joi, 13 ianuarie 2022

Florin Cîţu şi “garniturile” reformei în administraţie

 

După cum pune problema reformei în administraţia publică preşedintele PNL pare să aibă o opinie cel puţin ciudată despre ce înseamnă o reformă. Astfel fostul prim ministru spune: „Dacă vine o guvernare liberală, să vină cu garnitura liberală în administraţie. Dacă vine o guvernare social-democrată, să îşi aducă garnitura.” Aici se vorbeşte despre politizarea  absolută a administraţiei publice.

Ceea ce nu înseamnă reformă.

Acum la guvernare fiind un partid liberal şi un partid social-democrat rezultă că în această perioadă nu se poate aplica principiul garniturilor. Mai mult decât atât, din moment ce s-a stabilit rotativa la guvernare, trei ani prim ministru PNL, alţi trei ani prim ministru PSD, garniturile trebuie să fie mixte.

Gândirea politică a domnului Florin Cîţu este greu şi de înţeles şi de pus în practică. Pentru înţelegerea ei trebuie un caiet de aplicare cu totul special. Până unde pătrunde garnitura? Ce se întâmplă cu garnitura liberală după ce vine la guvernare un guvern social-democrat?  În sfârşit, un politician aruncă o piatră în Dâmboviţa şi o mie de deştepţi încearcă să o scoată. Lăsându-l pe preşedintele PNL să mai lucreze la idee, să trecem la domnul Klaus Iohannis. Preşedintele nu vorbeşte despre „garnituri”, ci despre maturitatea clasei politice. „Clasa politică din România a dovedit maturitate democratică: a fost constituită o coaliţie solidă.”

Dacă într-adevăr s-a constituit o coaliţie solidă, este inoportun să se vorbească despre garnisirea politică a administraţiei publice. Nu a fost uşor, precizează preşedintele Iohannis, lăsând să se înţeleagă că s-a implicat puternic în negocierile dintre PNL şi PSD, că a jucat un rol decisiv la formarea coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Urmărind mai cu atenţie discursul preşedintelui la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice din România care lăuda alianţa dintre un partid de dreapta şi unul de stânga, găsim şi formulări neobişnuite. ” În actualul context internaţional complicat, trebuie să oferim răspunsuri viabile şi sofisticate provocărilor şi transformărilor curente.”

Cum poate da un politician unor probleme reale răspunsuri sofisticate? Oare şi Florin Cîţu a oferit un răspuns sofisticat în problema reformei în administraţia publică? Depinde cum va înţelege PSD această opinie. Este foarte posibil ca preşedintele PNL să considere că guvernarea actuală este liberală. Deci întreaga garnitură trebuie să fie liberală. Se renunţă la algoritmul politic, principiu pe care s-au bazat toate guvernele de coaliţie? Dacă Florin Cîţu a avut în vedere acest aspect înseamnă că a aruncat o bombă în mijlocul clasei politice pe care preşedintele Iohannis o lăuda pentru că a dat dovadă de maturitate politică.

Adevărul este că aproape întotdeauna oamenii politici dau răspunsuri sofisticate şi celor mai simple probleme. Politica nu face casă bună cu adevărul. Partidul politic în sine este incompatibil cu adevărul.

Răspunsuri sofisticate la probleme simple oferă şi partidele de opoziţie. Discursul public al celor două partide de opoziţie, AUR şi USR, este chiar mai sofisticat decât al celor de la PSD şi PNL. Cele mai corecte opinii aplicate pe realitatea cu care se confruntă oamenii în această perioadă vin din partea reprezentanţilor UDMR. De ce? Pentru că PNL încearcă să se menţină în centrul atenţiei, să-şi onoreze titlul de principal partid de guvernare, iar PSD vrea să evite procesul de erodare care afectează orice partid când se află la putere.

Referindu-ne la scumpiri, problema majoră care îşi aşteaptă o rezolvare rapidă, se pot depista „răspunsuri sofisticate”? Totul este învăluit în mister. De ce a acceptat guvernul liberalizarea preţurilor la utilităţi? Câştigă doar firmele din domeniu sau câştigă ceva şi statul? Accizele nu cumva intră în buzunarul statului? Ca economist, Florin Cîţu ar face mai bine dacă ar aborda problema scumpirilor decât să se aventureze pe tărâmul „garniturilor” din administraţia publică.

 

Autor:  Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu