vineri, 6 aprilie 2018

Pasca nu trebuie să lipsească de pe masa creştinului


Creştinii au mai multe preparate tradiţionale pe care le pregătesc pentru Sărbătorile Pascale. Fiecare are o simbolistica aparte.
Pentru creştini şi români, Pasca reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului şi este unul dintre preparatele culinare care ar trebui să se regăsească pe masa de Paşti a oricărei familii.
 Pasca se prepară în mod tradiţional în Ajunul Învierii, reţeta tradiţională fiind asemănătoare cu cea a cozonacului:
Coca se prepară din faină de grâu, aluatul dospit se umple cu brânză de vaci, smântână şi stafide şi este modelat de obicei în formă rotundă, considerându-se prin tradiţie că rotunde erau şi scutecele lui Hristos.
Pe margini se aşează un colac împletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, aceasta simbolizând crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.
Pasca se serveşte la masa de Paşte alături de ouă, miel, cozonac şi drob.


                                                                           Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu