miercuri, 14 martie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Statul, civilizația și... naționalitatea


1. „NAȚIONALITATEA UNUI POPOR” e rangul său în lume, între popoare; e blazonul nobiliar al meritului său; al valorii sale din trecut și prezent; e singura sa distințiune față de alte familii naționale,  e unica sa pavăză în lupta între popoare; singura sa putere, unicul său drept; căci este însăși ființa sa, sufletul său; persoana sa morală în fața lumii, a tribunalului istoriei. Un popor care trăiește pe același pământ, vorbește aceeași limbă și a ajuns la conștiința omongenității sale naționale, aspiră la un ideal politic cultural comun pe măsura valorii supreme. Această conștiință rezidă  în conștiința națională; o unitate morală având drept bază o gândire comună”.
Aurel  C. Popovici (1863 - 1917),
om politic, publicist, filosof, luptător bănățean pentru drepturile românilor din Imperiul Austro-Ungar, ideator al planului de federizare a Imperiului Austro-Ungar pe baze naționale. A efectuat studii de medicină, științe politice și a avut o cultură enciclopedică. A lăsat o operă de filosofie politică originală. A fost promotorul fără rezerve al națiunii și naționalismului și adversar al democrației bazate pe principiile Revoluției Franceze. Continuator al unor idei politice eminesciene, a promovat conservatorismul în cultura română și exaltarea specificului național.

***

 2. „CIVILIZAȚIA” nu se măsoară după mulțimea automobilelor și a mașinilor de tot felul; și nu se cântărește aruncând în tereziile balanței greutatea tunurilor cu tragere repede. Există un imponderabil de civilizație. Un imponderabil  făcut de mii și mii de lucruri insesizabile , din omenie, din sentimentul demnității omenești, din libertatea gândirii, din respectul convingerii  altora, din atâtea și atâtea alte noțiuni abstracte...”.

Nicolae  Dumitru Cocea (1880 - 1949),
avocat, scriitor, jurnalist, publicist, activist politic de stânga, cunoscut ca o figură majoră, dar controversată, în domeniul satirei politice. Fondatorul multor ziare și reviste, inclusiv Viața Socială, Rampa, Facla și Chemarea, colaborând cu prieteni de scriitori cum ar fi Tudor Arghezi, Gala Galaction și Ion Vinea, a încurajat și a dirijat dezvoltarea literaturii timpurii moderniste în România. Îl găsim mai târziu ca agitator republican și anticleric, fiind arestat ca instigator în timpul revoluției țărănești din 1907 și a jucat un rol principal în regruparea cluburilor socialiste împrăștiate. În timpul perioadei interbelice  a fost ales în Parlamentul României ca socialist independent, a simpatizat cu Partidul Comunist Român aflat în afara legii. După 1948 a devenit un scriitor oficial al regimului comunist. În amintirea lui sunt mai multe drumuri cu numele lui în marile orașe ale țării, la Sighișoara există o „Casă memorială” și tot aici un club „N.D.Cocea”, înființat în 1979.
***

     3. „UN STAT”, după credința mea, trebuie să fie în „totalul” său, fiindcă este mai de folos particularilor, decât acela în care cetățenii în „parte” sunt fericiți, dar statul, ca întreg, se prăbușește”.

Pericle (495 - 429 î. Hr.),
om de stat atenian, general, orator. A fost conducător al Atenei între 443 și 429 î. Hr., timp în care a inițiat numeroase reforme democratice, care au transformat orașul într-un centru politic, cultural, artistic, economic al lumii grecești. A construit Partenonul, noul  Erehteion și altele. În timpul conducerii sale a început războiul peloponesiac (431-404 î. Hr.), în care a fost implicată și Atena. A fost răpus de ciumă, care a lovit Atena în perioada desfășurării acestui război. Pericle era un personaj frumos, cu trăsături nobile, dar cu capul puțin alungit, lucru care stârnea ironia scriitorilor. Mama sa era dintr-o famile foarte bogată iar tatăl  era unul din eroii bătăliei de la Capul Mycale. Pericle în viața socială era un om sincer, subtil și ager, considerat „O gură de aur”, fiind supranumit „Olimpianul”. A fost mare protector al științelor și artelor, stingându-se din viață în anul 429 î. Hr. Pentru strălucirea intelectuală pe care a dat-o Greciei, secolul în care a trăit (V î. Hr.) a fost supranumit „Secolul lui Pericle”,
***
P.S. „Aproape este Domnul de toţi cei ce Îl cheamă pe El întru adevăr” (Psalm 144, 18).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu