luni, 25 martie 2013

La declaraţii suntem mai tari ca olandezii...



  Olanda și România se duelează marţi seară, 26 martie 2013, ora 21,30, meci transmis de TVR 1,la Amsterdam, în runda a VI-a a Grupei D din preliminariile pentru Cupa Mondială de anul viitor. Tricolorii au doar o victorie în palmares în fața olandezilor!
”Portocala mecanică” e lider detașat, având un parcurs perfect în primele cinci partide și un avans de cinci puncte față de România, care împarte poziția secundă cu Ungaria.
Șansele tricolorilor de a obține un succes pe stadionul Amsterdam ArenA sunt destul de mici, având în vedere diferența de valoare dintre cele două echipe, dar și istoria confruntărilor. Casele de pariuri nu cred nici ele într-o victorie a oamenilor lui Victor Pițurcă, oferind cote de peste 10 la 1 pentru o izbândă a oaspeților.
România și Olanda s-au întâlnit prima oară la Jocurile Olimpice de la Paris, din 1924. Era primul contact al fotbalului românesc cu o formație din vestul Europei, iar batavii nu au avut deloc milă de tricolori, câștigând meciul clar, cu scorul de 6-0. Kees Pijl a marcat de patru ori în poarta României.
Palmaresul tricolorilor în meciurile cu ”Portocala Mecanică” nu este deloc strălucit. După duelul de la Paris, România nu a reușit să marcheze în duelurile cu olandezii până în mai 2000. Viorel Moldovan a înscris acest gol într-un meci amical disputat la Amsterdam și încheiat cu victoria gazdelor, scor 2-1.
Olandezii mai câștigaseră și alte două partide amicale, ambele cu 2-0, în timp ce alte două dueluri de pregătire se încheiaseră nedecis și fără goluri.
România și Olanda s-au întâlnit în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2006, care s-a disputat în Germania. Batavii nu au transpirat prea mult pentru cele șase puncte puse în joc, câștigând ambele meciuri cu scorul de 2-0.
Singura victorie a tricolorilor în fața ”Portocalei” a venit în octombrie 2007, la Constanța, în calificările pentru Euro 2008, ultimul turneu final major la care s-a calificat România. Succesul a fost obținut cu scorul de 1-0, după un gol marcat de Dorin Goian. În acele preliminarii, tricolorii nu au pierdut nici în Olanda, partida încheindu-se la egalitate, 0-0.
Invulnerabilitatea românilor în duelurile cu olandezii nu a ținut mult. La turneul final din Austria și Elveția, tricolorii aveau șansa să se califice dintr-o grupă care le mai cuprinde pe ultimele două finaliste al Cupei Mondiale, Franța și Italia, însă au cedat cu 2-0 în fața Olandei în meciul decisiv.
Cea mai recentă confruntare dintre cele două echipe a avut loc la București, în octombrie anul trecut, când olandezii s-au impus la pas, scor 4-1, și au oprit seria de trei victorii pe care le aveau tricolorii în preliminariile pentru Cupa Mondială din Brazilia.
     Ce va fi mâine seară vom vedea în timpul partidei şi după cele 90 de minute de joc, deocamdată la declaraţii suntem extrem de tari iar optimismul unora dintre jucători şi conducători mă duce cu gândul că suntem, nici mai mult, nici mai puţin decât...campioni mondiali!
                                                                   Cristi SOMEŞAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu