sâmbătă, 2 iunie 2012

Probleme de strategie electorală


Din punctul de vedere al omului de rând, actuala campanie electorală locală a debutat nespectaculos, cam leşinat, fără forţă, fără evenimente care să-i marcheze clar începutul, fără muzici puternice, fără lumini de baluri, fără “caravane”, fără imnuri, fără dezvăluiri zguduitoare, fără laude de sine deplasate şi fără înjurături zgomotoase la adresa adversarilor. Fiecare partid sau candidat parcă ar aşteapta ca hărmălaia câinească să fie începută de către ceilalţi. Până şi loviturile mârşave sub centură sunt lăsate pentru mai târziu, pe ultima sută de metri. Atâta doar că în Sighet, în zona Big, o voce cavernoasă ca un croncănit sinistru, cu o retorică ceauşistă emanată din difuzoare nevăzute, îndeamnă oamenii să voteze cu un anumit partid.

Adevărul este că oamenii au convingerile formate deja de multă vreme, ei ştiu deja clar cu cine să voteze, iar unele zvârcoliri de campanie nu mai pot schimba mare lucru. Oamenii care fac politică în mod activ acuma nu mai sunt receptivi la nimic. Ei sunt deja fixaţi asupra unor candidaţi, ştiu care trebuiesc votaţi şi care înjuraţi. In consecinţă, ei nu mai vor să audă nimic în afară de ceea ce le convine, ei vor susţine sau vor calomnia, fără să fie deschişi la nici un fel de argumente raţionale. Incepând din acest punct, propaganda electorală devine inutilă. Reţeta succesului unui discurs electoral este, încă o dată, să le spui oamenilor exact ceea ce ei vor să audă, ceeea ce ei ştiu de dinainte pe de rost.

La Sighet, jumătate dintre candidaţii la Primărie, adică trei din şase, sunt medici de la Spitalul Municipal, probabil în virtutea faptului că politica a ajuns mai rentabilă decât medicina. Astfel, îi avem pe dl dr. medic psihiatru Stan de la glumeţi, pe dl dr. medic ginecolog Bodnar de la munca de jos şi pe dl dr. Cincilei, o poreclă devenită renume şi mai apoi nume propriu. Ideea candidaturilor de la Spital nu este chiar rea, atâta timp cât dr. Stan şi dr. Cincilei, spre deosebire de dr. Bodnar, încă nu au omorât pe nimeni.

La Consiliul Judeţean Maramureş lucrurile sunt mai puţin clare. Aici candidează Zamfir Ciceu de la USL, Mircea Man de la PDL, deputatul Ghoerghe Zoicaş (independent), Bondi Gyongy de la UDMR etc.

Iniţiativa ofensivă strategică a avut-o aici actualul preşedinte PDL Mircea Man. Intâi, pentru că majoritatea maghiarilor se orientează spontan către Partidul Naţional Liberal, dl Man a împins-o pe aliata PDL-ului Bondi Gyongy să candideze fără nici o speranţă din partea UDMR, pentru preşedenţia Consiliului Judeţean, cu scopul ca să mai rupă din electoratul USL. Apoi, candidatul USL Zamfir Ciceu nu este în mod clar favoritul cursei. Dl Ciceu nu este foarte bine cunoscut în judeţ, vine de la un partid minuscul (PC), a plecat de la liberali pentru că acolo a avut ceva probleme, iar şefa PC Cornelia Negruţ a negociat pentru poziţii în lista consilierilor judeţeni, folosind metode care nu au făcut-o deloc simpatică. Oamenii din stafurile PNL şi PSD au fost profund nemulţumiţi şi este de presupus că unii membri PSD nu se vor înghesui să-l voteze pe dl. Ciceu. Acestea sunt dezavantajele dlui Zamfir Ciceu.

Aceasta fiind situaţia înainte de bătălie, dl Mircea Man s-a gândit să atace şi pe această parte a frontului. Astfel, dânsul l-a împins pe partenerul său de afaceri cu cariere de piatră, fostul deputat PSD Gheorghe Zoicaş, să candideze «independent» pentru preşedenţia Consiliului Judeţean, cu şanse îndoielnice, dar cu scopul ca să mai rupă şi acesta din electoratul USL. Ideea este că fostul deputat PSD ar putea să atragă de partea sa electoratul nemulţumit al PSD, cam la fel cum s-a încercat cu lansarea «independentului» Bărbuş la Primăria Sighet. Deci, frontul USL urma să fie slăbit de la dreapta de către UDMR, iar de la stânga de către «independentul» Gheorghe Zoicaş.

Numai că aici strategia PDL s-ar putea să dea greş. Personal, cred că această strategie a fost gândită de către liderii PDL nu cu capul ci cu fundul, nu cu materia cenuşie de sus, ci cu partea colorată portocaliu din josul corpului omenesc. Am în vedere aici faptul că dl Zoicaş, spre deosebire de dna Bondi, s-a luat în serios în calitate de candidat, s-a pus pe o campanie temeinică, bate periferiile, satele, târgurile şi are aderenţă afectivă la oamenii simpli şi la cei de la mediu în jos. Ce vor spune strategii PDL dacă dl Zoicaş câştigă preşedenţia Consiliului Judeţean şi după aceea trece înapoi la PSD?

                                                                       dr. Nicolae IUGA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu