vineri, 6 aprilie 2018

Dezechilibrele politice şi sondajele



Viorica Dăncilă nu este cine ştie ce talent oratoric. Citeşte textul aşa cum şi-l scrie sau cum i se dă gata scris. Dacă ar fi un parlamentar oarecare sau o primăriţă de comună nu i-ar acorda nimeni atenţie. Fiind însă prim ministru cuvintele ei prind greutate, chiar dacă nu spun mare lucru.
Doamna premier a avut o săptămână plină. Mai precis o jumătate de săptămână, pentru că vineri este zi liberă. Parlamentul a votat ca Vinerea Mare să fie zi nelucrătoare.


Astfel s-a creat încă o mini-vacanţă de Paşti. Creştinii o merită. La fel şi politicienii. Anul acesta s-a lucrat mult. Schimbarea guvernului, disputele pe marginea legilor justiţiei, protocoalele secrete, revoluţia fiscală, preţurile au solicitat din plin capacităţile intelectuale ale celor care îi includem în rândul clasei politice. Nu o putem numi clasa conducătoare pentru că  nimeni nu ştie cu siguranţă cine conduce această ţară. PSD şi ALDE spun că ar exista un stat paralel. Opoziţia, în frunte cu preşedintele, neagă, dar sunt la fel de sideraţi la aflarea veştii că SRI a semnat nu se ştie câte protocoale de cooperare cu instituţiile din sistemul judiciar. Până la urmă misterul, ca toate misterele, se va dezlega prin uitare.
După atâta vânzoleală, ţinând seama că exact peste un an vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, este normal ca partidele să  fie interesate de sondaje.  
Prestaţia premierului, dezbaterile din Parlament, implicarea fiecărui parlamentar în treburile care privesc societatea, creşterea sau scăderea preţurilor, poate chiar protocoalele secrete, revoluţia fiscală, oricare ar fi aceea, contribuie la creşterea în sondaje ale unor partide şi la scăderea altora în aceleaşi sondaje. Se poate spune că după atâta efort în spaţiul public partidele culeg ce au semănat.
Din datele făcute publice două contează în mod deosebit. La ce cotă a ajuns principalul partid de guvernământ şi principalul partid de opoziţie. Dacă s-a creat un dezechilibru major la parlamentarele din 2016, PSD obţinând 45,5%, iar PNL 20,04%, pe măsură ce guvernarea rezultată din alegeri s-a dovedit tot mai catastrofală era normal ca principalul partid de opoziţie să crească în sondaje.
Avem următoarea situaţie paradoxală: PSD guvernează prost, dar PNL nu urcă în sondaje. Uşoara scădere a PSD, de la 45% la 38%, este nesemnificativă atâta vreme cât PNL urcă de la 20% la 23 sau 27%.
Dezechilibrul politic se menţine şi pentru că partidul asociat la guvernare, ALDE, creşte de la 5,6% la 12%. Rezultă din toate sondajele că PSD şi ALDE ar putea obţine împreună peste 50% din voturi. În condiţiile în care la urne se prezintă tot aproximativ 40% din cetăţenii cu drept de vot.
Prin urmare, discursul bâlbâit al primului ministru, disputele pe marginea independenţei justiţiei, revoluţia fiscală, protocoalele, creşterea preţurilor, devalorizarea leului nu contează foarte mult în determinarea intenţiilor de vot  ale concetăţenilor noştri. Suferă, se zbat, sunt nemulţumiţi, dar nu le pasă în mod fundamental. Sunt mai atenţi la mesajele partidelor decât la acţiunile lor concrete. Foarte probabil şi minivacanţa de Paşti contribuie un pic la decizia creştinilor de a vota un partid sau altul. Depinde cine a votat ca Vinerea Mare să fie inclusă în rândul zilelor nelucrătoare. Bănuim că majoritatea PSD-ALDE.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu