luni, 17 noiembrie 2014

Pagini de lectură - VASILE TIVADAR

Bradul copilăriei


Îmi amintesc cu plăcere amară bradul anilor 65-70. Brazii se aduceau de pe  deal, de fapt erau molizi sau în cel mai bun caz durzăi. Brazi argintii nici vorbă. Oricum erau, ajungeau acasă plini de zăpadă şi promoroacă ce se  dezgheţa  în grajdul cu animale.  În ajun se aducea bradul la tăietor  se ajusta după înălţimea camerei, apoi se făcea talpa în formă de cruce  dăltuită, iar pe mijloc se dădea gaura cu un sfredel. Ornamentele de pom erau: mere,( galbene şi roşii), nuci  tăvălite prin bronz ( auriu şi argintiu). Staniolul de pe ciocolăţele de peste an era strâns cu grijă şi îndreptat. Apoi se tăiau bucăţele de cartofi lunguieţe care erau învelite în şerveţele tăiate,  tăieţei  şi apoi în staniol. Bomboanele  salon au apărut mult mai târziu. Bradul era împodobit cu 150 de  bomboane din cartofi, cu 50-60 de nuci  vopsite cu bronz auriu si argintiu,10-15 mere galbene, roşii. Mai erau  steluţe  ce se găseau numai în sezon şi lumânări albe şi roşii  ce se prindeau cu un fel de cleme asemănătoare celor de prins rufe. Bradul se punea între ferestrele de la camera de la drum. După ce era ornat pe de-acunselea, fără să ştim noi cei mici, se puneau cadourile sub brad, dar înainte se aprindeau lumânările şi steluţele ce dădeau clinchetul pentru ajunul din  seara de Crăciun. Intram în cameră colindam la brad şi apoi ne aşezam la cină. Masa era bogată. Între  Sf. Nicolae şi Crăciun  se tăia porcul. Aşa că de sărbători erau afumaţi cârnaţii, coastele, sarmalele fierbeau în oală de lut, iar prăjiturile  erau cozonaci cu mere cu nuci cu brânză, cu mac şi cacao. Masa era plină de bunătăţi, nelipsind castraveţii şi gogoşarii muraţi, sfecla roşie cu hrean şi ardeii umpluţi cu varză roşie. Băuturile erau preparate în casă. Vinul din strugurii  de pe lângă casă (bolţi), tuica de prune şi mere, lichioruri  din spirt, îndulcit cu zahăr caramelizat, cacao şi mai rar cocteil de casă din ouă. Nu lipsea berea de casă, ce era deliciul nostru al copiilor, din care tata făcea zeci de litri având ca materie primă, orz prăjit, hamei, porumb boabe, zahăr şi drojdie  crudă.  Acestea erua fierte cu apă se adăuga fermentul de drojdie şi dupa două zile de fermentaţie la cald berea era deja acidulată. Se păstra în sticle groase, se astupau cu dop de plută  ce era legat cu nişte cârpe tari pentru nu a sări din gâtul sticlei, din cauza fermentaţiei. Copii mici fiind, învăţam sau repetam colinzile c-apoi să mergem în ajunul serii de Crăciun la neamuri şi a le colinda. Colindam: unchi, mătuşi, naşi, verişori, eram primiţi peste tot cu drag. Ni se dădeau dulciuri, fructe, şi bănuţi mărunţi. Acest program de colinzi începea pe la şase - şapte seara şi termina la ora zece, timp suficient să colindăm cartierul. La miezul nopţii mergeam la litie unde copii adormeau în scaunele bisericii şi ne trezeau  pocnetele  de bici ale dracilor din Viflaiem care nu aveau  voie să intre  în biserică. Personajele pozitive ale scenetei Viflaemului erau prezente în corul bisericii iar după litie făceau programul  spre bucuria noastră a copiilor care ne bucuram de îngeri, Irod, craii de la răsărit, păcurari şi vestitori. De fapt aceasta a fost prima piesă de teatru a copilăriei mele. Colindam şi-n ungureşte  şi-n rusă la vecinii care nu ţineau Crăciunul cel Bătrân. Ajungeam cu părinţii şi bunicii, noaptea pe la două acasă frânţi. Ne culcam pentru că dimineaţa mergeam cu alte colinzi şi cu mulţămitul. În ziua de Crăciun mergeam din nou la biserică şi după slujbă intram în biserica ungurească (catolică) unde era aşezat Pruncul Sfânt  într-o iesle  înconjurat de mici statuete ce reprezentau,  Fecioara, pe Iosif, craii, animale din Ieslea sfântă. Ne bucuram şi ne închinam cu multă evlavie şi credinţă. Acesta a fost Crăciunul copilăriei venit în minte după ce admiram bradul de azi care este multicolor  cu sute de beculeţe, cu ornamente şi globuri sofisticate care adus la cerinţele modei  costă mai mult decât   Crăciunul de altădată... 

                                                                                   22 dec 2013 ora 22,09

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu