duminică, 14 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Rugăciunea, Cărțile și...Grandoarea Divină


1. „Dacă citeşti reviste şi ziare lumeşti şi afli în ele folos ca cetăţean, creştin şi om de familie, apoi cu mult mai mult şi mai des trebuie să citeşti Evanghelia şi scrierile Sfinţilor Părinţi. Este păcat pentru un creştin să citească cărţile mireneşti şi să nu citească cărţile insuflate de Dumnezeu. Dacă urmăreşti evenimentele lumii de afară, apoi să nu pierzi din vedere lumea ta lăuntrică, sufletul tău. Este mai aproape de tine ce este mai al tău. Dacă citeşti numai revistele şi ziarele lumeşti, însemnează că trăieşti numai cu o parte a sufletului tău, nu cu întreg sufletul; numai cu trupul, nu şi cu Duhul. Toate lucrurile lumeşti se vor sfârşi împreună cu lumea. Pentru că lumea este ceva care va înceta să existe cândva. Şi cu ea şi poftele ei. Dar cel ce face voia lui Dumnezeu va rămâne în veac”.
 Ioan de Kronstadt (1829-1908),
            a slujit ca preot la catedrala ortodoxă din Kronstadt, unde s-a dedicat cu osârdie activităților filantropice în special pentru cei înstrăinați de Biserică. A călătorit foarte mult pe întreg teritoriul Rusiei. A fost membru în „Alianța Poporului Rus”, dar nu s-a implicat în politică. Toată viața  a dat dovadă de multă cinste și demnitate creștină. Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei l-a proslăvit ca sfânt începând cu anul 1964, iar biserica Ortodoxă Rusă din anul 1990. Una din cele mai mari mănăstiri din Rusia este dedicată Sf. Ioan de Kronstadt. Pomenirea se face la 20 decembrie. Avea mai multe cugetări pe care le răspândea peste tot: „Nimic nu este imposibil pentru cei care cred”; „Credința vie și neclintită poate face minuni mari”; „Când ești singur și apăsat de necazuri , adu-ți aminte de Dumnezeu”; „Dacă trăiești în uniune cu Dumnezeu dușmanul diavol, n-are putere asupra ta”.

***

2. „În anul 1475 turcii intrară în Moldova şi o înconjurară din toate părţile. Ştefan cel Mare a adunat oastea sa de pe câmpul de luptă şi a poruncit să se facă "Serviciul  Dumnezeiesc". Arhiereii şi preoţii înălţau rugăciuni de preamărire către Dumnezeu şi ajutor pentru poporul moldav. Însuşi Domnitorul Ştefan era cu rugăciuni pe buze şi lacrimi în ochi şi sufletul înălţat către Dumnezeu. În acest timp a venit o solie de turci pentru a trata cu domnitorul care era în "discuţie cu .... Dumnezeu". Solii turci s-au întors şi au spus conducătorilor turci că aceştia se roagă, şi nu este cazul acum să atace oastea moldavă. Solii au fost ucişi pentru laşitate şi necredinţă deplină, şi au atacat pe Ştefan cu oştenii lui, care întăriţi de Dumnezeu, au învins pe turci, primul ucis fiind chiar conducătorul turc care a neglijat sfatul solilor şi pe... "DUMNEZEU".
Teodor Ştefanelli (1849-1920),
istoric, scriitor, academician
 din "Oglinda Duhovnicească", vol. II, pag. 926


***

3. „TOATE FRĂMÂNTĂRILE LUMII, ÎN SPECIAL CELE SPIRITUALE, CUM AR FI NERĂBDAREA, DEZNĂDEJDEA, DISPERAREA, DERIVĂ DIN EŞECUL DE A VEDEA LIMPEDE GRANDOAREA LUI DUMNEZEU".
Abraham Isaac Kook (1865-1935)
filosof, rabin, savant în studiul Torei (Cartea legii lui Moise). Considerat  unul din pionierii mişcării sioniste, a introdus un concept nou, conform căruia factorul uman trebuie să joace un rol principal în refacerea statului Israel şi nu cel divin. A promovat toleranţa religioasă între evreii religioşi şi cei non-religioşi.

P.S. „Iată stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine” (Apocalipsa 3, 20).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu