sâmbătă, 14 octombrie 2017

E D I T O R I A L

Tudose a rămas pe val cu noul cabinet penal

            Agitațiile mai noi din politica românească (ieșirea la rampă a premierului Tudose, declarația președintelui Iohannis în favoarea remanierii guvernamentale, îndârjirea miniștrilor demisionari de-a nu reveni asupra deciziilor luate și, prin aceasta, de-a nesocoti vrerea partidului-stat) ne demonstrează existența a două lucruri clare ca lumina zilei:
            1)În Partidul Social-Democrat (PSD) nu numai că nu se poate vorbi de unitate în momentul de față, dar opoziția din interiorul lui împotriva lui Dragnea și a privilegiaților acestuia, la urma urmei constituie adevărata opoziție din actuala politică dâmbovițeană. Vasăzică, în tot răul pentru tâlharii momentului s-ar putea ivi un grăunte de bine pentru alții, posibil pentru cei mulți, asta în condițiile în care așa-zisa opoziție PNL-USR-PMP este ridicolă cu totala ineficiență a moțiunilor de cenzură.
            2)Chiar și atotputernicii de felul pesedisto-aldiștilor, adică din țările cu stupefiante progrese într-ale nelegiuirii și cu submediocre reușite în plan economico-social, trebuie să-și plece căpățânile de patrihoți în fața dispozițiilor  (eufemistic li se spune recomandări) venite de la centrul de comandă al Uniunii Europene. Altminteri, ioc fonduri europene, nivelul de trai se prăbușește, oamenii ies în stradă și carierele respectivilor politruci se încheie pentru totdeauna.
            Logica evenimentelor din ultimele zile este următoarea: De la Bruxelles i se cere președintelui Iohannis să facă ceva pentru repararea imaginii grozav de avariate a guvernului în exercițiu. La rândul său, Iohannis îi cere lui Mihai Tudose, cel pe care la iuțeală l-a numit premier, să întreprindă oarece. Acesta, bazându-se pe sprijinul unor personaje cu cea mai înaltă autoritate națională, autoritate ce decurge cu precădere din pozițiile lor în politica transnațională, solicită public demisiile celor patru miniștri (trei pesediști și un aldist) care au probleme cu justiția.
            De subliniat că în respectivul demers, premierul acționează peste capul și vrerea lui Dragnea, lucru ce cu prisosință reiese din stăruințele acestuia pe lângă cei trei pesediști de a nu demisiona. Dar cum nu izbutește să-i convingă (să fie la mijloc lehamitea, calculul sau teama?!), urmează o altă ședință maraton întru desemnarea succesorilor. Firește, cu excepția aldistului Viorel Ilie, care, susținut cu intransigență de tătucul Tăriceanu, rămâne pe post, astfel fiind confirmată spusa cu mica buturugă care poate să răstoarne marea (!) coaliție guvernamentală.
            Iar dacă la toate astea mai adăugăm că locul celor trei penali în devenire (Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc) a fost luat de alții și mai și, precum extrem de dubiosul Felix Stroe (nou ministru al Transporturilor și vechi turnător la fosta Securitate), atunci toată tevatura cu remanierea se prezintă ca o desăvârșită aflare în treabă și că vrednice de atenție sunt doar incerta victorie a lui Tudose și certa cedare, precât o înfrângere, din partea lui Dragnea, evidentele consecințe ale celor mai proaspete regrupări din PSD.

            Sighetu Marmației,                                                George  PETROVAI
                14 oct. 2017



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu