joi, 12 octombrie 2017

Alfabetul conviețuirii 2017


 Ca în fiecare an, Uniunea Elenă din România organizează festivalul "Alfabetul Conviețuirii", ca o adevărată sărbătoare a minorităților din țara noastră. În acest an acesta s-a desfășurat la Ploiești, în perioada 22 – 24 septembrie.
La deschiderea oficială au participat reprezentanți de frunte ai organizațiilor minorităților naționale din România, ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, precum și membri din administrația centrală și locală. În deschiderea manifestării au luat cuvântul domnii: Dragoș Zisopol deputatul Uniunii Elene în Parlamentul României, Amet Aledin subsecretar de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Adrian Florin Dobre primarul municipiului Ploiești.
S-a continuat cu un spectacol susținut de Filarmonica Paul Constantinescu din localitate, apoi a urmat un concert de muzică grecească susținut de Ionuț Galani.
A urmat apoi defilarea organizațiilor minorităților naționale participante. Uniunea noastră a fost reprezentată la superlativ, pe tot parcursul desfășurării festivalului, de ansamblul folcloric Holubok din Peregu Mare, jud. Arad, ansamblu condus de doamna Viorica Bojcsuk. După defilare a urmat spectacolul în care fiecare minoritate națională a încântat publicul cu dansurile și cântecele specifice. Pentru prestația extrordinară, reprezentanții noștri au primit ropote de aplauze, dovedind încă o dată menirea organizației noastre de a face cunoscute tradițiile, folclorul și limba ruteană.
Pentru prezentarea istoriei și tradițiilor fiecarei minorități, s-a organizat o expoziție, fiecare organizație prezentând crâmpeie din activitatea sa. Uniunea noastră a expus cărți, broșuri, reviste, CD-uri și DVD-uri realizate de-alungul timpului. Gazda expoziției a fost doamna prof. Viorica Igelsky, care a prezentat celor interesați atât activitatea noastră, cât și istoria și spiritualitatea ruteană.


Prof. Viorica Igelsky, Viorica Bojcsuk  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu