi într-un singur tur, astfel că va fi declarat câştigător candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi, explica mediafax.ro.
Alegătorii vor primi patru buletine de vot: în judeţe - câte unul pentru alegerea primarului, pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean şi a preşedintelui consiliului judeţean; în Bucureşti - câte unul pentru alegerea primarului de sector, consiliului local, a primarului general şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să înştiinţeze alegătorii că, în momentul în care predau actul de identitate pentru a primi buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea 'VOTAT', au obligaţia să predea şi aparatele de înregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmând ca acestea să le fie restituite după exercitarea votului.
Stampila cu mentiunea 'VOTAT' se aplica în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care doreste sa-i aleaga, in caz contrar buletinul fiind declarat nul.
După ce au votat, cetaţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea destinată candidaturii nu afecteaza valabilitatea acestuia. Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului. Dacă cel care votează are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu menţiunea „Votat”.
Biroul Electoral Central a stabilit, printr-o circulară, că este considerat valabil şi votul în care ştampila depaşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv în situaţia în care aceasta este doar tangentă la un patrulater dar nu atinge un altul.
BEC a stabilit că votul este considerat valabil chiar dacă pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului.
Votul va fi considerat, de asemenea, valabil dacă ştampila cu menţiune "Votat" este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.Mediafax

                                                                       CRISTIAN LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu