Creştinii au mai multe preparate tradiţionale pe care le
pregătesc pentru Sărbătorile Pascale. Fiecare are o simbolistica aparte.
Pentru creştini şi români, Pasca reprezintă mormântul
sau scutecul Mântuitorului şi este unul dintre preparatele culinare care ar trebui să se
regăsească pe masa de Paşti a oricărei familii.
Pasca se prepară în
mod tradiţional în Ajunul Învierii, reţeta tradiţională fiind asemănătoare cu
cea a cozonacului:
Coca se prepară din faină de grâu, aluatul dospit se umple
cu brânză de vaci, smântână şi stafide şi este modelat de obicei în formă
rotundă, considerându-se prin tradiţie că rotunde erau şi scutecele lui
Hristos.
Pe margini se aşează un colac împletit în trei, iar la mijloc
se face o cruce din aluat, aceasta simbolizând crucea pe care a fost răstignit
Mântuitorul.
Pasca se serveşte la masa de Paşte alături de ouă, miel,
cozonac şi drob.
Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu