duminică, 15 octombrie 2017

Cronica şedinţei Cenaclului Scriitorilor din 14 octombrie 2017


 Sâmbătă, 14 octombrie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, în sala „Ion Burnar” de la ora 11,00 a avut loc deschiderea noii stagiuni a Cenaclului Scriitorilor din Maramureş. Vremea bună şi faptul că a citit cunoscuta poetă, prozatoare şi traducătoare Betty Kirchmajer Donca, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a făcut ca peste douăzeci de scriitori şi iubitori ai literaturii să fie prezenţi la şedinţă.
Preşedinta cenaclului, distinsa scriitoare Florica Bud, după cuvântul de bun venit „vechilor”, celor de bază cenaclişti dar şi mai tinerilor sosiţi în rândul cenaclului a rugat-o pe scriitoarea seineană Betty Kircmajer Donca să citească. Aceasta a prezentat din trilogia „Iubiri mărturisite”, Editura Universităţii de Nord Baia Mare, anul apariţiilor volumelor 2006, 2008 şi 2016, două proze scurte „Castane fierbinţi” şi „Revelaţie”.
Din cele citite, aşa cum remarca şi Adela Naghiu la unul dintre volumele doamnei Kircmajer Donca, proza Domniei sale are „o pronunţată notă confesivă şi o puternică tendinţă analitică, îmbinând tehnici ale romanului modern precum introspecţia, retrospecţia şi observaţia psihologică”.
A urmat o dezbatere literară, pe text, la dorinţa expresă a autoarei. George Nicoară consideră că „proza merge mai mult citită decât ascultată, fiindcă atunci există o intimitate a cititorului”, de asemenea crede că autoarea „se foloseşte de prea mult detaliu” şi se aştepta la „mai mult *film*”; Ioana Ileana Şteţco are o impresie bună la cele ascultate deoarece „proza ei are multe adjective şi metafore”; Dragomir Ignat spune că „sunt beneficiarul celor trei volume şi nu sunt cărţi plicticoase, vorbim despre un personaj al cărţii orb, care te mută de la o percepţie normală la o alta mult mai sensibilă”; Rodica Dragomir crede că Betty Kircmajer Donca „scrie o proză bună, autoarea ştie să creeze atmosferă şi are ştiinţa de a crea personaje sugestive”; Vasile Leschian remarcă „aducerea în prim plan a mamei şi caracterizarea ei prin mijloacele prozei moderne”. Au mai luat cuvântul: Vasile Tivadar, Dumitru Fânăţeanu, Ioan Hada, Ioan Potop, Ioan Meteş Morar Chelinţanu, Antoneta Turda, Vasile E. Lupşe.
Intervenţia prozatorului Valeriu Sabău a fost una aparte, prin care a lăudat cele două proze ale autoarei, dar a spus celor prezenţi şi conducerii cenaclului că: „Sala Ion Burnar nu trebuie să fie confundată cu o cantină socială, în care poposesc tot felul de personaje ale urbei” şi că dacă nu se face ceva în stoparea acestui fenomen, va renunţa să mai participe la şedinţele cenaclului.
Finalul, aşa cum se cuvine, i-a aparţinut doamnei Betty Kirchmajer-Donca care a răspuns unor întrebări şi a spus printre altele: „Primele două volume conţin mai multă acţiune”; „Liz, devine centrul de greutate al epicului iar personalitatea ei se conturează prin acumulări succesive”; „numele vine de la prescurtarea prenumelui Elizabeta şi într-adevăr este vorba despre mine”. A făcut vorbire apoi despre anii grei dar şi frumoşi ai copilăriei, petrecuţi la Ferneziu, în Colonia Topitorilor.
A fost o primă întâlnire literară de bun augur spre mulţumirea doamnei preşedinte Florica Bud. Următoarea întâlnire va avea loc peste două săptămâni.

                                                                           Gelu Dragoş











                          






Galerie foto: PETRA AVRAM (BJPD BM)

Un comentariu:

  1. Vai de capul lui, dacă-i pare rău că ia cineva (care poate n-are de mâncare în ziua aia...) un sticks, un saleu sau un fursec adus de ALTCINEVA decât VS.
    Am mai auzit povestea asta, cu „pomanagiii” de la cenaclu. Rușine să le fie celor care gândesc așa sau se lasă influențați! Mai ales că tocmai din rândul lor s-ar alege marii POMANAGII LITERARI, care cerșesc la ușa LITERATURII ROMÂNE și o umplu de paraziți.
    Și ce mare pierdere ar fi dacă s-ar retrage un VS! Ce să spun! O cotizație mai puțin - asta, da.
    M-aș bucura să și popularizezi acest mesaj,
    pe care-l semnez în clar:
    Angela-Monica Jucan

    RăspundețiȘtergere