duminică, 25 iulie 2021

Gelu Dragoș – Fugit irreparabile tempus sau Timpul fuge fără să se mai întoarcă

 


A scrie în „câteva vorbe” despre poetul Gelu Dragoș îmi este cu neputință, oricât aș încerca să concentrez esența scrierii. Ne cunoaștem de „ceva vreme” ... să tot fie multișor de-atunci. I-am admirat mereu poeziile – încărcate de mesaj. I-am admirat mereu talentul și prețuirea, mai ales când vorbești despre prieteni și prietenii. Foarte prietenos ... uneori face „risipă” de prietenie. Un om sincer! Săritor. Mereu sare în sprijinul colegilor și a prietenilor întru scris, vorba latinului, „Ego sum, qui sum”, (trad. „Eu sunt cel ce sunt!”. Un motiv de a-l felicita și de a-l asigura de-o și mai adâncită prietenie.

Am colaborat la proiecte literare. Este un om cu principii și idei. Nu se irosește și nici nu face rabat de la principiul calității literare. Nichita Stănescu, afirma într-un interviu că „poezia este o stare de spirit”, lucru  perfect adevărat și în cazul prof. de învățământ primar Gelu Dragoș. Și pentru Gelu Dragoș, poezia este o „stare de spirit”. Am participat în tabere literare prestigioase, unde mereu și-a exprimat punctul de vedere cu sinceritate, obiectivitate, prietenie, motivat de adevăr. L-am încurajat pentru publicarea acestui volum de poezii. Mă bucur că a prins curajul și a luat hotărârea aceasta, în ideea că este foarte săritor și sprijină pe toată lumea. Chiar îmi puneam întrebarea: „Când, Gelu Dragoș, va debuta în volum de poezie?”. Iată, azi, este vremea Domniei Sale – Hic et nunc!

Am participat la ședințe de Cenaclu Literar, unde Gelu Dragoș, își exprima cu claritate, obiectivitate și celeritate punctul de vedere. Încuraja mereu. Vorba bună, înțeleaptă (doar este unul dintre învățătorii de prestigiu din școala românească!), sfătuitoare nu îi lipsea niciodată. Se implica mereu cu sufletul, în descoperirea de talente, sfătuindu-le și „șlefuindu-le”, cum se spune. Chiar și eu am avut parte de sfaturi, păreri, idei sau impresii încurajatoare din partea Domniei Sale, motiv pentru care, în acest moment, rostesc din adânc de suflet, un mare mulțumesc – evident, pentru întreaga colaborare avută.

Datorită talentului și a valorii literare transmise prin creațiile Domniei sale, a fost premiat de nenumărate ori. Premiile, diplomele, cupele, trofeele – primite, reflectă, cu obiectivitate, respectul pentru întreaga activitate literară, culturală. Din sinceritate, mereu spunea „și alții au scris bine!”, lucru perfect adevărat. Modest. O modestie care îl caracteriza și îl scotea în evidență. Uneori era o adevărată lecție literară. Era o plăcere să stai să îl asculți. Niciodată critic. Niciodată dur. Mereu obiectiv și concret.

Poet născut. Prefațator de cărți sau recenzor – pune mereu în valoare calitățile literare ale prietenilor de condei, cu sensibilitate aparte. Uneori și cu supramăsură. Dar fără a exagera. Respectul față de colegii scriitori este evident. Săritor. Jovial. Prietenos constant.

Poezia, la modul general, are povestea ei, așa cum orice poveste poate avea poezia ei. De această dată, Gelu Dragoș, ne uimește și ne surprinde într-un mod aparte. Așa cum știe Domnia Sa, mai frumos, mai fain, mai mândru. Poetic. Literar. Pătrunzător. Pătrunzătoare îi sunt versurile. Alteori impune versul lin, curgător din profunzime și sensibilitate. Când vor fi înțeleși poeții? Nici eu nu știu! Cert este un lucru – ei, poeții, ne dăruie răcoare de rouă, culorile curcubeului, mirosul verdelui, frumusețea izvorului, dragostea, adiere de vânt. Și câte alte minunății nu le primim de la ei, poeții!

Te felicit pentru întreaga activitate desfășurată pe tărâmul literaturii. Succes pe mai departe. Cunoscându-te, sunt convins că mereu ne vei surprinde, cu alte și alte minunății literare. Doamne ajută!

 


VASILE BELE

Chiuzbaia, 26 iulie 2021     


 

 

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu