miercuri, 26 februarie 2014

Eveniment de calitate a apei pe râul Săsar

Marţi, 26.02.2014, în jurul orei 16.10, Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş a fost sesizat cu privire la o posibilă poluare accidentală pe râul Săsar, în zona Tunel Cavnic – Şuior- Baia Sprie . In urma verificărilor în teren efectuate de către reprezentanţi ai  SGA Maramureş, Instituţia Prefectului judeşul Maramures, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Garda de Mediu Maramureş s-a constatat că informaţia este reală şi că  în râul Săsar  se deversează  apă  de mină de culoare roşiatică.
            Fenomenul a fost probabil generat  de  o surpare a tunelului aflat în administrarea CNMPN Remin SA, care  a creat  o acumulare de apă în amonte. In timp, această acumulare  de apă a distrus blocajul , iar apa  de mină  a fost deversată în Râul Săsar.
            Verificările făcute pe râul Săsar între  debuşare tunel şi confluenţa râu Săsar au scos în evidenţă faptul că  apa  avea o culoare roşiatică, iar aval confluenţă râu Săsar apa avea o culoare gălbuie.
            Evenimentul de calitate a avut un caracter local, regăsindu-se numai pe râul Săsar şi nefiind  înregistrată mortalitate piscicolă.
            Pe perioada verificărilor au fost recoltate probe de apă  din secţiuni caracteristice de pe râul Săsar, care sunt în curs de prelucrare la laboratorul SGA Maramureş.
            Verificările efectuate în dimineaţa zilei de miercuri, 26.02.2014, evidenţiază faptul că apa râului Săsar a revenit la condiţiile normale de calitate.

           

                                         Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu