luni, 25 martie 2013

lasă-mă să te las, popor portocaliu



                            de   RADU HERJEU
Pe principiul “degeaba mi-ai dat tu papucii, vin io şi-ţi zic adio”, Băsescu a performat într-una dintre cele mai penibile, mai false, mai greţoase scenete ale circului în care a transformat ţara în ultimii 8 ani şi ceva. Îmbrăcat ca un pescar venit de pe baltă, căruia i-a căzut în apă nu doar undiţa, ci şi cutia cu momeli, cârmaciul a ţinut să-i repudieze public pe cei care tocmai îşi probaseră ghetele pe turul pantalonilor săi. Să-i pună, carevasăzică, la gazeta de perete a lu’ Zuckerberg, să-i facă de ruşine, cum ar veni, pentru ca fanii lui, câţi or mai fi, să-i recunoască, să-i arate cu degetul pe stradă şi să-i scuipe cu dispreţ, pentru modul în care s-au dezis de tatăl şi de mama lor, păcat groaznic în orice cultură, religie şi, desigur, politică.
Cred şi eu că-i supărat. Ca să se asigure că nu-i rămâne Duduia fără coledzi, cârmaciul însuşi a dat-o dracului de Constituţie şi s-a scoborât în mijlocul poporului care i-au mai rămas, să-l convingă că încă e jupân la mezelărie şi că, puţintică răbdare şi acceptarea loc ţiitoarei lui în fruntea partidului, îi garantează o masă caldă în raiul de dreapta ce va să vină după apocalipsa USL. N-a fost să fie. Dacă până acum ceva timp, grămada de delegaţi portocalii ar fi ales şi un bocanc, dacă tătucul ar fi apărut cu el, ţinându-l de şireturi, lucrurile s-au mai schimbat. S-au uitat şi ei pe hartă şi-au realizat că sediul PNL din Aviatorilor e mult mai aproape de Modrogan decât Palatul Cotroceni. În paranteză fiind spus, înclin să cred că, rămânând aşa puţini, au împrumutat delegaţi şi de la vecinii social democraţi sau liberali de prin judeţe, ca să nu se facă de băşcălie la televizor, cu sala jumate goală.
Şi câte n-a făcut el pentru ingraţii trădători. Cum i-a luat el din mizerie şi i-a pus în fruntea bucatelor, cum i-a ferit de ploaie şi de vânt, i-a scutit de grija de-a gândi, le-a dat intelectuali care să le facă pantofii, după ce terminau cu-ai lui, i-a scos în lume, la coana Europa, le-a dat totul mestecat mură-n gură, ei trebuiau doar să-nghită şi s-arate rezultatul, norodului. Totul, pentru unica, mărunta şi onoranta cerinţă de a sta mereu preş sub paşii augustului conducător. Pe care, iată, nu o mai respectă, pe motiv că, cică, nu-i mai suportă tocurile. Astfel, în doar câteva ore, din cei care au salvat România din ghearele crizei şi ale comuniştilor, au devenit nişte fesenişti imunzi, nedemocraţi şi necinstiţi, care fug cu urnele, uitând că nu mai sunt la alegerile prezidenţiale din 2009.
Aşa că îi repudiază public, teatral şi patetic, fără o lacrimă, însă, ca dovadă maximă că i-a scos de la sufletul lui mare şi curat. În care, ca pe vremuri, în peşteri, n-au rămas decât femeile şi copiii, singurii care ar putea duce mai departe nepătatul nume Băsescu. Şi năravurile, desigur.
PS. Ce se va-ntâmpla cu PDL-ul? Acum, sincer, pe cine naiba mai interesează cu adevărat? Se rupe, nu se rupe… După ce şi-a pus poalele-n cap, la Convenţie, se va vinde, întreg sau pe bucăţi, celui care dă mai mult. Eu, unul, cred că vor cădea la pace, pe moment, pentru că prea ştiu multe unii despre alţii.

                                                                              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu