duminică, 14 ianuarie 2018

Alexandru Petria: ”Catherine Deneuve, je vous aime!”

Când o cetate este asediată, gesturile de normalitate sunt percepute ca extraordinare. Cum să vrei să te mai uiți calm în oglindă sau să jinduiești după iubire, cu dușmanul ce-ți primejduiește tipicul vieții?


“Violul este o crimă. Însă flirtul insistent sau nepotrivit nu este un delict, aşa cum nici galanteria nu este o agresiune machistă”, afirmă un grup de 100 de personalități feminine, într-un text publicat în „Le Monde”, cele mai cunoscute fiind actrița Catherine Deneuve și scriitoarea Catherine Millet.
Doamnele fac un apel pentru reinstaurarea firescului, a relațiilor naturale între sexe, care sunt periclitate de când s-au deschis grajdurile feminismului turbat, sub auspiciile corectitudinii politice. Ele sunt împotriva puritanismului instaurat după acuzaţiile de abuz sexual la adresa producătorului de film american Harvey Weinstein și reclamă că, deși s-a făcut “o conştientizare legitimă privind violenţele sexuale asupra femeilor, mai ales la locul de muncă”, „libertatea de exprimare” periclitează chiar femeile, deoarece „ni se impune să vorbim cum trebuie, să păstrăm tăcerea asupra a ceea ce supără, iar cele care refuză să o facă sunt tratate ca trădătoare, complice!”.
Semnatarele consideră că bărbații au ajuns să fie “sancţionaţi în exersarea meseriei lor, constrânşi la demiteri, deşi nu au avut decât o vină, că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, să vorbească despre lucruri «intime» în timpul unui prânz de afaceri sau au trimis mesaje cu conotaţii sexuale unei femei care nu avea sentimente reciproce”, incriminând mișcarea #Metoo. “Ca femei, nu ne recunoaştem în acest feminism, care, dincolo de denunţarea abuzurilor de putere, ia chipul urii faţă de bărbaţi şi sexualitate”, mărturisesc. Și adaugă rațional: “Apărăm o libertate de a deranja, indispensabilă libertăţii sexuale. Suntem suficient de în cunoştinţă de cauză pentru a recunoaşte că impulsurile sexuale sunt de natură ofensivă şi sălbatică, dar suntem suficient de prevăzătoare să nu confundăm flirtul nepotrivit cu agresiunea sexuală”.
Acțiunea lui Deneuve și a celorlalte semnatare este un moment de normalitate salutară, când cetatea democrației este în pericol, sub tirul resentimentarilor, ce încearcă să impună propriile țăcăneli ca ordine de zi a lumii. Totodată, e cum ar dărui trandafiri roșii bărbaților. Mă bucur că existați, că înțelegeți profund natura relațiilor dintre femei și bărbați. Aceasta trăiește de mii de ani prin iubire, nu prin învrăjbire, ca netrebuitele a căror vecinătate este vibratorul și lehamitea de sine, deși n-o recunosc.
Catherine Deneuve, je vous aime!
Autor: Alexandru Petria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu